Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det bryr jag mig inte om"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: STEFAN LANTZ / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Tony Mårtensson har en haft relativt anonym start på säsongen.

Linköpingsstjärnan brottas med en ny uppgift – att vid 37 års ålder lära sig ett helt nytt spelsystem som utvecklats i SHL under Mårtenssons sju år i Ryssland och Schweiz.

– Skillnaden är jättestor och det är helt nytt för mig, säger han.

Tony Mårtensson är utan tvekan en av ligans största profiler som nu valt att vända hem igen och skriva på för Linköping efter sju säsonger i ryska KHL och schweiziska NLA.

Mårtensson har hunnit fylla 37 år – och när det gäller spelet med pucken så har han tidigt under säsongen bevisat vilken hög klass han håller även om inte poängen trillat in i hög takt.

Den stora utmaningen ligger i spelet utan pucken, för där har det hänt saker inom svensk hockey sedan Mårtensson var här senast.

"Största omställningen för honom"

– Han växer mer och mer in i vårt sätt att spela. Med pucken behöver jag inte vara särskilt orolig för Tony eftersom han är väldigt skicklig. Det är att bli van med press-spelet och att man inte får tid på sig och att man hela tiden måste komma ut i pressen och ge understöd. Det är största omställningen för honom, säger Linköpingstränaren Dan Tangnes.

Mårtensson har två assist i powerplay inför match nummer sex i eftermiddag och Luleå väntar på bortaplan i Coop Norrbotten arena.

– Det är verkligen annorlunda spel. Man lägger ner puckarna och jobbar från hörnen och man har inte lika mycket puck som senast jag var här. Det har gått helt okej men man vill alltid ha fler poäng, så är det, säger Mårtensson.

"Jag lär mig saker varje dag"

Att spela press-spel innebär i stora drag att man sätter press på sina motståndare över hela isen för att ta tillbaka pucken och det är viktigt att samtliga fem spelare på isen jobbar tillsammans och hjälps åt.

– Det är jättestor skillnad för mig. Men jag tycker ändå att det fungerar hyfsat bra. Man försöker ligga rätt i banan och jag lär mig saker varje dag. Jag tycker vår kedja pressar bra men sen är det ju så att man vill bidra mer framåt också, säger Mårtensson.

Är det första gången du spelar den här typen av ishockey?

– Ja, det är helt nytt för mig. Både i KHL och i Schweiz är det annorlunda hockey och lagen backar hem mer och det är inte lika hård press. Utan att jag har statistik på det här så känns det som att det är mindre målchanser i Sverige och tajtare och mindre utrymmen och såna saker, säger Tony.

– Nu spelar alla fyra femmor på samma sätt och det är vi helt överens om och jag tror att vi är tuffa att möta och vi ska fortsätta spela så. Jag tror det är rätt väg för att vinna SM-guld.

Hur ser du din poängskörd än så länge?

– Det bryr jag mig inte om just nu. Vi har haft en del chanser att göra mål och jag har spelat fram till många chanser också så den siffran hade kunnat vara högre men det kommer.

Hemma efter sju år, har du haft kul då?

– Verkligen. Skitkul.