Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Det blir till att mocka skit hela sommaren"

Emil Kåberg hemma på Salsbro stuteri tillsammans med hästen Mellby Viking. Foto: Privat
Emil Kåberg i slagsmål 2006. Foto: Oscar Magnusson / OSCAR MAGNUSSON © BILDBYRÅN
Emil Kåberg, 2015, femma i sin klass i Novemberkåsan. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Slutspelstider och vi minns tillbaka till spelare som på ett eller annat sätt färgat våra slutspel genom tiderna.

Emil Kåberg var busen som sällan stod för de matchavgörande målen, men oftast gav rubriker med sitt fysiska och respektlösa spel.

Nu har busen med de vita handskarna sadlat om - klubba och skridsko har bytts ut till högaffel och hästavel.

– Det blir att mocka hästskit hela sommaren. Det är livet det, säger Kåberg.

 

LISTA: Slutspelshjältarna vi minns – så lever de i dag.

Drygt tre mil utanför Örebro har Färjestads kultspelare slagit ned sina bopålar. På Salsbro gård i Vretstorp för att vara precis. Inom några veckor blir där full fart då flera hästar väntas anlända, och i Stuteriet som Emil nu driver med sin fru Cecilia kommer en stor del av tiden under våren - och sommaren - att spenderas.

– Jag vet inte om det blir så mycket fritid här framöver, men det är kul. Jag trivs bra med att mocka och hålla på.

Säsongen tog slut för bara två dagar sedan, Emil är materialförvaltare i Örebro HK. Från att ha varit den största av delen i Behrn arena, eller på resande fot med laget, blir det nu betydligt mer tid över till annat - och det råder inga tvivel om vad den lilla fria tiden från jobbet på gården ska dedikeras till.

Enduron. Motorintresset har alltid funnits där i Färjestadsbusens hittills 39-åriga liv, och efter att den aktiva karriären lades ned har han kört flera endurotävlingar runtom i landet. Och vinnarinstinkten? Jodå, den finns kvar.

– Det spelar ingen roll att enduron är på hobbynivå, när man står där på startlinjen så vill man ju vara först till vilket pris som helst. Fastän man vet att vissa vid startlinjen är tio gånger bättre så handlar det där och då bara om att vinna.

Med skridskorna på fötterna och de klassiskt vita handskarna på händerna var han ofta föremål för trashtalk från motståndarlagets spelare - något som följt med honom in i enduron.

– I Novemberkåsan körde jag fast i ett kärr då var det några där som inte var så förtjusta i mig så då fick jag höra vissa glåpord. ”Kåberg din jävla sopa” vrålade en i hjälmen på mig och då kände jag mig faktiskt förbannad. Hade han knuffat eller ryckt i mig så hade det nog kunnat smälla där för jag var hur trött som helst och då är man inte mottaglig för någon jävel som kommer och skriker.

Slutspel - den bästa tiden på året

Åtta säsonger. Så många blev det i Färjestad, och på den tiden hann Emil med att lyfta SM-bucklan tre gånger.

Är det något guld du än i dag är extra stolt över?

– Jag fick ju den stora äran att vara med tre gånger, men det är klart att första gången alltid är speciell. Den säsongen var vi dessutom uträknade. Vi bytte tränare och tack vare Perra Johnson kom vi ihop som en jäkla grupp framåt våren. Ungefär på samma sätt som vad "Perra" gjorde med Leksand i fjol.

Det är den bästa tiden på året, va?

Utan tvekan. Det är ju det man har kämpat för hela året, att komma någonstans och vinna något. Jag hade ju förmånen att vara med i ett lag som var med i slutspel vartenda år. Det taggas ju till och det passade ju mig som spelare när man fick vara lite fulare, lite hårdare. Domarna tillät mer och alla började spela mer fysiskt, även de som inte var det under säsongen.

Tuffa tacklingar, heta ordväxlingar och framför allt: utvisningar. 228 utvisningsminuter på 111 stannade det vid, en siffra högre än de flesta hinner med på en karriär. Men vi stannar vid ordväxlingarna för en stund. Hur hårt var egentligen snacket på isen, när slutspelet tog vid?

– Det var hårt. Men det gäller att tänka på att ingen säger något för att de tycker illa om dig som person, utan det är för att få dig ur balans.

Har du någon gång sagt något du direkt efter känt varit över gränsen?

– Det har väl tyvärr hänt, jag har inget riktigt sånt där ”jävlar nu trampade jag över gränsen” eller inget som har kommit ut i alla fall så jag kanske inte kan berätta om det. Men det är klart man har sagt saker som man inte är så stolt över.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!