Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det blir bättre att det är lika för alla”

”Värdet för en spelare kan bli mer fair om lönerna är offentliga”, tycker Djurgårdens Patrik Berglund.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Patrik Zackrisson tycker antingen att lönerna ska bli offentliga eller att böter inte längre ska baseras på lön.Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karl Fabricius tror inte att offentliga löner skulle spela så stor roll.Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

SportExpressen har släppt en unik lista med SHL-spelarnas löner.

Flera välkomnar nu att lönerna i serien ska bli offentliga.

– Värdet för en spelare kan bli mer fair om lönerna är offentliga, säger Patrik Berglund.

Under tisdagen kunde SportExpressen släppa en unik lista med samtliga SHL-spelares löner. Under upptaktsträffen samma dag berättade flera spelare att de var positiva till offentliga löner i serien. 

Djurgårdens hemvändare Patrik Berglund är van vid att lönerna är offentliga från tiden i NHL. Han tycker det gjorde att man slapp mycket snack kring ämnet.

– Det var ingen jättestor grej där men eftersom det var offentligt behövde man inte spekulera kring det. Det var rakt på papperet och alla kunde se det, säger Berglund och fortsätter.

– Det är bra att man kan placera spelare i olika fack och värdet för en spelare kan bli mer fair om lönerna är offentliga.

Zackrisson: ”Fel att vissa blir uthängda”

Patrik Berglund får medhåll av Patrik Zackrisson i Leksand som också påpekar att lönen redan blir offentlig för vissa spelare när de får böter och tvingas betala en summa utifrån hur mycket pengar de tjänar.

– Det blir ju lite fel att vissa får böter och blir uthängda på det sättet. Det är bättre att det är lika för alla. Antingen får man stänga bötesgrejen eller så får man göra lönerna öppna för alla, säger Patrik Zackrisson.

Zackrisson tror att offentliga löner skulle kunna hjälpa spelarna.

– Nu blir det mycket upp till sportchefer och agenter eftersom man som spelare inte vet så mycket. Jag kan tycka att man ska kunna känna var man ligger och jämföra med andra. Samtidigt förstår jag nedsidan med att man kan känna ”kolla, han gör jättemycket men får ingenting och han tjänar jättemycket och gör ingenting”, säger Zackrisson.

 

LÄS MER: Sluta gissa - här är en exklusiv lönelista över alla SHL-spelare 

 

”Beror väl på om det driver upp lönerna”

Luleås Karl Fabricius ser också både negativa och positiva effekter.

– Det kan bidra till att det blir större press på spelare och att man får opinion emot sig. Det kommer ansvar och man måste prestera med hög lön och det är som sagt både positivt och negativt.

Snackar ni något om lön i laget?

– Nej det är marknaden som har satt lönen och vi diskuterar inte så mycket. Alla är där på samma premisser och jag tror inte det skulle spela så stor roll om lönerna blev offentliga.

Emil Pettersson.Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Emil Pettersson har svaret på frågan om offentliga löner klar.

– Det beror väl på om det driver upp lönerna eller inte, säger Växjös stjärna och skrattar. 

– Nej jag vet faktiskt inte. Man brukar veta vad de närmsta polarna har men utåt sett är det inget man pratar om.

Färjestads Victor Ejdsell säger att han precis som Emil Pettersson inte är insatt i frågan.

– Det spelar ingen större roll för mig. Klart att det kan bli snack inom laget om det är offentliga löner men det verkar funka i NHL och jag känner att spelare får pengarna de får av en anledning.

Även sportchefer positiva

Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson ställer sig bakom öppna spelarlöner.

– Jag är för öppna löner och det var jag även som spelare. Jag tycker att det skulle vara bra, säger han.

Vad ser du för positivt med att offentliggöra löner?

– Det gör ju att det blir en öppnare marknad och att alla ser vad spelare tjänar gör också att alla kan se och jämföra vad spelare är värda och det skulle bara bli enklare på marknaden tror jag, säger Joakim Eriksson.

Leksands sportchef Thomas Johansson håller med sin sportchefskollega men säger att han inte är säker på om ”gemene man” är mogen för offentliga löner.

– Det blir alltid den här jantelagen i Sverige. Det är lite som att jag ibland kan få en känsla att om vi pratar om svenska spelare och löner i SHL så får vi höra ”är han verkligen värd det”. Men direkt när samma spelare skriver ett betydligt större kontrakt med mångmiljonbelopp i lön i NHL, så säger vi ”grattis, du förtjänar det”. Jag vet inte om vi som land och den svenska kulturen är redo för en sån sak.

Vad finns det för fördelar?

– I grund och botten finns det inga gigantiska fördelar men jag tycker inte det är så jättemycket att hålla hemligt. Det är 2019 och vi har kommit längre i samhället än att hålla på och vara hemliga om sånt här, säger Johansson.

 

LÄS MER: Missa inte - skapa ditt lag i SHL eller hockeyallsvenskan i Premium Manager 

Miljarderna och tragedin i familjen bakom Filippa K

Byggde sina förmögenheter från grunden • ”Tajmingen var helt rätt då”

Studien visar: Fel att gå 10 000 steg om dagen

Forskaren: ”Viktiga och bra resultat”

Fem svenska kvinnor som lever drömliv i Medelhavet

Tog steget – och valde bort svenska vintern: ”Det är det bästa jag har gjort”