Jonas "Monstret" Gustavssons senaste klubbadress i NHL var Edmonton Oilers. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS//IBL SIPA USAJonas "Monstret" Gustavssons senaste klubbadress i NHL var Edmonton Oilers. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS//IBL SIPA USA
Jonas "Monstret" Gustavssons senaste klubbadress i NHL var Edmonton Oilers. Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY SPORTS//IBL SIPA USA
Gustavsson: SM-guldhjälte. Foto: MARCUS BRYNGELSSONGustavsson: SM-guldhjälte. Foto: MARCUS BRYNGELSSON
Gustavsson: SM-guldhjälte. Foto: MARCUS BRYNGELSSON
Foto: MARCUS BRYNGELSSONFoto: MARCUS BRYNGELSSON
 Foto: MARCUS BRYNGELSSON

"Det är svårt att ta sig ur det facket"

Publicerad

För åtta säsonger sedan dominerade Jonas Gustavsson SHL, och bar Färjestad till SM-guld.

Efter det har ”Monstret” återfunnits i Nordamerika där det totalt blivit 181 matcher i NHL.

Nu är han tillbaka i Sverige för gott - och siktar på att hjälpa Linköping till sitt första SM-guld.

Men lever han verkligen upp till sitt smeknamn? 

– Det är kanske om man har haft en tuffare förlust och är lite tjurig. Men jag tror jag är ett ganska snällt "Monster", haha.

Säsongen var 08/09, och svensk ishockey fick under SM-slutspelet se den främsta målvaktsinsatsen någonsin. Under sin andra (!) säsong i landets högsta liga stod Jonas "Monstret" Gustavsson som sista utpost i Färjestad BK, som efter en knackig start på säsongen hittade en makalös form efter jul och till slut vann ett odiskutabelt SM-guld.

Lagets enskilt viktigaste spelare i det guldlaget? 

Med 96,1 i räddningsprocent och smått osannolika 1,03 insläppta mål per match i snitt är det säkert att säga att "Monstret" förtjänar den utnämningen - något han också gjorde, då burväktaren belönades med Guldpucken och kom med i SHL:s Allstar-lag. 

– Det var en häftig säsong där mitt stora genombrott kom. Jag räknar dock inte att slå mina egna siffror från den säsongen. Det var en enskild säsong, nu får jag börja om här med nytt lag och en ny säsong. 

Efter guldet tog han också plats i Tre Kronors lag till VM, där de vann brons. Senare under sommaren kom han också att skriva på sitt första NHL-kontrakt. Med Toronto Maple Leafs.

– Det var en rolig säsong, där vi tog kliv framåt både jag själv och vi som lag sen fick vi kröna det med ett SM-guld och jag blev uttagen till VM, och fick skriva NHL-kontrakt så det var den häftigaste säsongen i min karriär. 

Foto: MARCUS BRYNGELSSON

Nu är han tillbaka i svensk hockey, där han drömmer om att återigen lyfta bucklan.

– Det är väl det som kittlar lite, att nå dit igen och stå där som slutsegrare. Det är det man brinner mycket för. 

Linköping har aldrig tidigare vunnit SM-guld, men har under de senaste åren varit ett av de främsta lagen under grundserien. Nu vill "Monstret" hjälpa föreningen och laget att ta nästa steg.

– Det är som du säger, ett lag som varit framgångsrika utan att ha gått hela vägen. Förhoppningsvis kan jag hjälpa till på något sätt, jag hoppas och tror att jag kan bidra med något och göra så gott som jag kan för att vara så bra som möjligt när jag spelar. Sen är det ju ett helt lag som ska göra det ihop, och i slutändan är jag bara en liten del av något större som förhoppningsvis ska kunna hitta en väg dit tillsammans. 

Monstret: "Jag har känt en hemlängtan"

Sedan säsongen 11/12 har "Monstrets" status och speltid i NHL sjunkit, då det aldrig blivit fler matcher än 29 per säsong och det är en av anledningarna till att han nu valt att flytta hem. 

– Att flytta hem är något som har växt fram de senaste åren. Jag har känt en hemlängtan att komma tillbaka till svenska samhället, och hockeymässigt också så klart. Jag har börjat komma över 30 år och hamnat i ett fack som andramålis där borta. Det var svårt att ta sig ur det också, och jag kände att ”nu har jag gjort den här svängen, det är dags för en ny utmaning och kanske få en större roll”. 

Foto: FRED CHARTRAND / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu vill du ha mer speltid?

– Ja, jag vill ha en roll där man vet att man får chansen att spela nästa match om man gör en bra match. Där borta fick jag inte riktigt göra det, utan där kunde jag spela en match sen vara förpassad till bänken igen för några matcher. 

Vad har du framför allt förbättrat sedan tiden i Färjestad?

– Oj, det är svårt att säga, det är kanske upp till dig att bedöma i höst haha. Men förhoppningsvis har jag väl blivit lite bättre på allt möjligt och hanterar situationer på ett annat sätt än förut. Sen är spelet där borta lite annorlunda och man är mer delaktig i det defensiva spelet, med mycket trafik och puckar runt mål. Man hjälper försvaret lite mer. Jag kanske har utvecklat mitt spel med klubban mest då, för att du ska få ett svar. 

Vidare så hyllar han standarden på målvakterna i SHL, och lyfter framför allt Skellefteå AIK:s och Växjö Lakers burväktare.

– Självklart har jag koll på alla namn och så, framför allt vet jag vilka Viktor Fasth och Joni Ortio är. Men ska jag vara ärlig så har jag inte sett de andra spela. Jag har inte kunnat se det när jag varit där borta, och jag har inte sett en SHL-match på åtta år. Däremot har jag ju följt via tidningar och sett statistik att det är fantastiska målvakter. När man ser hur många bra målvakter som finns i SHL så är det imponerande.  Kvaliteten är väldigt hög. 

Foto: MARCUS BRYNGELSSON

Om smeknamnet: "Jag är ett snällt monster"

Efter supersäsongen i Färjestad kom burväktaren att få smeknamnet "Monstret"

Ett smeknamn som följde med honom till NHL, där Eminems populära låt ofta spelades ut i arenan efter att han stått för en vass räddning... "I'm friends with the monster that's under my bed"

Hur är det där egentligen. Har du en sida av dig själv som kan liknas vid ett monster?

– Haha. Det är kanske om man har haft en tuffare förlust och är lite tjurig, men om jag är ett monster vet jag inte. Jag försöker alltid vara en positiv människa och det är ju charmen med hockeyn att det nästan är värre att förlora än vad det är skönare att vinna, säger han och fortsätter:

– Annars tror jag att jag är ett ganska snällt monster, och det hoppas jag min familj tycker också.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag