Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är så sjukt – hur kan man säga så?”

Börje Salming.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: TOMAS LEPRINCE

Malmös sportchef Patrik Sylvegård var under söndagen kritisk till avstängningen av klubbens forward Marcus Sylvegård:

"Det sägs värre saker där ute. Om någon säger "din jävla bögjävel" till mig så skrattar jag bara"

Ett uttalande som upprör hockeylegendaren Börje Salming. 

– Det är sjukt, så säger man inte som sportchef, säger Salming. 

Under söndagen lät SHL meddela att Malmös forward Marcus Sylvegård stängs av två matcher för sitt agerande då domarna hävdar att han skrek "din jävla horunge" till en Djurgårdsspelare.

Marcus Sylvegård menade i sin tur att han först attackerades verbalt av Djurgårdsspelaren med orden "Vad fan gör du bögjävel", varpå han svarade "håll käften, horunge".Malmös sportchef Patrik Sylvegård, också pappa till Marcus Sylvegård, var kritisk till beslutet, och står bakom Marcus Sylvegårds version att Djurgårdsspelarna provocerade fram hans verbala attack genom att själva uttrycka sig olämpligt.

"Det är helt sjukt"

I en intervju med SportExpressen under söndagen sa Patrik Sylvegård att han inte står bakom Marcus Sylvegårds ord men ändå är besviken på avstängningen. 

Patrik Sylvegård utvecklade även resonemanget med att säga:

"Om någon sopar till mig så måste jag kunna sopa tillbaka. Återigen: vi står inte bakom det som sades. Men vad är mest allvarligt? Man kan säga personliga saker som är värre. Om någon säger "din jävla bögjävel" till mig så skrattar jag bara. Sen kan man säga saker som är mer personliga men som kanske inte räknas som kränkande."Det får hockeylegendaren Börje Salming att reagera starkt.

– Hur fan kan han säga så? Det är helt förkastligt att säga så 2018. Att en högt uppsatt person inom idrotten vräker ur sig något sådant, man gör inte bara så. Han borde gå ut och be om ursäkt. Att en sportchef säger så är helt sjukt, säger Salming och menar att Patrik Sylvegård borde ha agerat annorlunda:  

– Han borde ha sagt till spelarna och att det här accepterar vi inte, och det är också det han borde kommunicera ut i media.

"För jävla dåligt"

Börje Salming har tidigare hyllat Kiruna IF:s initiativ att bli den första hbtq-certifierade hockeyklubben i Sverige, en satsning som bland annat innebar att man spelade i ett regnbågsfärgat matchställ.Och Salming menar nu att Patrik Sylvegårds uttalande är ett problem för hockeyn i stort. 

– Om en sportchef tycker att "jävla bögjävel" är något man kan skratta bort, det säger sig självt att det är tufft att komma ut som homosexuell i ett sådant klimat.

– Det är för jävla dåligt av en person på en ledande position inom svensk hockey att säga så, säger Salming.