Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är inget jag går runt och ljuger om”

Patrik Berglund i Tre KronorFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Patrik Berglund i BuffaloFoto: JEFFREY T. BARNES / AP TT NYHETSBYRÅN

Patrik Berglund är klar för Djurgården. 

Nu berättar den förre NHL-stjärnan varför valet föll just på Stockholmslaget, bland de andra erbjudanden som fanns att ta ställning till. 

– Det är klart att det fanns andra saker, säger 31-åringen.

Det var under tisdagen som Djurgården presenterade en rejäl transferbomb. Klubben meddelade att man värvat Patrik Berglund, med elva NHL-säsonger bakom sig och ett OS-silver på meritlistan. 

– Det känns jättebra. Jag ser fram emot det här nya äventyret jättemycket. Taggad, det ska bli skitkul, säger Berglund. 

Hur kommer det sig att valet föll på Djurgården?

– Som lag, organisation och klubb, med deras fanbas har jag trott väldigt mycket på dem innan också. När jag väl bestämde mig för att jag skulle stanna kvar och spela i Sverige var de ett otroligt starkt alternativ redan från början. På den vägen gick det. 

Fox Sports reporter Andy Strickland skriver att flera NHL-klubbar, bland annat Edmonton och Vancouver, visade intresse för svensken. Berglund berättar att det fanns bud från andra håll, men vill inte gå in närmare i frågan. 

– Det är oväsentligt nu. Jag har bestämt mig och ”committat” till Djurgården, jag hade inte sajnat där om jag inte velat vara där. Det är klart att det fanns andra saker, men det är inte viktigt längre. 

Patrik Berglund lämnar Buffalo-tiden bakom sig

Det var i slutet av förra året som den svenske forwardens NHL-säsong fick ett abrupt avslut. Buffalo Sabres, dit han trejdades från St Louis Blues inför säsongen, sparkade Berglund efter att han inte dykt upp till träning och match. Berglund har berättat för Hockeypuls att han inte mådde bra i Buffalo och inte såg någon annan utväg än att bryta kontraktet, värt 110 miljoner kronor. 

– Mitt kontrakt och alla pengar jag gav upp betyder ingenting. Det här är verkligen en klyscha, men pengar gör ingen lycklig. Jag kan ge upp den summan när som helst för att må bra inombords, sa 31-åringen till Hockeypuls. 

I dag har Berglund gått vidare från sin tunga tid i Sabres. 

– Det har jag lämnat väldigt långt bakom mig. 

Samtidigt är han glad att ha fått inleda ett nytt kapitel i hockeykarriären, hemma i Sverige. 

– Det känns jättebra. Jag har varit inställd på det väldigt länge ändå, det är egentligen inget nytt för mig att få sajna ett kontrakt nu. Men det känns otroligt bra att bli en del av Djurgården. 

”Svider djupt ner i hjärtat”

Berglund tillhörde St Louis i tio år innan han trejdades till Buffalo förra året. I början av sommaren tog svenskens förra lag hem Stanley Cup-titeln efter sex finalmatcher mot Boston Bruins – något som Patrik Berglund följde framför tv:n med delade känslor. 

– Det är både och, skulle jag säga. Jag har varit där i tio år och försökt att vinna, och det året jag inte är där vinner de. Det är inget jag går runt och ljuger om att inte det svider djupt ner i hjärtat, men många av de spelare jag varit där med är jag otroligt glad för. De förtjänar de, de har jobbat och krigat i många år för att bli mästare. 

Patrik Berglund flyttade hem till Västerås efter uppbrottet med Sabres i vintras, och hockeystjärnan bor fortfarande kvar i Västmanland. I sommar går flyttlasset till Stockholm, och Berglund har en del logistik att klara av innan han hundraprocentigt kan hänge sig åt sitt nya lag. 

– Jag har en hel del saker med scheman och sånt att kolla på innan jag vet så mycket mer. Men jag kommer spendera större delen av tiden i Stockholm.