Anders Sundby. Foto: JOHAN SVENSSONAnders Sundby. Foto: JOHAN SVENSSON
Anders Sundby. Foto: JOHAN SVENSSON
Mora IK firar avancemanget till SHL. Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅNMora IK firar avancemanget till SHL. Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Mora IK firar avancemanget till SHL. Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Är ingenting mot de andra lagen"

Publicerad

MORA. Med lägst spelarbudget i hela SHL, ska Mora IK göra sitt andra försök att etablera sig i landets högsta hockeyserie, och på ett härligt osvenskt vis, avslöjar nye sportchefen Anders Sundby exakt vilka pengar klubben har att leka med till sin trupp.

- 24 miljoner, och det är ingenting mot de andra lagen, säger han.

Nu är den här situationen inte på något sätt ny för Mora. Klubben har absolut inte haft den högsta budgeten i HockeyAllsvenskan heller, utan har fått kämpa med små medel och i stället fått vara väldigt noggranna i sin scouting, och där har tidigare tränaren Jeremy Colliton dragit ett stort lass.

- Det är en ofantlig skillnad jämfört med tidigare. I allsvenskan låg vi på sju-åtta miljoner kronor per säsong, säger Sundby, som ändå påpekar vad som kan göras, trots mindre pengar.

- Förra säsongen, om någon gång, visade vi att det går att uträtta saker även med mindre pengar, även om det är viktigt.

Är 24 miljoner, runt tio miljoner mindre än lag 13 i SHL?

- Ja, något sådant. Och det ska egentligen märkas på planen. Men vi försöker att bygga med lite andra saker. Det finns något som heter parametrar, och allt är inte bara pengar. Samtidigt gör jag ingen hemlighet av att vi har andra förutsättningar, så är det.

 

LÄS OCKSÅ: SHL 2017718 – här är hela spelschemat. 

Anders Sundby: "Blir en stängd liga"

Med andra förutsättningar syftar Sundby på det faktum att Mora får sex miljoner mindre än övriga lag i SHL. Nykomlingen får mindre pengar för att laget som åker ur SHL, ska ha den så kallade fallskärmen, och det är något Moras sportchef inte alls gillar.

- Det är konstigt att det ska tas endast från laget som går upp. Och det spelar ingen roll vilket lag som går upp. Laget som går upp har ju oftast sämst ekonomi redan som det är, eftersom de kommer från en tillvaro i HockeyAllsvenskan.

- Vi behöver exempelvis lägga pengar på att göra om kontrakt till tolvmånaderskontrakt, som kostar pengar, jämfört med i allsvenskan.

Är det viktiga för er att hålla er kvar?

- Ja, det är det. Jag känner att tack vare det ökade bidraget till nästa år, så kommer en hel del lag satsa, och gå "All-In" för att lyckas. Och om det inte lyckas är jag rädd att vissa klubbars ekonomi går käpprätt åt skogen. 

- Någonstans blir det en stängd liga, för det blir inte samma förutsättningar. 

Och det tycker Sundby är tråkigt. Trots att han nu tillhör ett lag som får mest pengar, jämfört med de allsvenska lagen.

- Det har alltid varit lite av charmen, att vi, och förra året Leksand, gör den typen av resor vi gjort. Det tar bort nerven och med mycket mer pengar och större skillnader blir det indirekt en stängd liga, säger Anders Sundby.

---

Hör mer av Anders Sundby och hans tankar om sitt lagbygge inför säsongen med Mora. I podcasten ”Sportchefsresan 2017” berättar han dessutom detaljerat om alla nyförvärv, för att ge alla en bra möjlighet att lära känna alla de nya spelarna, inför säsongen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag