Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det är han inte – det är en myt”

Foto: ERLAND SEGERSTEDT/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

SKELLEFTEÅ. En avstängning höll Jimmie Ericsson borta från avgörandet i fjol.

Men efter sin återkomst vid jul ska ikonen nu spela sin sjätte SM-final.

Och nu berättar fystränaren om myten kring Ericssons "lathet".

Sportchefen om varför Jimmie värvades tillbaka.

Jimmie själv om när han ska sluta med ishockey.

En avstängning efter en omdiskuterad slewfoot höll Jimmie Ericsson borta från Skellefteås avgörande match mot Frölunda vid slutspelet för ett år sedan.

Och efter det försvann stjärnan från ishockeyn i ett halvår då prioriteringen låg på att rehabilitera sin sargade kropp. Men vid jul kom han tillbaka då Skellefteå AIK presenterade nummer 21 som klar för en återkomst.  

”Jag har alltid spelat för att vinna guld”

Fyra månader senare har Jimmie just lämnat Skellefteå Kraft arenas is efter den näst sista träningen inför morgondagens inledande SM-final mot Växjö Lakers när han slår fast varför han kom tillbaka när många 38-åringar hade slutat.

– Jag vill vinna guld igen. Det är ju därför jag alltid har spelat. Jag håller på med det här för att vinna och jag har väl alltid trott att vi ska ha en bra chans, och nu är det bara två lag kvar. Det kommer bli intressanta och roliga matcher med två lag som båda vill stå där med pokalen i slutet.

Hade du tänkt annars om du inte blivit avstängd, och kanske vunnit guld i fjol?

– Nej, det tror jag inte. Jag ville bara inte låta kroppen bestämma när jag ska sluta. Jag har sagt det tidigare också, att jag vill själv avgöra när jag är färdig. 

Hur har det känts i slutspelet?

– Det har känts helt okej. Det har blivit bättre och bättre, men jag har fortfarande det bästa kvar. Jag har en nivå till.

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Därför tog Skellefteå tillbaka Jimmie Ericsson

Återkomsten till SHL gick dock via en match i Hockeyettan då Jimmie Ericsson spelade en match för SK Lejon i landets tredje högsta liga. Där blev det ett mål direkt, och bara några dagar efter det så presenterades han av Skellefteå AIK:

– Det har ju varit målet hela tiden att spela i den här föreningen. Jag visste ju inte om Skellefteå var intresserade och det var inget jag ville snacka om när jag väl gick där under sommaren och rehabtränade. 

Tacksam för att du fick chansen att komma tillbaka?

– Jag skulle ju ha spelat hockey hur som helst, men att få spela i klubben i mitt hjärta betyder enormt mycket för mig.

 

LÄS MER: Jimmie Ericsson bjöd på en Foppa-kopia 

 

Efter Skellefteås träning vid lunchtid dagen innan finalrysaren får också sportchefen Mikael Lindgren chansen att berätta om spelet bakom Ericssons återkomst:

– Jag såg ju matchen han spelade med SK Lejon och det var kul att se han tillbaka på isen, det lyste i ögonen på honom redan då och han visade att han ville tillbaka. Men sen ville inte vi sätta någon press på honom och valde att inte föra något samtal om återkomst, utan när han kände sig redo för att prata om det så tog vi diskussionen då och det var inget svårt val att plocka in honom i laget igen, det kan jag säga.

Vad betyder han för er nu i slutspelet?

– Han är en riktigt bra hockeyspelare som fått vara frisk och hel den senaste tiden. Han har ju en grym rutin och vet exakt vad som krävs i de här slutspelen, och det smittar av sig.

Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tror du att han hade tänkt annars om det inte hade slutat som det gjorde förra våren?

– Det jag tror att han kände är att han inte ville sluta på sina villkor, och han ville inte att läkare skulle ta de besluten. Det har drivit honom hårt att komma tillbaka.

Fystränaren slår hål på "lat-myten"

En annan huvudperson bakom Ericssons återkomst till SHL är fystränaren Stefan Thomson som utöver Skellefteå AIK även har hand om fler elitidrottare, som längddrottningen Charlotte Kalla. 

När Jimmie valde att återvända så var det Thomson som fick jobba med honom, och bygga upp musklerna för spel i SHL.

Såg du en SHL-spelare där och då?

– Han gjorde en bra sommar för sig själv med sin rehab där. Han hade ju ganska mycket problem, sen började vi jobba prestationsträning när han kom tillbaka men absolut så såg jag redan där en SHL-spelare sett till nivåer och så.

 

LÄS MER: Uppgifter: Viktor Fasth skadad - missar första finalen 

 

Vad jobbade ni mest på då?

– Det var framför allt att få upp styrkan, det är ju dels för att hålla men sen även för att bli så stark att benen orkar jobba. 

Hockeysverige är fullt av myter om lag, supportrar och spelare.

Och kring Jimmie Ericsson har det länge funnits en myt om att han är väldigt lat, och ogärna sysslar med sommarträning. Det slår Thomson hål på.

– Nej, det är han inte. Det är en myt, och kanske han vill bygga på den själv ibland också, haha. Nej, men Jimmie är otroligt proffsig och slarvar aldrig med något, sen kanske han inte älskar att träna på sommaren men han gör det ändå.