Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dömer ut experterna: ”Jag tror inte det”

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: TOMMY PEDERSEN
Foto: GARY WIEPERT / AP FR170498 AP

Timrå IK tog sensationellt klivet upp till SHL i våras.

Inför årets säsong är dock klubben av många tippade att vara ett bottenlag.

Något som nyckelspelaren och nyförvärvet Niklas Svedberg slår tillbaka mot;

– Vi var inte tippade högt i Brynäs heller när jag spelade där. Jag tror inte det kommer gå så dåligt för oss som experterna säger.

Med ett ungdomligt präglat lag där nyckelspelarna också var de yngre i laget kom Brynäs IF säsongen 11/12 att överraska hockeysverige när de, efter att ha slagit ut Frölunda HC och Färjestad BK, sedan också vann guldet efter att Jakob Silfverberg avgjort den sjätte finalmatchen mot Skellefteå AIK på hemmaplan.

En av de stora hjältarna då? Niklas Svedberg. Burväktaren som i slutspelet spelade på toppen av sin förmåga och i snitt endast släppte in 1,7 mål per match. 

Sex år senare är han tillbaka i svensk ishockey, och då som nu återfinns Niklas Svedberg i ett ungdomligt byggt lag. 

Då som nu inte några som helst förväntningar om att åstadkomma något i ett slutspel. Expertisen är säker, Timrå kommer att få kvala för överlevnad i SHL. 

Om än Brynäs inte var lika bottentippade 11/12 som Timrå är nu, så är det en sits den nu 29-åriga målvakten hunnit vänja sig vid.

– Vi var inte tippade högt i Brynäs heller, och det är svårt för mig att säga något egentligen. Jag tror inte det kommer gå så dåligt för oss som experterna säger, men sen får vi bevisa det på isen också. Jag har inte jättebra koll på alla killar i laget ännu, men jag vet att vi har mycket talang och det känns helt rätt att satsa på unga killar som är på väg uppåt i karriären i stället för dyra värvningar i fel ålder - lite som det var i Brynäs också när vi vann guldet där, säger han och fortsätter:

– På så sätt får man fram toppspelare utan att behöva betala dyrt för det.

Ni är utdömda. Vad talar egentligen för att ni ska klara er utan kval?

–Visst, vi har en liten kostym och små medel i jämförelse med andra lag i serien men vi har många unga och duktiga killar som vill bevisa något. Sen är det klart att alla måste prestera på topp i vinter, jag måste spela på högsta nivån i de matcher jag får starta och de unga killarna måste ta för sig.

Vilka lag blir tuffast att möta i vinter?

– Lag som Växjö och Skellefteå är ju alltid bra och Djurgården gjorde ju en riktigt fin säsong i fjol och känns starkare nu. Framför allt de har ju lite större kostym just nu, men som sagt så tror jag på vårt lag.

”En situation som inte är jätterolig”

Sedan flytten till Nordamerika 2012, då Niklas Svedberg skrev på för Boston Bruins i NHL men där fick han spendera hela den första säsongen i AHL, och efter ytterligare två säsonger med skralt om starter i NHL så valde han att pröva lyckan i Ryssland två säsonger samt ännu en sväng i Nordamerika. 

Genombrottet kom aldrig, och trots att Svedberg imponerade på försäsongen så fick han aldrig den riktiga chansen.

– Det är tuff konkurrens där borta, sen gäller det att komma lite rätt. Ofta så har ju de flesta lagen redan bestämt sig innan camperna på försäsongen och det blir svårt att slå sig in då, det är en speciell situation. 

Och levnadsmässigt har man hört att det är rätt tufft för spelare som är på gränsen mellan AHL och NHL?

– Ja… Man krigar hårt för att komma upp och bor på hotell mest hela tiden, och måste vara beredd hela tiden så man kan aldrig riktigt slappna av. Det är en situation som inte är jätterolig hela tiden, det måste jag säga.

Var det därför du valde att flytta hem till Sverige efter sex år utomlands?

– Njae. Egentligen så var jag inte så jätte inne på att åka hem efter säsongen, men det växte fram mer och mer när jag hade landat mer i säsongen som hade gått. Jag hade varit i samma osäkra sits den här säsongen, och visst är det häftigt att spela 20 matcher i NHL men det blir mycket tid på bänken också, och när man ska fylla 29 så jag vet inte.. Jag trivs i att ha en stor roll och spela mycket, vilket jag kanske får i Timrå även om det är tuff konkurrens även här. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!