Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Från ratad i Norge – till stor hjälte i Djurgården

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

KARLSTAD/STOCKHOLM. Dumpad av HV 71 och nekad try out-kontrakt i Norge.

Via spel i Pantern och Danmark är nu Sebastian Strandberg, 26, smått osannolik slutspelskung för sitt Djurgården.

– Det är ändå det som drivit mig, säger Strandberg.

Djurgården är i SM-final efter att ha besegrat Färjestad med 4-1 i den sjunde och avgörande semifinalen på bortais.

En av de stora hjältarna: Sebastian Strandberg, 26, som tillsammans med Dick Axelsson låg bakom tre av Djurgårdens fyra mål.

– Kul. Kul att vara i final. Det ska man inte gnälla på. Jag tycker att vi tar oss samman där ute i dag och gör en helgjuten insats, säger tvåmålsskytten Strandberg.

”Fanns en trygghet i gruppen – kände det på bussen”

Vad är anledningen till vändningen?

– Tja. Det är lätt att stå och säga att siffror inte spelar någon roll i slutspel. Vi torskar och har 14-3 i röven på två matcher. Vi gör inga bra matcher.

– Men vi sa också att han någon givit oss 3-3 i matcher och sjunde avgörande mot Färjestad borta match - då hade vi tagit det, säger han.

Kan det vara fördel att man kanske hade en sårad stolthet att man förlorar som man gjorde innan. Då är man nere på botten och vänder?

– Lite att man var uträknad. Ingen trodde på oss, och man var inte mycket värd. Det var en drivkraft för oss alla här inne, säger Sebastian Strandberg som menar att det fanns en helt annan harmoni i gruppen inför torsdagens match.

– Det fanns en lugn och en trygghet i gruppen. Det kändes på rätt sätt när vi åkte hit på bussen. Det var en helt annan feeling än föregående matcher. Jag var kanske inte trygg, men det var en härlig känsla innan matchen.

Sebastian Strandbergs krokiga väg till toppen

Den HV 71-fostrade Strandberg stod för 27 poäng i grundserien men har smått exploderat i slutspelet i kedjan med Dick Axelsson och Niclas Bergfors: sju mål och totalt tio poäng på 13 spelade slutspelsmatcher.

Han har tagit en smått oortodox väg till att spela SM-final som en bärande spelare.

Efter att ha dumpats av HV 71 2015 spelade han en säsong för Evansville IceMen i ECHL, ligan under NHL:s farmarliga AHL.

Efter en poängstinn säsong i danska Odense fiskades han upp av Malmölaget IK Pantern innan Djurgården snappade upp honom i slutet av förra säsongen.

Men Sebastian Strandberg har aldrig tvivlat på sin kapacitet.

Om någon sagt, när du var i danska ligan, att du skulle göra två mål i en sjunde avgörande semifinal. Vad hade du sagt då?

– Det är ändå det som drivit mig. Det har hela tiden varit mitt mål att spela i SHL igen. Jag har gjort samma sak nu som jag gjorde när jag var i Danmark och Hockeyallsvenskan. Det är den spelaren jag är. Jag ändrar ingenting för att jag är i SHL. Det har drivit mig. Klart jag trodde på det när jag var där, säger han.

– Men det är kul att man får bidra. Men jag hade kunnat göra noll mål. Bara vi är i final.