Andreas Engqvist. Foto: FREDRIK SANDBERG / AP TT NEWS AGENCYAndreas Engqvist. Foto: FREDRIK SANDBERG / AP TT NEWS AGENCY
Andreas Engqvist. Foto: FREDRIK SANDBERG / AP TT NEWS AGENCY
Andreas Engqvist. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅNAndreas Engqvist. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Andreas Engqvist. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

"Det är det jag är tillbaka för att göra"

Publicerad

Efter sju säsonger i Nordamerika och Ryssland är Andreas Engqvist tillbaka i SHL.

I Djurgården ska 29-åringen bli en av lagets ledande spelare i jakten på slutspelsplats.

Nu berättar han om känslan av att återvända till den klubb där karriären tog sin fart.

– Jag är otroligt stolt, jag har gått runt och njutit av att vara tillbaka i Sverige i sommar. 

Efter fem säsonger med Djurgården i SHL lämnade Andreas Engqvist Sverige för att försöka slå sig in i Montreal Canadiens, och NHL. Säsongen 10/11 blev hans första i Kanada, men där kom Engqvist bara att få 13 chanser på två säsonger i världens bästa liga. 

Något som 2012 ledde till att flytten gick över Atlanten igen, till KHL och rysk ishockey.

Nu är Engqvist tillbaka i Sverige igen - tillbaka i Djurgården och den klubb där karriären tog fart.

– Det är riktigt kul. Jag har gått runt och njutit av att vara tillbaka i Sverige i sommar.

Vad är dina förväntningar på svensk ishockey?

– Jag har kollat mycket på Djurgården när jag varit borta, och vad jag har sett och hört så har det ändrats med hur det var sist jag var här. Det är bra fart och bra ishockey.

Känslan av att dra på dig Djurgårdströjan igen?

– Man är otroligt stolt och jag har sett fram emot det sen senast jag var här. Det är riktigt kul.

Ska bli en ledare i omklädningsrummet

Fjolårssäsongen slutade abrupt i åttondelsfinalsspel mot Färjestad. Delar av det laget har nu bytts ut, och bland nyförvärven är Andreas Engqvist det mest meriterade, och rutinerade.

Sportchefen Joakim Eriksson skyler inte med att Engqvist är tillbaka för att bli en ledare i laget - en roll Engqvist själv gärna tar:

– Det känns bara kul och inspirerande. Kul att få ta en sådan roll i omklädningsrummet. När jag kom upp så var det Fredrik Bremberg, Nichlas Falk, Kristofer Ottosson, Jimmie Ölvestad, Ronnie Pettersson och alla de där. Så det är bara kul att man får vara en ledare och hjälpa de yngre i laget.

Hur vill du leda laget. Genom att göra flest mål eller bara föregå med gott exempel?

– Jag försöker alltid spela för laget, sen är det alltid kul att göra mål och så. Det jag är tillbaka för är att hjälpa Djurgården att vinna matcher. Om det innebär att jag ska göra mål eller täcka skott spelar ingen roll för mig.

Under tisdagskvällen fanns där drygt 1  000 hockeytörstande supportrar på Hovets läktare.

När SHL drar i gång så lär den publiksiffran vara betydligt högre, och Engqvist drömmer redan om att få hitta nätet inför sin nya hemmapublik:

– Absolut. Jag får gåshud bara av att tänka på det, det är fantastiskt när man gör mål här inför alla fans.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag