Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bryter ihop: ”Katastrof – man är så jäkla ledsen”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: C More
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

GÄVLE/STOCKHOLM. Superfiaskot är ett faktum. 

HV71 spelar i hockeyallsvenskan – för första gången sedan 1985. 

– Det är katastrof. Man är så jäkla ledsen. Vi kommer inte upp i nivå, säger Simon Önerud och bryter samtidigt ihop i tårar. 

Det var vinna eller försvinna när HV71 under söndagen åkte till Gävle för match fem mot Brynäs. 

Matchen avgjordes efter förlängningen där Oula Palve blev stor matchhjälte när han satte det förlösande 3-2-målet. Målet innebar att Gävlelaget vinner matchserien med 4-1 och får spela i SHL kommande säsongen. 

Men för HV71 betyder det katastrof. För första gången sedan 1985 tvingads Jönköpingslaget att spela i hockeyallsvenskan. Efter matchen var HV-spelarna förstörda och tränaren Stephan ”Lillis” Lundh hade det kämpigt med att hålla tårarna tillbaka när han intervjuades i C More. 

Lundh: ”Kanske var det så att jag har överskattat mig själv”

– Det är bara mörkt och tomt just nu. Det är svårt att sortera. Det är skit. Vad som gick snett måste vi reda ut, men senare. Det är en otrolig skillnad att spela SHL jämfört med att spela i hockeyallsvenskan, säger HV-tränaren och fortsätter: 

– Det är i stort sett lotteri. Brynäs gör ett mål mer än oss. Det är så den här matchserien har sett ut. Det är svårt att säga vad som inte funkade. 

Stephan ”Lillis” Lundh berättar vidare han är besviken på sig själv. 

– Kanske var det så att jag har överskattat mig själv när jag tog över i januari. Vi förstod ganska snabbt att det här kan gå dåligt. Killarna har jobbat stenhårt från morgon till kväll och vi har haft bra förutsättningar och gjort allt vi kunnat. Vi har tränat så mycket vi har orkat. Det är tufft när man har sådana matcher som betyder vinna eller försvinna. 

C More: Kan du tänka dig SHL utan HV71? 

– Absolut inte, säger Stephan Lundh samtidigt som han kämpar med att hålla tillbaka tårarna. 

Lundh: ”Jag känner bara tomhet”

För SportExpressen utvecklar ”Lillis” sina tankar om nedflyttningen: 

– Just nu känner jag bara en tomhet, en besvikelse och jäkligt tufft. Jag är enormt besviken på mig själv för det är möjligt att jag undervärderade situationen och övervärderade mig själv när jag kom in i januari, för jag trodde jag skulle vända det. Det var åtta månader sedan vi var rätt bra förra året och så många är inte borta, men det är betydelsefulla gubbar som är borta.

Lundh menar att han inte ångrar att han tog jobbet i januari, men önskar att det gick bättre.

– Nej, det kan jag inte göra. Jag tror att det har funkat ganska bra i min karriär jag skulle aldrig kunna dra mig undan. Jag ångrar ingenting. Jag skulle göra det bättre. 

Simon Önerud
Foto: Adam Johansson

Martinsson: ”Har befunnit oss i chocktillstånd”

”Lillis” menar att det är den tuffaste situationen han har varit i som tränare.

– Ja, absolut det är den tuffaste situationen. Jag har varit i kvalserie och tuffa situationer men det här är jättetufft. Det är tufft för allihopa så många som drabbas från fans och organisationen det är så abnormt tufft.

Eric Martinsson var även han bedrövad. 28-åringen säger att det är ledsamt och tungt. Han beskriver en känsla han aldrig har upplevt tidigare. 

– Man är chockad. Det är den tuffaste dagen i min karriär, utan tvekan. Jönköping är en av Sveriges största hockeystäder som förtjänar ett SHL-lag. Det är så jävla synd om staden och klubben, säger han och fortsätter: 

– Man har funderat på vad som gick snett. Vi har befunnit oss i chocktillstånd. Vi har haft ett stukat självförtroende egentligen från början när säsongen drog i gång. Jag vet inte vad det beror på. 

”HV kommer alltid vara i mitt hjärta”

Simon Önerud, som är numera utan kontrakt, kunde knappt hålla tårarna tillbaka. Han beskriver förlusten som ”katastrof”. 

– Det är hemskt. Brynäs gör det bättre än oss. Det är som all luft går ur en efteråt. Vi har gjort alltid vi har kunnat men det räckte inte. Supportarna har varit fantastiska mot oss och stöttat hela vägen. Nu ska vi ta oss tillbaka så fort det går. 

Hur ser framtiden ut? 

– Jag vet inte. Jag har inget kontrakt för tillfället och har inte heller tänkt så långt. Men HV kommer alltid vara i mitt hjärta.

Tackar du ja om du får ett erbjudande att fortsätta? 

– Det hade varit superkul. Men jag ska prata med min agent så får vi se.