Dementerar ryktet: ”Stänger inte SHL”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Svenska klubbar blöder ekonomiskt och från flera håll höjs nu röster om att stänga ligorna för nedflyttning.

Ett sådant förslag har däremot inte nått förbundet, som äger frågan.

– Vi får se om det blir konkret, då får vi i sådana fall titta på det, säger tävlingschefen Olof Östblom. 

Verkligheten för föreningar runtom i landet är minst sagt bister. Flera klubbar i SHL har prognostiserat med ett ekonomiskt bortfall på uppemot 35-40 miljoner kronor om inget oförutsett händer gällande publikfrågan. 

SportExpressen kunde också berätta att flera klubbar i Hockeyallsvenskan går mot en extremt mörk framtid där lag kan tvingas att kasta in handduken under pågående säsong. 

Detta har fått röster att höjas för att ligorna ska stängas för nedflyttning då det skulle skänka trygghet och stabilitet för klubbar under säsongen 20/21 när den ekonomiska osäkerheten är så stor. I slutet av september pushade flera allsvenska klubbar för att stänga Hockeyallsvenskan, men tillåta ett lag att gå upp i SHL. Detta slog dock ligans styrelse ned då de hänvisade till förbundets seriebestämmelser som klubbats igenom på årsmötet 2019. 

Hittills har inget konkret hörts från SHL, men under söndagsförmiddagen twittrade C More-kommentatorn Åke Unger om att SHL kommer stänga ligan. 

https://twitter.com/akeunger/status/1320278181392371714

Frågan ligger dock inte hos SHL. 

Det är ishockeyförbundets årsstämma som bestämmer tävlingsregler och seriestruktur. Det är därför endast förbundet som kan förändra i det redan satta upplägget. 

Enligt tävlingschefen Olof Östblom har ingen motion landat på förbundsbordet ännu.

– Nej, varken SHL eller Hockeyallsvenskan har lämnat något förslag, säger Östblom som senaste veckorna haft en intensiv dialog med representanter från ligorna:

– Vi har däremot daglig kontakt med dem där vi diskuterar läget, men ingenting har nämnts kring att stänga ligorna nedåt. Just nu är utgångsläget att vi spelar vidare med nuvarande upplägg. 

Om vi bortser från att ligorna inte lämnat in ett förslag, har ni diskuterat detta på förbundsnivå?

– Nej, det har vi inte. Vi har ett system som gör att vi kan ta beslut men vi har inte diskuterat frågan. Styrelsen har skapat ett verkställande utskott som kan ta beslut snabbt och justera tävlings- och seriebestämmelser om vi behöver göra det. Men vi har inte diskuterat det vidare.

Då behövs inte ytterligare en årsstämma för att göra om seriestrukturen?

– Det ska du egentligen fråga Anders Larsson (ordförande) om. Serierna är tagna på stämman, men styrelsen är en förlängning av årsmötet. Det är inget tjänstemannabeslut i alla fall. Det är de förtroendevalda som ska svara på det. 

Rent hypotetiskt: Om ett förslag kommer från SHL eller Hockeyallsvenskan, då kan ni potentiellt göra om ligorna här och nu genom det verkställande utskottet?

– Vi har gjort i ordning för att kunna ta beslut och justera utefter den dialog vi har med ligorna. Vi får se om det blir konkret, då får vi i sådana fall titta på det. 

Tror du att ligorna kommer göra detta till en konkret fråga?

– Det har inte kommit något än. Vi har en kontakt hela tiden, men det har inte varit aktuellt nu. 

Vad har ni diskuterat sedan serierna startade?

– Vi diskuterar allt möjligt, som enskilda lag i ligorna, coronaläget, smittan i Djurgården och Linköping, om matcher ska flyttas och det är en pågående diskussion. 

”Följer detta för att se vad som är bäst för hockeyn”

Det verkställande utskottet, som bildades i mars när säsongen 2019/2020 ställdes in, utgörs av Anders Larsson, Anders Källström (SHL:s ordförande), Peter Forsberg (ordförande elitkommittén herrar), Cecilia Hager (ordförande elitkommittén damer) och Jonas Sandberg (ordförande tävlingsnämnden).

Dessa diskuterar och beslutar om frågor som rör bland annat seriebestämmelserna, och enligt Olof Östblom är det möjligt att stänga ligor under pågående säsong. 

– Ytterst är det förbundet som bestämmer serieupplägget. Vi följer detta hela tiden för att se vad som är bäst för hockeyn och alla föreningar. 

Detta har hänt i frågan: 

TV: Frölunda ny serieledare