Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känsliga frågan – som delar hockey-Sverige

Oscar Sundh drabbades en av hjärnskakning efter tacklingen från Emil Larsson.
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Niklas Wikegård.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Victor Olofsson, Buffalo.
Foto: ADAM LACY/CSM/SHUTTERSTOCK / ADAM LACY/CSM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Debatten kring huvudtacklingar och hjärnskakningar rasar igen efter att Oscar Sundh sänkts av Emil Larsson. 

Det är däremot inget outforskat samtalsämne inom svensk ishockey. 

SportExpressen har samlat nya och gamla röster för att kasta ljus på de åsikter som yppats i debatten. 

Borde slagsmål tillåtas – och hockeypoliser värvas?

Ska tacklingar förbjudas?

Nya siffrorna som bevisar ett trendbrott.

Oscar Sundh tar några snabba skär in i mittzonen, han har pucken vid sitt blad och uppfattar att lagkompisen Johannes Salmonsson har en öppen yta. 

I det ögonblick som pucken levereras ut mot högersidan ser Sundh två Örebrospelare framför sig: Rodrigo Abols och Kristian Näkyvä. 

En knapp sekund senare ligger han däckad på isen. 

Den spelare Sundh aldrig lade märke till var den som körde över honom.  

”Det här är inte okej någonstans i min bok och inte i någons bok tror jag.” – Johan Tornberg, expert C More.

”Vi vill ju ha bort det här i svensk ishockey och så kommer det bara gång, på gång, på gång.” – Thomas Fröberg, sportchef Oskarshamn.

”Den här typen av tacklingar tillhör inte sporten längre. Det är en svunnen tid. Dags för alla att faktiskt förstå det nu.” – Sanny Lindström, expert SportExpressen & C More.

Emil Larsson stängdes av i fem matcher

Emil Larsson klarade sig undan bestraffning lördag kväll, men vid lunchtid på söndagen fick han sin slutgiltiga dom: Fem matcher på läktaren och 54 625 kr i böter.

Tacklingen har fått debatten om huvudtacklingar och hjärnskakningar att blossa upp på nytt. 

Fenomenet är inte isolerat till denna höst, denna säsong. 

Verkligheten är snarare att ishockey och hjärnskakningar varit synonymt länge. Senaste åren har ett 60-70-tal hjärnskakningar rapporterats per säsong endast i SHL.

Det är antalet kända fall. Mörkertalet beskrivs vara stort.

– Förmodligen är det så. Jag tror ändå att vi kommit längre på den stigen och folk har fått upp ögongen för vad detta innebär och konsekvenserna som medföljer, säger Morgan Johansson. 

Elitdomaren, som dömt över 800 SHL-matcher, blev i januari 2019 projektledare för svensk ishockeys nollvision mot hjärnskakningar. Representanter från SHL, SDHL, Hockeyallsvenskan, Hockeyettan, ishockeyförbundet och spelarfacket SICO utgör den grupp som ska verka för att lyfta problematiken kring hjärnskakningar och ta oss mot en mer hälsosam ishockey.

– Det i särklass absolut viktigaste och största i denna fråga är respekten, attityden och hur vi förhåller oss till varandra.

Det är abstrakt och diffust, inte hårda värden, så hur får ni ut det budskapet?

– Genom det du sysslar med bland annat. Jag är extremt tacksam över att jag får prata om det här. Skriv mer om det här! Vi måste få ut det här budskapet till fler. 

 ”Helt andra konsekvenser än i Sverige”

Tidigare under hösten 2020 har personer verksamma inom ishockeyn lyft frågan och uttryck tankar om vad som kanske krävs för förända och förbättra arbetsmiljön för dagens hockeyspelare. 

För knappt två veckor sedan resonerade Niklas Wikegård om slagsmål och att Sverige kanske borde blicka mot Nordamerika.

– Jag gillar inte slagsmål, jag hoppas folk har förstått det. Jag tror att jag har sagt det 3000 gånger senaste åren, att jag inte gillar slagsmål för sakens skull, men jag tror att man överreagerar i Sverige de få gånger det blir ett slagsmål. Och tro det eller ej, precis som alla svenska spelare i NHL säger, så rensar det spelet på isen. Det tar bort fula efterslängar och fult spel eftersom man måste betala något för det, sa han i ett klipp på C More. 

Buffalosvensken Victor Olofsson var inne på ett liknande spår när han gästade Expressens podcast Hockeypuls nyligen. 

Han lyfte utbildning som en viktig parameter, men jämförde också svensk ishockey med livet i NHL.

– Jag, som är en offensiv spelare, har gynnats av vart ishockeyn är på väg. Det går fort, det blir skickligare och skickligare, det är inte lika mycket fulspel som förr i tiden. Det man däremot ser nu är att det blir mer huvudsmällar. Man hinner inte riktigt bromsa in och ta av kraft i olika typer av smällar, sa Olofsson och fortsatte sedan:

– Jag vet att det jobbas väldigt hårt för att det ska försvinna, just huvudskadorna och den typen av tacklingar. Men det är en kontaktsport och tacklingar är en stor del av sporten, så du kommer aldrig kunna undvika det helt heller.

Vad tror du behövs?

– Jag har ingen statistik på det här, men känslan är att det är fler huvudsmällar i svensk ishockey än i Nordamerika. Där borta är det tillåtet att slåss och man kan sätta mer respekt i spelarna för den typen av killar finns. Åker du runt och delar ut huvudtacklingar, då blir det helt andra konsekvenser än i Sverige. Jag vet inte om det har något med det att göra kanske.

Nicklas Grossmann gästade podden tidigare och lyfte det här ämnet. Han öppnade för att ha ”poliser” i svensk ishockey som också funnits i NHL. Håller du med?

– Ja, det skulle kunna vara en lösning för att få bort en del. Du har ett gäng spelare i svensk ishockey som får avstängningar för fula överfall, men de får ingen mer bestraffning än böter och några matcher vila, sedan är de tillbaka. Skulle du ha folk som kliver in och markerar att det inte är okej, då kanske man undviker några sådana situationer. 

Ersätter man inte ett problem med ett annat då?

– Lite så blir det också. Jag är ingen fajter själv och ingen som förespråkar om sådana grejer, men något måste göras. Om det är mer utbildning, ja, det är kanske ett sätt att gå tillväga. Det är en bra början i alla fall. 

När Morgan Johansson får höra resonemanget från Niklas Wikegård och Victor Olofsson harklar han sig. 

I syftet för att förstärka sin ståndpunkt, är känslan.

– Jag är helt och hållet motståndare till det. Jag är övertygad om att det är fel väg att gå. Då har vi i värsta fall två spelare till som får hjärnskakningar efter att de pucklat på varandra. De riktiga idiot-grejerna, de fula tacklingarna, minskar. De minskar kraftigt. 

Kan du utveckla varför du inte vill se slagsmål och poliser i Sverige?

– Det är helt fel. Jag tror inte på konceptet öga för öga, tand för tand. Jag är inte en sådan person. Du löser inte våld med våld.

Johansson anser att när personer i profilerade ställningar inom svensk ishockey uttrycker sina åsikter kan fokus landa på fel åtgärder i debatten.

– Vi har en problematik i förståsigpåare och experter som har åsikter. Ibland blir det ett steg fram, två tillbaka när de uttrycker sig. 

Vad menar du med det?

– Det handlar mycket om att försvara. Se till det vi gjorde med förändringarna för målvakter ifjol. Hittar vi en lösning på det och sedan får vi kritik för att det inte görs tillräckligt många mål på grund av det... Det stämmer inte. Jag har inte hört någon diskutera målvaktsfrågan heller. Det har inte varit någon debatt.

Det är skadligt att tacklingar försvaras menar du?

– Ja, det påstår jag. Det är min personliga åsikt. 

”Är för att det ska smälla”

Oskarshamns sportchef Thomas Fröberg tror inte heller att poliser – spelare som skyddar stjärnorna i lagen – kommer bli en del av den svenska hockeyvardagen.

– Det kommer vi aldrig få. Jag själv är inte ute efter det heller.

Vad behöver prioriteras på agendan för att vi ska slippa så pass många hjärnskakningar?

– Jag tror att det alltid kommer existera tacklingar som går över gränsen. Det är upp till varje enskild spelare att läsa av en situation, det är spelarnas skyldighet. 

Oavsett vilka medel man tar till för att förbättra landar det ändå på individen, menar du?

– Så är det. Det kommer alltid finnas spelare som tacklar fel, för det går så extremt fort där ute. Men det finns tacklingar som går att undvika. 

Fröberg är av åsikten att tacklingar inte får bannlysas för det är en del av sporten. 

– Jag är åt Wikegårds håll och vill se mer tacklingar och fysiskt spel. Sedan finns vissa tacklingar som är över gränsen. Som är rent ut sagt fega, men i stort är jag för att det ska smälla. 

Morgan Johansson förstår Fröbergs tankar och delar dem till viss del. Han tror däremot att sporten ishockey kommer behöva förändras framgent.

– Jag kommer förespråka vissa saker i framtiden. Sedan får vi se om ligorna anammar det. Open ice-tacklingar är för stor skaderisk, tycker jag. Det är för hög fart i dagens hockey. Du hinner inte reagera som spelare. Vi ser inte heller lika många open ice-tacklingar, men de få vi har kommer med en enorm skaderisk. 

Ska de förbjudas?

– I dagsläget är vi inte där. Det är en bedömning ligorna i sig får göra. Ishockeyn måste bestämma sig i den frågan. Vi som samhälle skulle aldrig ha 110 km inne i centrum. Vi har en begränsning vid skolor på 30 km. Det finns regler och förordningar som tillkommit av en anledning. 

Går vi mot en tacklingsfri idrott?

– Inte tacklingsfri, nej. Däremot tror och hoppas jag att vi går mot en annorlunda idrott. Det ser vi redan i dag. Jag var på JVM i Tjeckien förra året och jag såg tre-fyra tacklingar, varav två blev utvisningar, på en hel match mellan Sverige och Schweiz. 

Det verkar finnas två läger i Hockeysverige där en del vill ta bort vissa tacklingar medan andra hävdar att utan tacklingar är ishockey en känslofattig idrott. Hur ser du på den uppdelningen?

– Jag kan förstå det. Jag gillar också tacklingar, men är det en sådan stor skaderisk så hotar det vår sport. Då tappar vi rekryteringen av nya spelare till slut. Om du har ett barn på 6 år som ska välja idrott och vi har en problematik inom svensk ishockey tror inte jag att vi väljs av den föräldern. 

”Nog är detta ett trendbrott”

Trots att mörka rubriker målas upp gång efter varannan med huvudsmällar och efterföljande hjärnskakningar hävdar Johansson att svensk ishockey börjar se ljuset i en mörk, mörk tunnel. 

SportExpressen får ta del av siffror som visar att antalet hjärnskakningar minskat senaste två åren. 

Vid dags dato säsongen 18/19 hade 25 hjärnskakningar rapporterats i SHL.

Förra året: 28 hjärnskakningar, men vid säsongsslutet konstaterades att på det stora hela, från start till mål, hade antalet fall minskat med 18 procent. 

I år, 23 november 2020, är utvecklingen ännu tydligare. Hittills har 12 hjärnskakningar konstaterats i SHL. 

Johansson ser samma tendens i SDHL. 

– Nog är detta ett trendbrott. Det är viktigt att belysa. 

Vad ligger bakom förändringen?

– Flera åtgärder, bland annat regelförändringar. Som förra säsongen då vi aktivt gick in för att skydda målvakterna. Vi fick nog ned 30-40 procent av målvakternas hjärnskakningsproblematik.

Större grepp har också tagits för att bredda kunskapen för nästa hockeygeneration.

– Förra sommaren tog vi fram ett utbildningspaket som hockeykonsulenter, som besöker föreningar i landet, presenterat för ledare och spelare på barn- och ungdomssidan. De gör ett gediget arbete. Mycket handlar om hur man tar emot tacklingar och hur man inte får bete sig som tacklingsgivare. Vi har tryckt mycket på att man inte kan åka runt och tro att man handlar på Ica, för hockey är en kontaktsport. Då måste man vara beredd, säger Johansson och fortsätter:

– Detta är ingen quick fix, det måste alla förstå. Vi vill ändå ha mål på kort och lång sikt. Därför har vi tagit fram ett utbildningspaket till alla nationella hockeygymnasium, 27 stycken, också. Det är riktat till spelare som är på väg upp till seniorspel och det handlar mycket om att spela blad mot puck samt att tacklingar är ett medel för att separera spelare från puck och inget annat. En stor vikt läggs även på det vi kallar 60-40. Att 60 procent av ansvaret vilar hos givaren, 40 procent hos mottagaren. Det är ett gediget material som vi tagit fram. 

Debatten har ju levt under flera år. Kan det vara nu vi börjar se resultatet av att förståelsen hos personer i hockeysfären ökat?

– Jag tror att det är en stor del i det. Det är mjuka värden. Vi pratar och informerar för att skapa en annan attityd hos ledare och spelare. De effekterna tar tid.


Hockeyjuryn: ”Det vore direkt förödande för Leksand”