Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför tackar Marco Kasper nej till JVM

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

Röglestjärnan Marco Kasper tackar nej till junior-VM.

Anledningen är ett tufft spelschema och utvecklingsmöjligheten.

– Det är så klart inget lätt beslut att ta, säger han.

Den 26:e december startar junior-VM i hockey. Årets turnering skulle ha spelats i Ryssland, men på grund av den ryska invasionen av Ukraina är Kanada spelplatsen.

Då kommer Österrike få klara sig utan sin stora stjärna Marco Kasper. Rögletalangen har tackat nej till mästerskapet. 

– Först och främst är jag alltid stolt och glad över att få representera Österrike när jag har möjlighet till det. Jag pratade med Österrikes förbundskapten och vi kom fram till att det är bra för mig att stanna i Sverige och Rögle, säger han och fortsätter:

– Eftersom jag haft så många matcher de senaste månaderna och jag har en riktig bra möjlighet att utvecklas här i Sverige och träna mer.

Österrikes förbund skriver på deras hemsida att de förstår Kaspers situation, men att de gärna hade haft med honom i laget.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hur var det att ta beslutet?

– Det är så klart inget lätt beslut att ta. Jag älskar att spela för Österrike, men jag vill också hjälpa Rögle och utveckla mig själv.

Missar inga SHL-matcher

Rögle har haft en knackig säsongsinledning och skulle Kasper åkt i väg på JVM hade han missat flera matcher i SHL. Men lagets tabellplacering ska inte ha påverkat beslutet.

– Nja, det jag prata om med förbundskaptenen var hur det känns för mig, men även vad som blir bra för Österrikes lag. 

Hur vikigt är det för laget att du nu är tillgänglig under jul och nyår?

– Det är klart att jag alltid försöker hjälpa laget när jag får spela. Vi har spelat bra det sista och vi ska försöka fortsätta så här. 

Klubbarna inte inblandade

Marco Kasper var Detroit Red Wings' förstaval i årets NHL-draft och gick som nummer åtta totalt. Efter draften skrev han ett kontrakt med NHL-klubben, men stannade kvar i Rögle den här säsongen.

Men enligt Kasper var varken Detroit, eller Rögle, inblandade i beslutet att tacka nej till JVM.

– Nej, det var jag som pratade med förbundskaptenen i Österrike.