Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför lägger Joel Lundqvist av – känslosamma mötet med laget

Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Premium: En Göteborgsepok är på väg att ta slut. 

Snart spelar Joel Lundqvist, 40, inte ishockey längre. 

Beslutet är fattat – nu återstår bara en sak:

– Det känns väldigt inspirerande att ha det roligaste kvar, att försöka vinna ett SM-guld med Frölunda.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Ungefär samtidigt som allmänheten fick veta att Joel Lundqvist lägger av efter den här säsongen berättade Frölundas lagkapten om beslutet för sina lagkamrater.

Hans vän tillika sportchef Fredrik Sjöström, som fick beskedet förra veckan, närvarade på mötet.

– Och det var väldigt emotionellt när han berättade för laget. 

Lundqvist kände inget annat:

– Det var kämpigt, det var tufft. Jag hade inte sagt det till så många och det har varit mycket känslor att hantera för en själv. Klart att min familj vetat om det ett tag, men jag har byggt upp relationer med lagkamrater, som jag ser som mina vänner, under en lång tid. Jag uppskattar dem väldigt mycket och då är det tufft att stå där, inför dem, och berätta att det här blir det sista racet.

När beskedet väl lämnats drogs skridskosnörena åt, hjälmar knäpptes och klubbor hämtades. Det var back to business. Inget mer med det.

– Joel är så sjukt proffsig. Det tog inte många sekunder innan han sa ”dags att gå vidare, nu gäller det att vinna hockeymatcher”, säger Sjöström och skrattar.

Det är helt enkelt så Joel Lundqvist fungerar.

– Jag har varit tydlig med alla att det inte är dags för någon reflektionstid. Jag ville vara ärlig med beslutet och motivera varför jag kommer lägga av, men vi har mycket jobb kvar den här säsongen. Jag är enormt taggad för det, reflektionstiden får komma senare. 

På träning, efter beskedet.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Tidigare år har Lundqvist förlängt med en säsong i taget. Ofta har beslutet fattats under höstkanten, ibland en bit in i vintern.

Den här gången dröjde det.

– Det har varit en process från november och framåt, som alla andra säsonger. Tidigare har det varit snabba ryck och det har känts självklart. I år behövde jag mer tid att ta in saker och ting. Jag behövde fundera och zooma ut för att ta in ytterligare en säsong i beslutet, det handlar egentligen inte om här och nu, för det har känts bra i år. Men jag vet vad som krävs av mig varje dag för att kunna prestera och att då köra en säsong till – nej, det kändes inte rätt. Jag vill i stället gasa på nu och vara klar efter säsongen.

Är det kroppen eller knoppen som tar beslutet?

– Knoppen. Kroppen känns bra, även spelet har funkat den här säsongen. Det handlar om sättet jag vill vara på, hur jag vill leda och hur jag vill vara i det hela tiden. Allt det tar väldigt mycket av en. Jag kom till en punkt där jag kände ”den här säsongen, sedan har jag krämat ur allt jag kan”. Jag vill inte hålla på för länge utan jag måste kunna känna att jag är med, att jag är där, hela vägen ut.

Samtalet med Roger, hur var det?

– Känslosamt. Han har betytt mycket för mig. Vi har haft en relation under så lång tid, och jag uppskattar verkligen det. Det är inte särskilt vanligt att ha det på det sättet. Jag tror vi hjälper varandra, hur vi leder och hur vi är. Jag är grymt tacksam för den relationen vi byggt upp. 

Du kommer inte hinna bräcka Jan Sandströms Elitserie/SHL-rekord på 952 matcher nu. Har du tänkt något på det?

– Nej, absolut inte. Alla de här rekorden... Det har varit noll fokus på det. Jag vill vinna, jag vill uppleva vinster och den känslan. Tillfredsställelsen av att vara en vinnare. Det är den känslan man jagar. Övriga saker – kommer det, så kommer det.

Matcherna som är kvar på din karriär börjar ju räknas ned nu. Vad känner du för det?

– Det är speciellt, men jag har landat i beslutet och jag vet att det närmar sig. Det är en del av processen också, att jag måste förlika mig med det – att det snart är över. Det är vad det är.

Det fanns ingen drivkraft att bli Sveriges svar på Jaromir Jagr?

– Ha-ha, njae. Det är imponerande att han kör på, det måste jag säga. Jag ligger några år back där. 

Vill inte svara på framtidsfrågorna

Lundqvist har ingen större lust att redan nu börja blicka tillbaka på allt han upplevt, troféerna han lyft. 

Det är inte rätt tid, menar han.

– Det här är inte en periodpaus. Jag öste på i gymmet i dag, jag körde på is och jag har fullt fokus framåt. Det kommer kanske en intervju senare, när allt är klart, och då finns det läge att reflektera och ranka saker, men jag är tydlig nu: Jag är inte där än.

Samma sak gäller vad som väntar efter den här säsongen – hur livet kommer bli när han inte spelar ishockey. 

Lundqvist passar sig ifrån att tänka den tanken.

– Det har varit en nyckel för mig, att jag inte öppnat den dörren. Jag har velat vara närvarande i min karriär hela vägen och det här beslutet ändrar ingenting. Den viktigaste delen av säsongen återstår, sedan kommer jag ha tid på mig att fundera på vad nästa kapitel blir.

TV: Rönnbergs tre favoritminnen

Så ska Ukraina knäcka Putins försvarslinjer

Premium: ✓ Utbildade i väst ✓ Tuffa utmaningarna ✓ Nya stridsvagnar

Bouppteckningen efter Svenne Hedlund är klar

Premium: Bouppteckningen klar • Så fördelas arvet

Gunilla var bara 48 när hon fick en hjärtinfarkt

Premium: Fler unga kvinnor drabbas av livsstilssjukdomar