Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför frias Brian Cooper – medan sex andra döms

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Sju spelare anmäldes för felaktig utrustning efter helgens matcher. 

Sex av dem fälls – och en frias.

– Vi argumenterade för vår sak och visade bilder och videoklipp, säger Oskarshamns tränare Martin Filander efter att Brian Cooper friats. 

Inför den här säsongen har Svenska ishockeyförbundet justerat regelverket för spelarnas säkerhet. Det handlar specifikt om halsskydd och tandskydd. 

Regeljusteringen har lett till en hel del beslut från disciplinnämnden under säsongsinledningen.

Efter helgen matcher anmäldes totalt sju spelare för felaktig utrustning. 

Nu meddelar disciplinnämnden att sex av dem fälls. Det handlar om:

Linus Sandin, HV71, Eric Martinsson, HV71, Linus Fröberg, HV71, Jesse Virtanen, Färjestad, Eric Gelinas, Rögle och Daniel Zaar, Rögle. Samtliga sex får 5 000 kronor i böter. 

”Har varit väldigt noggranna”

Samtidigt frias Oskarshamns Brian Cooper. Det gör att han blir den förste spelaren den här säsongen som slipper straff. SportExpressen har varit i kontakt med Martin Filander, som förklarar hur de gick tillväga för att få en friande dom. 

– Vi tog det hårt måste jag säga. Då bestämde vi oss för att gräva i det lite och därefter skickade vi olika bildvinklar på hans (Coopers) halsskydd. Problemet är att hans axelskydd sitter så högt upp och då ser halsskyddet att inte sitta ordentligt. Vi argumenterade för vår sak genom att visa bilder och videoklipp, säger IKO-tränaren och fortsätter: 

– Vi har varit väldigt noggranna så det kändes lite så där att vi skulle bli dömda för det. 

Vad tycker du annars om regeljusteringen? 

– I grund och botten är det bra att vi gör det. Men det handlar om väldigt mycket pengar om man döms. Det är viktigt att vi skyddar våra spelare så det är bra att vi får ordning på det men det gäller samtidigt att hitta en bra balans i det.