Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Där uppe skriker de bara någon ramlar"

”Om jag blir orättvist behandlad – som av domare – kan det brinna för mig”, säger Roger Melin.Foto: Tommy Pedersen

LINKÖPING. Han är lugn och cool. Han är snäll och tror inte på utskällningar för att få fart på sina spelare.

Han tror på förtroende och en miljö där ingen är rädd för att göra bort sig.

Men mesig? Glöm det.

Roger Melin är inte rädd för att säga vad han tycker:

- Det är viktigt att domarna står pall för trycket i Skellefteå. Publiken där uppe skriker bara någon ramlar, det är helt sjukt ibland, säger han inför semifinalen.

FRÅN SPELARE I VÄSBY TILL TRÄNARE I LINKÖPING – HÄR ÄR ROGER MELINS KARRIÄR

1972/73: Melin debuterade som spelare i Väsby IK i division två.

1975/76: Elitseriedebut i AIK.

1976-1979: Melin tillbringade tre år i Örebro IK, två år i elitserien.

1980/81: Efter två säsonger med Väsby i division ett, stack Roger till Nordamerika för att jaga drömmen om NHL. Han spelade farmarlagshockey med Nashville South Stars i CHL och gjorde två NHL-matcher för Minnesota North Stars .

1981/82: 77 farmarlagsmatcher med Nashville South Stars och ytterligare två NHL-matcher.

1982-85: I tre säsonger spelade han i Hammarby, två av åren i elitserien.

1987/88: Avslutade spelarkarriären med en säsong i moderklubben Enköping i division två.

1993/94: debuterade som seniortränare på elitnivå med Hammarby, division ett.

1998-02: I fyra säsonger coachade han Brynäs i elitserien och han vann SM-guld som 42-årig rookie 1999.

2003-2006: I tre år coachade han Linköping. Han basade även över Tre Kronor i en turnering våren 2005.

2006-2008: Coach i Färjestad, men fick sparken halvvägs in i sin andra säsong. Därefter coachade han Frölunda efter att Per Bäckman fått sparken, men Frölunda valde att inte skriva nytt kontrakt med Melin efter säsongen.

2008-2012: Fyra år i AIK. Efter två år i allsvenskan ledde han laget upp i elitserien och sedan följde två raka semifinaler.

2012/2013: Skrev treårskontrakt med Linköping.

FÖDD I ENKÖPING 1956

Namn: Roger Melin.

Född: 1956 i Enköping.

Familj: Gift med Susanne. Roger har en dotter: Linda, 20 år. Sen försöker han få ordning på hundvalpen Benji, en bearded collie.

Bor: Hus i Linköping.

Yrke: Hockeytränare i Lin-köping, inne på första året av ett treårskontrakt.

Linköpings tränare ger ett exempel på hur det kan vara för bortalag i Skellefteå.

- Vi spelade en match där i höstas, en av våra spelare skulle tackla en av deras, men i sista stund vek vår spelare åt sidan, Skellefteåspelaren som hade varit beredd på tackling tappade då balansen och ramlade omkull, helt på egen hand. Och publiken vrålade efter utvisning...

Roger Melin fortsätter:

- Det jobbigaste med att spela i Skellefteå kan vara att få en rättvis bedömning av domarna. Det är ett enormt tryck från publiken där. Domarna måste hantera det.

Ni kan tänka er hur dessa uttalanden kommer tas emot i Skellefteå. Och av domarna.

Alla får sig en tankeställare.

Typiskt Melin, kan man säga.

Bakom hans snälla framtoning finns en vinnarskalle som vet vilka knappar han ska trycka på ibland.

Satte press i fjol

Även i slutspelet i fjol satte han press på domarna när han pratade om hur lätt en del spelare i Luleå faller. I början av detta slutspel blev det inte så mycket tjat om hur dumt det var av Carl Söderberg att crosschecka Per Ledin i huvudet, utan eftersnacket handlade mer om hur Melin beskrev Ledin: "Han är som en fluga i sommarvärmen som inte ger sig, som man till slut tar fram flugsmällaren och dödar".

När vi sitter i restaurangen i Cloetta center efter en träning, ler jag och säger:

- Du vet vad du gör när du säger en del saker.

Han försöker se oskyldig ut - men har själv erkänt att han är en dålig skådis och aldrig kan spela en roll inför spelarna - och med ett leende säger han:

- Nej, då. Jag säger bara vad jag tycker. Jag är spontan.

"Då var jag väldigt cool"

Roger Melin är inte som de flesta andra hockeycoacher. När Linköping inledde slutspelet med att skämma ut sig totalt och förlora 0-6 mot HV 71, hade nog även en del spelare i laget väntat sig en arg Melin i omklädningsrummet.

I motsvarande läge hade en John Tortorella eller någon av alla John Tortorella-wannabees exploderat i omklädningsrummet. Melin höjde inte ens rösten,

- Nej, varför skulle jag göra det? Vad hade blivit bättre av det? Jag skällde inte alls. Jag sa att 1-2 eller 0-6 spelar ingen roll. Vi hade förlorat en match. Och nu skulle vi åka hem och återhämta oss och sedan se fram emot en ny match.

- Då var jag väldigt cool. Ingen spelare åker till Jönköping och förlorar medvetet. Om jag hade skällt på dem då, då hade de bara mått ännu sämre.

Här har ni "hemligheten" till Roger Melins framgångar.

Flera spelare som haft Melin som coach beskriver honom nästan som en pappa, de påverkas inte av hans ilska (de få gånger han blir arg) utan de påverkas av att han blir ledsen och besviken.

Ibland skäms spelare när de ser hans besvikelse.

Melin är så mån om att alla ska trivas, ha en roll i laget, känna sig delaktiga och verkligen viktiga för laget - så när spelarna "sviker" honom, så mår spelarna dåligt.

- Ja, det kan nog vara lite som ett pappa-son-förhållande det här. Det är mitt ansvar att skapa en atmosfär där de kan lyckas, jag tycker alltid det är synd när spelare inte får ut vad som finns inom dem. Det tar jag på mig. Det är min skuld. Och då blir jag ledsen på mig själv, säger Melin självkritiskt.

Det viktigaste för en coach är att vara sig själv?

- Ja, det måste du vara som ledare. Jag kan bli arg ibland, men det händer inte ofta. Skulle jag skälla ofta skulle spelarna titta på mig och tänka: Vad töntig han är. Och jag är som sagt en grymt dålig skådis.

- Sen är du helt prestigelös också, vilket ger respekt hos spelarna, du bryr dig inte om att själv få beröm?

- Nej, lite paradoxalt kanske med tanke på hur mycket jag syns och hörs ändå. Men jag vill egentligen inte vara i centrum. Det är spelarna som ska ha beröm. De gör prestationen. Ledare är överskattade. Sen är det så här: En dålig ledare för mer skada än en bra ledare gör nytta.

Vad utmärker en dålig ledare?

- En som vill ta åt sig äran själv. Som är egotrippad.

Den värsta han själv har haft, var under åren i USA.

- Han hade tre övningar som vi körde hela säsongen. Han skrek och gapade och vi skulle bara dumpa pucken, en gång gjorde jag en tunnel, kom igenom och gjorde mål, men blev ändå bänkad för att jag inte hade dumpat pucken. Inte gjort som han sa.

Din främsta förebild då?

- Tommy Sandlin. Han ville inte stå i centrum. Han ville att alla skulle vara delaktiga.

Kritiserats för "sossehockey"

Att även Melin kritiserats för "sossehockey" - att alla ska spela, som var Sandlins filosofi - tar Linköpings tränare som en komplimang.

Och här kommer mer skäl till Melins popularitet bland sina spelare. Jag undrar om hans nuvarande lag och erkänner att det innehåller flera spelare jag inte kunde förstå att Linköping ville värva.

- Det är inte viktigast att ha alla de bästa spelarna. Utan de rätta spelarna. De som passar ihop och accepterar sina roller.

Men hur klarar du att vara så lugn i alla lägen?

- Det är bara sån jag är. Jag är inte alltid så cool och lugn inombords. Och jag har svårt för orättvisor. Om jag känner att jag blir orättvist behandlad - som av domare - då kan det brinna även för mig.