Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hellkvists utspel: Vill tillåta fighting

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Tre dagar har löpt förbi sedan Björn Hellkvists uppmärksammade intervju i C More. 

Om Leksands tränare har ändrat ståndpunkt?

– Nej, det har jag inte, säger Hellkvist som samtidigt lyfter frågan om fighting i svensk ishockey. 

SHL-hettan har kylts ned en aning på grund av det pågående landslagsuppehållet, som sträcker sig till nästa vecka. Enstaka strömatcher spelas visserligen under vardagskvällarna som en följd av lagens coronapauser, men jämfört med tidigare under säsongen är andra veckan i februari en lugn sådan i ishockey-Sverige. 

Det är en tid då batterierna ska laddas inför sluttampen av grundserien. 

Leksands huvudtränare Björn Hellkvist, som hyllats för dalalagets framfart under säsongen, befinner sig därför hemma i Ängelholm. 

Han och laget har fått ledigt i fyra dagar.

– Vi har inte spelat mer än något annat lag i januari, men vi har haft ett hektiskt schema med mindre enkla resor som varit svåra logistiskt sett. Det har blivit mycket tid på buss och ifrån våra familjer, så därför prioriterar vi ledighet nu. Killarna får ta hand om sina familjer och samla energi tills vi ses igen på torsdag, förklarar Hellkvist.

Skåningen har inte bara hamnat i strålkastarljuset tack vare Leksands oväntade tabellplacering, den gångna helgen stal han alla rubriker på egen hand då han rasade över Joel Lundqvists tackling på Peter Cehlárik.

– Jag tycker vi är ute på jävligt tunn is i svensk hockey när vi godkänner att man tar bort målskyttar, framspelare och dyra importer som gör det så jävla bra. Det är inte okej. Då får det vara öga för öga och tand för tand. Vill vi ha hit goons och fajters? Inte fan vet jag, utbrast Hellkvist framför C Mores kameror. 

Sedan segern över Frölunda, en match som beskrivs vara kanske säsongens mest underhållande, har Hellkvist inte uttalat sig mer om Lundqvists interference-utvisning och efterspelet.

Han dök inte upp på presskonferensen efter matchen. Dit skickades i stället assisterande tränaren Mikael ”Challe” Karlberg. 

”Inte första gången det sker”

När SportExpressen når Hellkvist under tisdagen är han lugn och sansad. Likväl har han inte ändrat uppfattning.

– Kollisionen är det inget fel på, problemet är att Peter inte är tacklingsbar. Han blir tacklad när han inte kan förvänta sig att bli det. De som säger att spelare måste vara beredda på att ta emot en tackling, säger jag: ”Ja, när man har pucken”. Du kan inte åka runt och spänna emot när du inte har pucken, du kan inte skydda dig på det sättet. Då är det mer amerikansk fotboll man spelar. 

Kan du ha förståelse för att det är en växel som ska ske där Patrik Zackrisson lurar alla spelare genom att inte släppa pucken till Cehlárik? 

– Antingen har en spelare pucken, och då får man tackla honom. Eller har en spelare inte pucken, då är han inte tacklingsbar.

Det ser ändå ut som att Cehlárik väntar sig pucken och att Lundqvist därför luras. 

– Cehlárik har ju bladet på andra sidan av sin kropp, hur ska pucken kunna gå dit? Cehlárik förväntar sig inte en passning där – glöm det. Han söker en ny position. 

Det slutar med två minuters interference för Lundqvist. Vad känner du för det?

– Det är en bedömning domarna gör på isen och disciplinnämnden tycker inte att det är värt mer än det. Då får man hålla den konsekvensen resten av säsongen. 

Du upplevdes ju annars kraftfull i dina uttalanden om att ”svensk ishockey är ute på tunn is om den här typen av tacklingar tillåts”. Hur ser du nu på resten av säsongen och Leksand framgent när situationen bedöms som den gör?

– Det är inte första gången en sådan bedömning sker. Det är ofta man inte förstår vilket håll bedömningen går åt. Ibland blir spelare avstängda för saker man inte tycker är något, ibland tvärtom. Eftersom att det är bedömningssituationer i idrott hela tiden finns det mer än ett rätt i alla situationer. Jag kan ha rätt, och domarna kan ha rätt. Det måste få vara så, och jag kommer uttrycka min åsikt. 

Ser du likadant på situationen i dag som i lördags, under matchen?

– Ja, det gör jag. 

Så, du anser att om detta ska tillåtas kanske man behöver ta in fajters i svensk hockey?

– Du kan inte tillåta att tacklingar sker mot icke puckförare. Då får vi en anarki ute på isen. Hur skulle det se ut? Då kan man tackla bort vilka spelare man vill. Och spelare blir skadade hela tiden. 

”Jag tycker att med fördel kan vi ha fighting”

Hellkvist understryker att han inte uttrycker sina åsikter i syftet att komma åt Frölunda eller smutskasta Joel Lundqvist. 

Leksands tränare vill måla med en större pensel och bortse från klubbsympatier.

– Ishockey är en komplicerad sport med flera dimensioner. Du får aldrig bort allt genom en regelbok eller domare, utan ishockey styrs mångt och mycket av de som spelar sporten. Spelarna styr hockeyn, inte regelboken eller domarna. Det är spelarna som bestämmer om en match är tuff eller inte. Domarna bestämmer inte det. Därför måste vi lämna ett större ansvar till spelarna, säger Hellkvist. 

Som sedan tassar in på ett omdiskuterat ämne i Hockeysverige: Fighting.

– Jag är inte ute efter att en Frölundaspelare ska tackla en Leksandsspelare, och sedan ska vi slåss. Det är jag inte ute efter. Jag är ute efter vetskapen att om jag levererar en ful tackling som otvivelaktigt bryter mot regelboken, då kommer jag få stå till svars för det. Därför levererar jag inte den tacklingen. Dit vill jag komma.

Då vill du ha fighting i svensk hockey?

– Vi har en regelbok som alla måste anpassa sig utefter, som inte tillåter fighting. Då ska vi inte ha det. Jag tycker däremot att med fördel kan vi ha fighting i svensk ishockey, utan att det blir några skadeföljder och fler hjärnskakningar. Titta på hur det ser ut i NHL, avslutar Hellkvist.