Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännen i tårar efter mötet med ”Tobbe”

Leksands Jon Knuts och Martin Karlsson tillsammans med Tobias Forsberg (mitten) Foto: Tobias Forsbergs Instagram
Tobias Forsberg och Martin Karlsson i Leksand. Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Tobias Forsberg har brutit tystnaden.

Leksandsstjärnan är förlamad nedanför bröstet.

Nu berättar lagkamraterna Martin Karlsson och Jon Knuts om det fina första mötet med vännen.

– När jag kom hem och landade i det brast det för mig. Jag har grinat så mycket, säger Jon Knuts med gråten i halsen.

Det var i mellandagarna som Tobias Forsberg under en match i hockeyallsvenskan kolliderade med en motståndare och åkte in med huvudet i sargen.

31-åringen fördes av isen på bår och flögs med ambulanshelikopter till sjukhus, där man snart kunde konstatera att han drabbats av en allvarlig nackskada.

I dag, drygt fyra månader senare, berättade Tobias Forsberg för första gången om sitt hälsotillstånd.

Han är förlamad nedanför bröstet.

”Jag har fortfarande svårt att förstå att det blev som det blev, att den här skadan skulle vara så omfattande. Jag har fortfarande svårt att landa i den verkligheten. Inte bara att bli tvingad till att sluta med ishockey, något som har varit en stor del av mitt liv, utan något ännu mycket mer. Att sitta i rullstol”, skriver han på Instagram. 

Forsberg fortsätter:

”Man jämför ofta sig själv med sitt starkaste jag och att känna sig så här svag fyller ibland allting med en känsla av hjälplöshet. Skadan har gjort så att jag är förlamad nedanför bröstet, har nedsatt funktion i armar och ingen i mina fingrar. Det är i den verkligheten jag försöker landa”.

Martin Karlsson om mötet med Tobias Forsberg

Strax efter inlägget skrev Tobias bror, Luleåspelaren Johan Forsberg, på Twitter:

”Min bror är en superhjälte!”.

https://twitter.com/JohanForsberg/status/1124681650108022784

I Tobias Forsbergs inlägg finns också en bild på honom själv tillsammans med Leksandsspelarna Jon Knuts och Martin Karlsson, där de båda hälsar på sin lagkamrat för första gången.

För lagkaptenen Martin Karlsson var det ett viktigt möte.

På många sätt.

– Det var otroligt roligt. Samtidigt var det känslomässigt jobbigt, eftersom man inte riktigt visste vad man skulle förvänta sig. Jag hade inte sett Tobbe på så länge och jag hade ju hört lite grann, men jag visste inget konkret. Samtidigt var det ju Tobbe man träffade. Samma gamla Tobbe, säger han.

Karlsson tystnar ett par sekunder.

– Det var så klart mycket känslor som kom upp och jag är så glad över att ha fått träffa honom. Jag har svårt att hitta orden, det var väldigt gripande. På ett sätt var det som vanligt, men samtidigt väldigt känslosamt. Det blev allt mellan himmel och jord på samma gång, både tårar och skratt. Vi pratade om allt från olyckan till vårt SHL-avancemang. Det var otroligt skönt.

Jon Knuts, 28, hade telefonkontakt med Tobias Forsberg ett par dagar innan besöket. Då fick han höra om lagkamratens hälsotillstånd.

– Bara att få se hans namn på displayen och höra hans röst betydde så mycket för mig. Sen tror jag att vårt besök betydde otroligt mycket för både honom och för oss. Man visste inte hur man skulle förbereda sig men vi bestämde oss för att vi skulle vara precis som vanligt och det känns som att vi lyckades. Det var underbart att få träffa Tobbe igen, säger Knuts.

 

FÅ BÄST KOLL! Följ Leksand – direkt i Messenger 

Jon Knuts var med och säkrade avancemanget till SHL på Tobias Forsbergs födelsedag. Foto: ULF PALM/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jon Knuts: ”Då brast det för mig”

Han kan konstatera att det var väldigt viktigt för honom att få träffa Tobias Forsberg igen.

Och att det på något sätt kändes som vanligt.

Samtidigt som det var väldigt speciellt.

– När jag kom hem och hade landat i det brast det för mig. Jag bröt ihop och var superledsen. Jag har grinat så mycket och det gör jag nu när jag pratar om det också, säger Knuts.

Med sig hade de båda Leksandsspelarna Tobias Forsbergs matchtröja från annandagen.

Läkarna var tvungna att klippa upp tröjan, men Leksands materialare hade sytt ihop den igen.

– Vi pratade innan om att ta med matchtröja som han bar den matchen. Jag frågade faktiskt Tobbe innan om han ville ha tröjan, för man vet ju aldrig, han kanske skulle bli ledsen av den för att han vill lägga olyckan bakom sig och så. Men han ville jättegärna ha den. Han blev superglad och det känns väldigt bra, säger Jon Knuts.

Leksands kvalhjälte blir berörd av att läsa Forsbergs inlägg på Instagram.

– Vi pratade om att han skulle gå ut med det, men han visste inte riktigt hur han skulle göra. Jag tycker att det blev helt perfekt. Grymt starkt av honom.

Både Jon Knuts och Martin Karlsson slås av Tobias Forsbergs styrka.

Även om det knappast kommer som en nyhet för dem.

– Han är en av de största krigarna jag någonsin har träffat och det kommer han fortsätta vara. Tobbe har pannben gjort av något som få människor har, säger Karlsson.

Knuts fyller i:

– Det finns ett mantra i Leksand, att man ska vara en krigare och aldrig ge upp. Tobbe är den som kännetecknar det mest av alla.