Foto: Daniel Malmberg/All Over Press
 Foto: Daniel Malmberg/All Over Press

Christensen: "Det finns i bakhuvudet"

Publicerad

Förra årets poängkung i HV 71, Erik Christensen, har inte fått ordning på sitt spel och är frustrerad.

Och så är det också det där med att hans kontrakt snart går ut.

– Det finns hela tiden i bakhuvudet, men jag försöker att inte tänka på det, säger den kanadensiska centerstjärnan.

Erik Christensen, 32, har spelat med Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Ilja Kovaltjuk och Henrik Lundqvist i NHL. Christensens teknik och blick för spelet har tagit honom långt.

Via KHL hamnade han i HV 71 under hösten 2013 och förra säsongen var han poängbäst i HV genom att göra 44 poäng (13 mål, 31 assist) på 48 matcher. Christensen var fyra i SHL:s assistliga.

Christensens tunga säsong

Men nu står han och stampar en aning i sin karriär.

Den här säsongen började med en knäskada och precis som för HV 71 har det gått upp och ner för Erik Christensen. Matchen mot Djurgården i lördags (förlust 4-3 på straffar) var inget undantag.

– Det är bara frustrerande. Om vi vill nå topp sex måste vi få till en svit och vinna tre, fyra, fem matcher i rad. Vi kom tillbaka och tog en poäng, börjar Christensen uppenbart besviken.

Han pratar lugnt och eftertänksamt.

– Vi försöker hålla oss positiva för det är fortfarande inom räckhåll att bli bland de sex första. Det är tio matcher kvar, vi har ett uppehåll nu sedan är nästa match vår viktigaste.

HV 71 behöver plocka in nio poäng på Brynäs som är sexa och har den sista direktplatsen till SM-kvartsfinal. Tufft läge för HV.

HV 71-stjärnan grubblar

Erik Christensen är mycket medveten om det. Och på frågan om han är en analytisk spelare och person kommer svaret överraskande snabbt.

– O ja. Förmodligen för mycket.

Lagkamraten Ryan O'Byrne kan inte undgå att höra intervjun och flikar in från andra sidan av omklädningsrummet:

– Alldeles för mycket!

Du går i genom matcherna i huvudet?

– Ja, och på video när jag kan. Du tänker alltid på det. För det mesta på vad jag inte gjorde. För mig har det varit kämpigt den här säsongen, säger Erik Christensen, som har gjort 22 poäng (9 mål, 13 assist) på 38 matcher.

Det ger honom en 51:a plats i poängligan i SHL.

Knäskadan på försäsongen gav honom en uppförsbacke.

Skavanker stör Christensen

– Ja, när jag kom tillbaka var det motigt, för det kändes inte så bra. Jag har inte varit konsekvent och det har varit frustrerande för inget har varit så annorlunda jämfört med förra säsongen. Men du vet. Jag försöker hålla i pucken lite mer. När jag kan. Men (mot Djurgården) nu gjorde jag inte det. Det var en tuff match för de spelade riktigt bra i mittzonen. Det var svårt att få ner pucken och komma med fart. Man får hitta andra sätt att göra mål.

Är du skadefri nu?

– Du har alltid något. När du blir lite äldre är det alltid småsaker. Jag är relativt frisk. Jag är fortfarande där ute. Om jag hade varit skadad hade jag inte spelat. Vi behöver poäng, och vi behöver kroppar. Även om du kämpar dig i genom saker så påverkar det inte mig.

Kontraktet går ut. Och ämnet är en aning känsligt.

– Ja, det tänker jag på. Men det finns inget att rapportera. Det är därför vi har agenter, som ska göra det jobbet åt dig. Det är annorlunda här jämfört med i Nordamerika, men jag har inget att berätta. Det finns hela tiden i bakhuvudet, men jag försöker att inte tänka på det.

Familjen trivs i Jönköping

Går det?

– Well, jag är ju som sagt en sådan som analyserar saker, så det är tufft.

Erik Christensen är gift och har två barn.

– Sådant spelar naturligtvis in. Vi gillar Jönköping jättemycket. Men varifrån jag kommer är spelet business och alla sköter det som affärer. För att svara på din fråga har jag inget att rapportera och jag försöker att inte tänka på det. Det får lösa sig när det händer.

Du vill stanna, låter det som?

– Ja, jag gillar staden. Jag gillar laget. Det är ett traditionsstarkt lag med flera guld de senaste tio-tolv åren. Några väldigt bra spelare har spelat här och jag har trivts ända sedan jag kom hit för två och ett halvt år sedan.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag