Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Calle Clang om domen: ”Det blir en häxjakt - typiskt SHL”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Rögles målvakt Calle Clang bötfälls av SHL efter händelsen i derbyt mot Malmö – då han anses filma när Emil Sylvegård trycker till honom i målgården.

För SportExpressen ger han nu sin bild av situationen.

– Jag står fast vid att jag får ett slag i ansiktet med bilder vi har tillgång till i vår arena. Det är typiskt SHL att man har en häxjakt på olika saker, säger Clang.

Under fredagen föll domen för tre spelare i SHL som döms för att ha förstärkt olika situationer.

Luleås Brendan Shinnimin, Linköpings Jesper Pettersson och Rögles Calle Clang.

De två förstnämnda avböjer i de olika domarna att kommentera det ytterligare.

Rögles Calle Clang väljer dock att lägga korten på bordet.

– Om jag inte uttalar mig nu, så kommer det ändå komma nästa gång jag spelar, så jag kan lika gärna uttala mig om det, säger Clang.

Vad säger du om förstärkningen du nu är fälld för?

– Jag tycker att på vissa bilder så kan det se ut som att det kommer ett slag i bröstet på mig och tar mig för ansiktet. Vi har dock lite andra bilder i vår arena, och jag står fast vid att det kommer ett slag i ansiktet. Då reagerar jag på det eftersom jag inte alls var beredd att det skulle komma ett slag. 

– Man får själv göra en bedömning om det är en filmning eller inte.

Man vill inte vara en som målas ut som en fuskare?

– Det är det sista jag vill vara. Jag är en sportslig människa och jag vill göra rätt för mig. Jag vill spela på samma villkor som alla andra. Jag vill inte överdriva eller förstärka situationer. Det ryktet vill man inte få om sig. Jag står fast vid att jag inte tycker att det är en filmning eller förstärkning. 

”Första och sista gången det händer”

Kommer du att överklaga domen, eller tar du boten och går vidare?

– Jag kommer att ta boten, sedan kommer jag visa med handling att detta var första och sista gången som det här händer. Jag är inte inte orolig, utan jag får ta boten och så går vi vidare från det. 

Calle Clang har sett hur klimatet varit under inledningen på säsongen, hur spelare, och även liga jagar på för att hitta filmningar och förstärkningar.

Hur det ropas för minsta lilla.

– Det har blivit en häxjakt av det. Jag är fullt med på att vi ska ta bort förstärkningarna och filmningarna, för det tillhör inte vår sport. Därför förstår jag om man är oroliga att det är på väg åt fel håll. Men samtidigt känns det som att allt skriks på filmning, säger Rögles målvakt, och fortsätter:

– Många situationer man kan titta på, men det har blivit lite för mycket jagande. Det ska dömas hårt, när det verkligen är solklara förstärkningar av situationer, men inte att man ska jaga. Kan tycka det är lite typiskt SHL. Jag menar, när vi hade det här med halsskydden så var det någon som åkte dit varenda match. Nu ett år senare åker inte en enda dit. Hur många har halsskydden på rätt sätt nu? Jag vet att det kommer bli likadant med detta nu. Det är typiskt SHL. Vi får det att framstå som att SHL är den värsta filmarligan i hela världen. Kolla på ett JVM, hur Kanada förstärker. Det är inte en jävel som säger något om det. Det har blivit en jakt. Tyvärr går det ut över allihop. 

När vi pratade med SHL:s domarbas Tomas Thorsbrink sa han att inför säsongen hade alla klubbar varit rörande överens säsongen att man skulle ta krafttag mot det. 

– Det blir kanske lite väl mycket jakt bara för att man sagt så. Vi ska ha bort det. Det hör inte till vår sport. Men man kan inte rå för om man tappar balansen eller så. Jag tycker det är rätt tydligt när vi ser situationen med Linköping förra veckan när han tappar balansen och får en utvisning med sig. Ska han åka bort till domaren och säga att han bara trillade och tappade balansen då? Det blir åt fel håll kan jag tycka. 

Du hade inga kommentarer till händelsen igår när Emil Sylvegård påstod att du sagt ”hora” till honom. Vad säger du om det idag med distans till det?

– Det som sades där stannar mellan oss på isen. Så det har jag fortfarande ingen kommentar på.


TV: Jönssons förvåning efter kaoset