Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Engqvists ord: ”Det har varit riktigt jobbigt”

Andreas Engqvist Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Utsålt Globen. Publikfest och den bästa säsongen på ett decennium. 

Ändå saknas något i Djurgården. Någon.

Andreas Engqvist. Hjärnskakningen har hållit honom borta från spel hela säsongen.

Och än i dag är han inte fri från hjärnskakningens grepp.

– Det är som att man singlar slant på kvällen hur man ska må morgonen efter, säger Engqvist.

Låt oss börja med ett hopp sju månader och sex dagar bakåt i tiden. Till den 20 september när Djurgårdens efterlängtade säsongspremiär hade kommit till Hovet. 

Rögle på andra sidan isen. Andreas Engqvist för första och sista gången som förstacenter mellan Dick Axelsson och Gustav Possler. 

Sedan dess har Djurgårdens stora stjärna saknats i laget. Inte funnits med på isen. 

Efter att ha befunnit sig bakom förlängda mållinjen i offensiv zon skulle Engqvist åka hemåt när han kolliderade med Daniel Bertov, och när C More fångade Engqvist på bänken efter smällen var det en märkbart omtöcknad Engqvist som zoomades in. Till den tredje perioden tog Djurgårdens läkarteam beslutet att plocka av honom från isen.

Men det ville inte Engqvist. Han ville fullfölja matchen och spela sin ishockey.

I dag är tongångarna andra. För SportExpressen berättar han om hur tankarna har gått efter smällen i den där matchen mot Rögle.

Andreas Engqvist om sin hjärnskakning

– Det är klart att jag tänker mycket på min karriär och längtar efter att spela ishockey igen, det är ju något som har saknats i livet i vinter. Jag har brottats med det mentalt varje dag alltså… Att inte kunnat vara med och spela, det har varit riktigt jobbigt för mig.

Hur har du hanterat det mentalt, har det varit tufft? 

– Ja, men det är det och så har det varit. Men jag har gått hos psykolog och jag känner att det hjälpt mig mycket, med sådana mentala grejer och så. Det har gett mig mycket att jag kunnat ha ett bollplank att snacka med om vad som helst, det är faktiskt något som hjälpt mig väldigt mycket och jag är glad att jag gick dit.

Hur mycket betyder familjen när man går igenom något sådant här?

– Det har betytt jättemycket, jag har fått bra stöd hemifrån. Det är klart att det är tufft och har varit jobbigt hemma många stunder. Det är väldigt viktigt. 

Jag förstår att vissa dagar är jobbigare än andra. Märker du på dina barn att de ibland inte känner igen sin pappa?

– Jo, men det gör jag och det kan man väl tänka sig att de märker. Och det är så klart väldigt jobbigt för mig att känna den känslan, att man inte alltid kan vara med sina barn till 100 procent som man vill vara som pappa. 

”Det jobbiga är att man inte hittar en röd tråd”

Även om Engqvist inte kunnat vara med laget på isen har han titt som tätt under säsongen gått att skymta på Hovets läktare, där han följt matcherna från en inglasad sittplats på ena långsidan. Samtidigt har han inte ens kunnat vara på plats vissa matcher när måendet varit allt för dåligt. 

Alla har bra dagar. Alla har dåliga dagar.

Men för Andreas Engqvist är limbon mellan bra och dåliga dagar betydligt vanligare än för andra. 

– Det är periodvis hur jag mår faktiskt, just i dag mår jag väldigt bra och vissa stunder kan det ändå kännas helt okej och man tänker att det är på väg åt rätt håll, sedan kommer det alltid dagar där det kommer att dippa. Nu försöker vi hitta något samband som orsakar de här dipparna för att kunna jobba med särskilda anledningar, men det jobbiga är att man hittar ingen röd tråd i det hela och vad som orsakar dem. Det är som att man singlar slant på kvällen hur man ska må morgonen efter.

Tänker du ”att det här inte hade hänt om hockeyn hade andra regler”. Och vad tror du måste ske för att få bukt på de här problemen?

– Det är väldigt svårt att svara på. Man har ju massor av olika teorier och i många fall känns det ju som att det bara är en olycklig situation men samtidigt är det så ofta som det händer. Inte bara för min skull, utan för andras. Det är en väldigt svår fråga och jag tror egentligen att det är omöjligt att få bort det. Man vill ju inte ta bort fysiken från hockeyn liksom, det ska ju vara en kontaktsport och det ska smälla. 

När man ser smällen förstår man också hur mycket tidigare problematik kan öka riskerna vid nya smällar mot huvudet?

– Jo, så är det ju. Det verkar som att det inte krävs så mycket för att man ska få tillbaka besvären. Man har helt klart fått värre smällar utan problem tidigare. 

Är riskerna värda att ta för att komma tillbaka till hockeyn?

– Det är klart att det inte känns roligt att en sån liten smäll kan ge sådana här problem, men sen… Nä, jag vill alltså spela hockey men nu har det ju blivit lite sekundärt. För nu vill jag bara komma tillbaka och få en helt vanlig vardag, och kunna känna att jag kan göra allt fullt ut hemma sen får vi ta hockeyn efter det. Nu är bara mitt fokus på att må bra. 

Du är inte ensam om att ha de här problemen, hur påverkas du av andras skador? 

– Det är inget man unnar någon att gå igenom, man lider ju verkligen med alla som går igenom det och är tvungna att avsluta karriärerna för tidigt. 

Engqvist om framtidsbeslutet: ”Inte satt någon deadline”

När Djurgården i tisdags utklassade Frölunda på Globen följde Andreas Engqvist matchen från en loge på pressläktaren tillsammans med skadade lagkamraten Henrik Eriksson och förra Djurgårdsbacken Marcus Högström. 

Och den elektriska stämningen som ramade in matchen fick Engqvist att sakna hockeyn än mer.

– Det suger ju verkligen, senaste matchen på Globen, det är ju hemskt att sitta på sidan när det är fullsatt i Globen och fantastisk stämning hela matchen. Det är sådana matcher man känner att man verkligen saknar att vara med. 

Tror du att du kommer kunna träna med laget i vår och sommar?

– Man hoppas på att kunna träna men sen har det ju blivit sekundärt som sagt. Mitt mål är bara att må bra, när träningen blir bra. 

Hur länge tror du att du kan vänta innan du tar ett beslut angående din karriär?

– Oj, det vet jag inte. Jag vill ju återvända till ishockeyn och tänker inte ge upp det i första hand. Sedan vet jag inte hur lång tid det kan ta, och här måste jag säga att Djurgården verkligen ställer upp för mig på bästa sätt. De har inte satt någon deadline på mig och förväntar sig inget svar från mig, de har sagt att det får ta den tid det tar och att jag själv får känna och avgöra allt. Sedan får jag fantastisk uppbackning av vårt medicinska team som verkligen hjälper mig. Det är jag tacksam för.

 

FÅ BÄST KOLL! Alla nyheter om Djurgården Hockey – direkt i Messenger