Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brynäs vann – är ett steg närmare guldet

Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN
Foto: Stefan Persson / BILDBYRÅN

JÖNKÖPING/STOCKHOLM. Brynäs är bara en match från att lyfta Le Mat.

Felix Sandström blev matchens stora hjälte när han räddade samtliga HV 71:s 24 skott och höll sin första finalnolla.

– Det är sjukt kul. Jag tycker vi sliter jäkligt bra hela matchen, säger han i C More.

Det var 2-2 inför nedsläpp.

Och förutsättningarna var enkla. Ett lag skulle lämna isen efter slutsignalen med tre segrar i matchserien, och chansen att avgöra på torsdag.

Och efter en het start, där Jonathan Granström redan inför matchvärmningen hamnade i bråk med HV 71-spelare, kom gästande Brynäs att vinna en målsnål match med 2-0.

– Dom börjar crosscheckas där så det är klart det blir lite sånt, säger Granström om situationen.

Du såg ut att ha bra nyp i handskarna där?

Det har hela det här laget. Hela laget kan stå upp om HV 71 vill ha sånt. Det var likadant sist när vi var här och det känns inte som att vi blir missgynnade av det.

Så det var HV 71 som började?

– Jag tror det faktiskt. Tedenby och Lias Andersson. Ger man några crosscheckingar är det klart att det blir grinigt. Vi är redo hela laget om det är något sånt.

Är ert lag det bäst lämpade för en sån ishockey, med gruff?

– Vi är bäst lämpade för att spela en bra ishockey och sätta press på dem.

Elias Fälth, som i fjol vann SM-guld med Frölunda, sköt matchens förlösande första mål i slutsekunderna av den andra perioden och blev med det målet matchhjälte.

När HV 71 sen i slutet av matchen skulle gå för att kvittera kom Andreas Borgman att åka omkull, helt oattackerad, vilket gav Johan Alcén helt öppet mål att sätta 2-0 i då HV 71 tagit ut målvakten.

– Givetvis ett fantastisk läge. Vi ska se till att glädjas över det här nu sen hem och ladda om batterierna, säger Granström.

Lias Andersson om bråket: "Man ska stå upp för sina stjärnor"

När bråket uppstod var det HV 71:s Lias Andersson som hamnade i bråk med Granström.

– Granström går över på vår sida och en spelare från vårt lag ger honom en liten knuff och jag knuffar honom så han ger mig en smäll i ansiktet men det är inget mer med det. Det är så slutspel ska vara, säger Andersson.

Du kommer in där lite som tredje gubbe i bråket?

– Han knuffar en av våra största stjärnor så då får han räkna med det.

Lite NHL-tänk på dig där?

Ja, det är dit jag vill. Finns ett par gubbar som är bättre än mig och man ska stå upp för sina stjärnor.

Ni såg ut att snacka en del på isen också, Granström skrek efter dig vid en situation?

Det gjorde han säkert. De har ett par gubbar som skriker där ute en hel del. Det hör ju till lite. Det är ju inte första gången det händer i slutspelshockey, det hör till tycker jag.

På torsdag har Brynäs chansen att säkra guldet - något HV 71 vill sätta stopp för.

– De får två dagar på sig att duka upp för fest sen ska vi dit och förstöra den. Det är det vi kommer att gå för, säger Andersson.

Felix Sandström tillbaka - höll nollan

Efter ett par matchers frånvaro, på grund av skada och bänkning, var Felix Sandström i kväll tillbaka i kassen och där kom han att rädda samtliga HV 71:s 24 skott - och hålla sin första finalnolla någonsin.

– Det är sjukt kul. Jag tycker vi sliter jäkligt bra hela matchen. HV 71 har lite övertag i början men jag tycker vi gör det riktigt starkt som krigar av det, säger han i C More.

Kan avgöra på torsdag

På torsdag avgörs match sex när matchserien vänder till Gävle, och på hemmaplan har Brynäs då chansen att säkra sitt andra guld på fem år.

2012 hade Brynäs ett liknande läge med 3-2 i matcher mot Skellefteå AIK inför match sex, som man också då spelade på hemmaplan - och vann.

– Det är nytt år nu och ny match. Vi har tränat stenhårt hela sommaren och säsongen så vi är redo för det här. All press på dom. Vi ska bara in och njuta och se till att kriga ned dom, säger Granström.