Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anhållne spelaren försätts på fri fot

Spelaren misstänks för våldtäkt – nekar till brott.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Brynässpelaren som begärdes häktad under onsdagsmorgonen släpps på fri fot efter häktningsförhandlingen.

Misstankarna kvartstår dock och polisutredningen kommer att fortsätta.

– Jag förväntar mig att nästa sak som händer är att åklagaren avskriver de här misstankarna, säger spelarens advokat Ulf Holst.

I tisdags förra veckan anhölls en av Brynäs spelare, misstänkt för våldtäkt och misshandel. 

Spelaren, som deltog i det ångestladdade SHL-kvalet mot HV71 i april, blev på onsdagen den femte maj förhörd och sedermera häktad på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt och misshandel i en nära relation. 

Senare samma dag misstänks en annan Brynässpelare ha våldtagit en kvinna.

Fyra dagar senare greps spelaren av polis och anhölls lite senare misstänkt för våldtäkt. Under onsdagen begärdes han häktad, på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. 

Brynässpelaren på fri fot

Åklagarmyndigheten angav som grund till begäran om häktning att det fanns risk för att den misstänkte skulle kunna undanröja bevis eller på något annat sätt försvåra utredningen, samt att brottet inte föreskrivet lindrigare straff än fängelse i två år och det är inte var uppenbart att skäl till häktning saknades. 

Åklagarmyndigheten begärde även tillstånd att kunna ålägga den misstänkte restriktioner. 

Häktningsförhandlingen hölls senare under onsdagen och efter förhandlingen stod det klart att tingsrätten avslår åklagarens begäran. Anhållningsbeslutet hävs och häktningsyrkandet avslås eftersom spelaren inte är misstänkt på sannolika skäl. Det innebär att han släpps på fri fot.

– Jag kan konstatera att tingsrätten har funnit att man inte anser att bevisningen är tillräckligt stark och misstanken inte når upp till sannolika skäl. Vilket påstås från åklagarhåll, säger åklagaren Oskar Lundberg.

Misstankarna mot spelaren, som nekar till brott, kvarstår dock och åtal kan väckas tidigast den 21 maj.

– Han är inte avförd från utredningen, tingsrätten har i sin bedömning funnit att han inte i dagsläget är på sannolika skäl misstänkt för det här brottet. Det finns direktiv givna sedan tidigare till polisen att vidta ytterligare en del utredningsåtgärder i det här ärendet. De direktiven ligger alltjämt kvar. Den misstänkte är inte avskriven från ärendet, säger åklagaren.

Advokaten: ”Skulle bi förvånad”

Spelarens advokat Ulf Holst säger att han skulle bli förvånad om fallet inte läggs ned.

– Det var en närmast komplett förundersökning så som förundersökningsledningen har beskrivit det. Då tolkar jag det som att det blir väldigt svårt för åklagaren att väcka åtal. Där krävs det att det är styrkt bakom rimligt tvivel och när en domstol säger att det inte ens är sannolika skäl efter en nästan färdig förundersökning så förväntar jag mig att nästa sak som händer är att åklagaren avskriver de här misstankarna. Det har inte skett än men jag hoppas att det sker fort så att han får återvända till livet, säger Holst.

Vad har du och din klient pratat om?

– Jag vill inte gå in på det. Det finns olika skäl till att man släpper någon på en häktningsförhandling men det grundläggande är att åklagaren måste visa sannolika skäl för misstanken. Han nådde inte dit ens.

Advokaten säger att han hoppas att hans jobb är slutfört.

– Skulle det vara så att man fortsätter med förundersökningen blir jag väl kallad till något kompletterande förhör men jag skulle bli förvånad. Det har kommit en ganska tydlig fingervisning från rätten.

Brynäs ord om misstänkta spelarna

Under tisdagen gick Brynäs ut med ett pressmeddelande där klubben tog avstånd ”från de brottsliga handlingar våra spelare anklagas för”. 

Just nu sitter två av våra spelare anhållna misstänkta för brott som är totalt oförenliga med klubbens värdegrund och allt det vi står för som förening. Det är helt oacceptabelt”, skrev Brynäs bland annat. 

Misstankarna har bland annat fått till följd att Unicef avbrutit sitt samarbete med Brynäs och styrelseledamoten Per-Johan Johansson säger i en intervju med SportExpressen att klubbens varumärke har tagit rejäl skada. 

SportExpressen söker den misstänkte spelarens advokat.