Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brynäs på väg ur SHL – Malmö har matchboll i kvalet

Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

GÄVLE. Brynäs är på väg att åka ur SHL för första gången i klubbens historia. 

Malmö vann med 4-3 under lördagskvällen efter ett omdiskuterat segermål under slutminuterna. 

Nu kan skåningarna slå in matchbollen på hemmaplan om tre dagar. 

Efter två raka Malmösegrar var Brynäs pressat att vinna i ERP Monitor Arena när matchserien vände tillbaka till Gävle under lördagskvällen. 

Det började också på allra bästa sätt.

Precis som i de tidigare matcherna tog Brynäs ledningen med 1-0 när Oscar Eklind tog tillvara på en puck i mittzonen och sedan prickade in sitt första mål i kvalspelet. 

Efter det pumpade Brynäs på för ytterligare mål i den andra perioden, som mer eller mindre enbart tillhörde Gävlelaget, men det var i stället Malmö som gjorde de flesta av målen. 

Ollas Mattsson klev fram igen

Skåningarna gjorde två raka baljor genom Nuuti Viitasalo och Adam Ollas Mattsson innan Brynäs kvitterade till 2-2 efter ett kyligt avslut av Nick Olesen. 

Med 1.11 kvar av mittenperioden tog dock Malmö ledningen på nytt efter att Brynäs tillåtit en två mot ett-situation som bortalaget tog tillvara på när Johan Olofsson hittade Adam Ollas Mattsson, som satte sitt andra för kvällen. 

Brynäs letade en kvittering länge i den tredje perioden och med knappt fem minuter kvar lyckades Johan Larsson med hjälp av en Malmöskridsko sätta 3-3. 

 – Vi har två individuella misstag, och ens styrning. De har inte de solklara lägena. Sedan har vi inte trycket framåt, säger Malmötränaren Tomas Kollar.

De efterföljande minuterna blev dramatiska med flera öppna målchanser för bägge lagen. 

Lång videogranskning innan avgörandet

Till slut var det Adam Ollas Mattsson som kunde avgöra tillställningen med sitt tredje mål för kvällen, ett 4-3-mål som också blev omdiskuterat då Ponthus Westerholm befann sig i Malmös målområde efter att ha blivit ditknuffad av David Sklenicka. Situationen videogranskades och när domarna hade fattat sitt beslut började Brynäspubliken skandera ”domarskandal” och kasta in föremål på isen. 

Malmö vann tack vare det målet sin tredje raka match i kvalet vilket betyder att skåningarna har matchboll på tisdag då den fjärde fajten stundar. 

– Alltså vi hittar ett sätt att vinna. Vår prestation kan vara bättre. Det är lite haltande. Vi strider defensivt, och täcker skott, säger Tomas Kollar.

– Vi är inte riktigt nöjda med vår match. Vi åker lite mindre. Vi måste ha mer pondus, säger Ponthus Westerholm.

Då kan Brynäs, vid förlust, åka ur högstaserien för första gången sedan Elitserien/SHL bildades 1975.

Men i Malmö är det bara fokus på uppgiften i sig.

– Vi ska hem och träna bra på måndag. Tar ny sats på tisdag. Det är det enda fokuset vi har just nu. Vi ska fokusera på en bra prestation. Lite bättre än den vi gör idag, säger Kollar.

Oliver Lauridsen: ”Det är helt sanslöst”