Wille Löfqvist har förlorat nästan all syn Foto: Jan DüsingWille Löfqvist har förlorat nästan all syn Foto: Jan Düsing
Wille Löfqvist har förlorat nästan all syn Foto: Jan Düsing
Brynäs mästarlag från 1971 på isen under en SHL-match 2007. (FR.V. LASSE BYLUND, WILLE LÖFQVIST, LENNART "TIGERN" JOHANSSON, KJELL JONSSON, TORD LUNDSTRÖM) Foto: Jan DüsingBrynäs mästarlag från 1971 på isen under en SHL-match 2007. (FR.V. LASSE BYLUND, WILLE LÖFQVIST, LENNART "TIGERN" JOHANSSON, KJELL JONSSON, TORD LUNDSTRÖM) Foto: Jan Düsing
Brynäs mästarlag från 1971 på isen under en SHL-match 2007. (FR.V. LASSE BYLUND, WILLE LÖFQVIST, LENNART "TIGERN" JOHANSSON, KJELL JONSSON, TORD LUNDSTRÖM) Foto: Jan Düsing

Brynäs-legendar har förlorat nästan all syn

Publicerad

Den svenska hockeyikonen Wille Löfqvist har drabbats av ett svårt bakslag i behandlingen av sin cancer.

Som en följd av sjukdomen har han förlorat nästan all syn.

– Det är lite bökigt, men det kanske blir bättre, vi får hoppas, säger han.

För två år sedan fick Brynäslegendaren Wille Löfqvist beskedet att han drabbats av bröstcancer. Då inleddes en tuff tid för Löfqvist med strålbehandlingar och cellgifter och under det första året med sjukdomen fick han gå på kryckor.

Han repade sig dock bra och i en intervju med Aftonbladet i somras berättade 68-åringen att han slängt kryckorna och kunde ägna sig åt favorithobbyn golf.

Men nu har Löfqvist drabbats av ett nytt tungt besked. Till följd av sjukdomen har han förlorat så gott som all syn.

– Det började förra sommaren på ena ögat och sen kom det på andra. Jag spelade ju golf i somras, men sen blev det sämre. Nu har de gjort några behandlingar så det har blivit lite bättre, men jag har ingen exakt status på hur det är, säger han.

– Sen kan jag inte svara på exakt hur det är med cancern, för det finns metastaser som har satt sig på skelettet som de håller på att behandla. Men det är inget med själva bröstcancern som sådan, den förmodar jag att den inte finns så att säga. Läkarna gör ett jättebra jobb och jag mår bra bortsett från synen.

Löfqvist: "Frugan säger att jag ser 20 procent"

Löfqvist berättar att han trots problemen kan orientera sig i sitt eget hem och när SportExpressen når honom sitter han och äter med sin fru som han ser sitter där.

– Det är svårt att sätta någon skala på hur mycket eller lite jag ser. Frugan säger att jag ser 20 procent så bra som man kan göra ungefär, men det är svårt att säga. Jag ser att hon sitter där, men det är lite suddigt.

Är det något som går att hjälpa med glasögon eller liknande?

– Nej, det är lite bökigt. Men det kanske blir bättre, vi får hoppas.

Löfqvist har åren efter att karriären tog slut ofta varit och besökt Gavlerinken arena för att se Brynäs spela. Men sedan han fick problem med synen så har han fått lägga det på is.

– Det går inte. Jag går fortfarande upp dit och är där ibland. Men jag är inte kvar på matcherna, det är ingen idé och jag kan inte se matcherna på tv.

Löfqvist är positiv trots problemen

Exakt hur illa ställt det är med synes vet Löfqvist inte. Han berättar att läkarna har koll på det, att de har gjort några behandlingar och att han i nuläget endast håller tummarna för att det ska bli bättre.

– Min läkare tittar på det här och jag ska tillbaka i början av mars. Vi får bara hoppas att synen kommer tillbaka.

Du säger att du mår bra förutom det här med synen, men hur mår du över det? Det känns ju som ett tungt handikapp att leva med.

– Det beror på hur man ser på det. För det är som det är, man måste se positivt på det.

Löfqvist tog en OS-medalj

Under sin tid som aktiv nådde Löfqvist stora framgångar. Han gjorde över 500 matcher för Brynäs som han vann sex svenska mästerskap med. I Tre Kronor så tog han ett OS-brons, ett VM-silver och två VM-brons. Dessutom vann han guldpucken 1972.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag