Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brynäs har matchboll – är nära slå ut HV71

Se situationen när HV71 får bortdömt mål
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Situationen i fråga
Foto: C More

JÖNKÖPING/STOCKHOLM. Matchboll Brynäs. 

I Jönköping tog Gävleklubben ett stort steg mot säker mark när de besegrade HV71 med 4-1 – efter att domarna återigen hamnat i fokus. 

– HV har inte marginalerna med sig, det är väldigt tungt, säger experten Niklas Wikegård i C More. 

 Under torsdagen var det dags för rond fyra mellan två av Sveriges mest anrika hockeyklubbar. HV71 har spelat i högsta hockeyligan sedan 1985, Brynäs sedan 1961.

I Jönköping började matchen intensivt med hårt spel från båda lagen. Drygt halvvägs in tog bortalaget över matchbilden och hade flera heta målchanser, och med fyra minuter kvar kom också ledningsmålet. 

Simon Bertilsson spelades fram av Anton Rödin och Emil Molin och satte 1-0, det blev även periodens resultat. 

Sågningen: ”Två helt bedrövliga perioder”

I mittperioden utökade Brynäs ledningen. Den här gången var det Daniel Mannberg som pangade dit 2-0 i det lediga krysset, helt otagbart för Jonas Gunnarsson. 

Efter målet började HV71 komma in i matchen och hade några superchanser. Närmast kom Fredrik Forsberg vars skott tog stolpe ut. Men Brynäs höll undan och efter två spelade perioder var ställningen 2-0.  

De håller på utsidan hela matchen. Målen vi släpper är bjudningar. Första målet är inte bra men andra målet är en ren bjudning. Vi måste hitta en väg att komma in på dem. Vi måste hitta vägarna, säger 

– De två perioderna är ganska jämna... nej jag är helt ute och cyklar. Det är två helt bedrövliga perioder. Målen vi släpper in är rena bjudningar, säger Eric Martinson C More. 

Wikegård: ”Jag var 100 procent säker”

I den andra perioden tog hemmalaget över matchbilden och fick in en sen reducering. Men efter en lång videogranskning av domarna dömdes målet bort för hög klubba. En situation som mycket väl kan ha varit matchavgörande – för två minuter senare satte Brynäs 3-0 genom Johan Alcén. 

– Det trodde jag inte. HV har inte marginalerna med sig. Det är väldigt tungt för HV71. Jag var 100 procent säker på att det skulle bli mål, men så blev det inte. Det kommer krävas enorm mental stryka för HV att fortsätta skapa målchanser efter det här, säger experten Niklas Wikegård i C More. 

Brynäs vann till slut med 4-1 och leder matchserien med 3-1. 

– Vi börjar bra och har en bra forecheck och andrapress. Vi vinner mycket puckar i deras zon, sedan har vi ett starkt försvar och en grym målvakt, analyserar Simon Bertilsson efteråt.

Bertilsson blev själv målskytt och spelade över 20 minuter under torsdagen.

– Jag vill leda laget och vara som bäst här och nu. Jag vill spela mycket och bidra. Det kändes okej i kväll.

Vad har tränarna Boumedienne och Ekman infört som hittills funkat?

– Det har främst kommit in med harmoni och varit glada och positiva. De pushar oss. Det är viktigt.

På söndag kan de säkra ett nytt SHL-kontrakt och samtidigt skicka HV71 till hockeyallsvenskan.