Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brashear-effekt direkt när busen debuterade

Foto: Jonas Forsberg
Foto: Jonas Forsberg
Foto: Jonas Forsberg

STOCKHOLM/Ö-VIK. Det dröjde nästan halva matchen innan Donald Brashear fick göra SHL-debut.

Han presenterade sig med att gruffa med hela Luleås kedja på 31 sekunder.

Kort därefter fick Modo en "Brashear-effekt" – och vann med 4-1.

– Det är helt galet, jag hade inte förväntat mig det här, säger Brashear efter matchen

6576 åskådare hade letat sig till Fjällräven Center.

Många ville se Donald Brashear göra debut i Modo – men de fick vänta.

Först i mitten av andra perioden fick den välmeriterade amerikanen, som var uppsatt som extraforward, göra sina första sekunder. Då var ställningen 1-1 efter Luleås Lucas Wallmarks vackra kvittering. 

Småbråkade direkt

Och Brashear gjorde avtryck direkt. Vid tekningen började amerikanen knuffas med Per Ledin. De två småbråkade tills att pucken släpptes. Sedan hann han trycka till både Jonathan Granström och Lennart Petrell i de 31 sekunderna han var inne på isen.

– Jag visste att jag skulle ut på isen och ville få igång publiken. Ibland har man små dippar och att då komma ut och få igång publiken fick sedan igång oss spelare och så gjorde vi mål. Det får mig att känna mig bra. Det kändes som att jag gjorde mitt jobb, säger Brashear efter matchen.

Visste du något om Per Ledin?

– Jag visste allt jag behövde veta. Om du går ut i krig måste du känna till din motståndare.

Men han försökte undvika dig?

– Ja, men jag ville bara åka ut dit och visa att jag fanns där. Jag visste att han inte skulle släppa handskarna, men visste också att om jag knuffade lite på honom kunde jag få honom ur spel, få honom på andra tankar. Det var min plan.

I bytet därefter gick Modo i från till 2-1 då Nichlas Torp gjorde sitt andra mål för kvällen med ett hårt slagskott.

Och bara minuterna senare, innan perioden var över, satte Adrian Kempe 3-1 från nära håll. Simon Önerud fastställde slutresultatet till 4-1.

– Det är helt galet, jag hade inte förväntat mig det här. Det är härligt att vara här och fansen är fantastiska, säger Brashear efter matchen.

– När man spelar 17 säsonger har man chansen att göra sig känd. De flesta känner mig för mina slagsmål, men jag kan göra mycket annat ute på isen också.

Matchvinnare i 4-1-mötet blev Nichlas Torp med två mål.

Luleås tränare Joakim Fagervall var nöjd med första perioden – men tyckte att laget tappade allt i de två sista perioderna.

– Vi dör när de gör sin trea. Då tappar vi energi och blir påminda om gårdagen. I tredje perioden lyckas vi inte sätta någon press på dem överhuvudtaget, säger han till C More.

– Just nu känns det fruktansvärt tungt.

Modo lämnar därmed jumboplatsen till Leksand och är nu bara en poäng efter Luleå. Donald Brashear har gjort 1025 NHL-matcher och noterat 2634 utvisningsminuter. Nu har han även gjort sin första SHL-match.

– Man vill alltid spela mer. Men jag är här för att hjälpa på vilket sätt de nu vill. Om det är ett, två eller tre byten per match spelar ingen roll. Jag gör vad som krävs, vad tränarna vill att jag ska göra, säger han.

Modo-Luleå 4-1 (1–0, 2–1, 1–0)

Modo-Luleå 4-1 (1–0, 2–1, 1–0)
Första perioden: 1–0 (14.31) Nichlas Torp (Gustav Possler, Janos Hari).
Andra perioden: 1–1 (1.29) Lucas Wallmark (Peter Cehlarik, Daniel Zaar), 2–1 (12.44) Nichlas Torp (Adrian Kempe, William Nylander Altelius), 3–1 (18.10) Adrian Kempe (Per-Åge Skröder, William Nylander Altelius).
Tredje perioden: 4–1 (12.53) Simon Önerud (Samuel Påhlsson, Joonas Nättinen).
Skott: 19–26 (8–8, 5–6, 6–12).
Utv, Modo: 1x2. Luleå: 1x2.
Domare: Mikael Holm, Skärhamn, och Patrik Sjöberg, Gävle.
Publik: 6 576.