Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bottenrysaren: ”Klart enklare att leda SHL”

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

OSKARSHAMN. Ett lag kommer att åka ur SHL. Frågan är vilket det blir.

Bottenkampen är jämnare än någonsin och fem lag är indragna.

– Det är klart att det är enklare att leda SHL. Samtidigt så försöker man skjuta undan det så mycket som möjligt, säger Linköpings Max Lindroth.

Det är extremt jämnt i botten av SHL-tabellen och två lag kommer att få slåss om att stanna kvar i SHL i en matchserie.

Linköping och Oskarshamn möttes under lördagen och är två lag som helt klart är neddragna i den tuffa avslutningen som väntar.

Även HV71, Malmö och Brynäs.

– Det är klart att det är ett pressat läge, det säger sig självt, säger Max Lindroth och fortsätter:

– Vi vill ta poäng, hur det är att spela... det är nog klart att det är enklare att leda SHL. Samtidigt så försöker man skjuta undan det så mycket som möjligt. Vi kan inte gå runt och älta matcher utan vi får hela tiden se framåt och ta nästa match. Det är så vi får tänka.

Linköping tog en viktig seger hemma mot Frölunda förra veckan.

Men föll i kampen mot bottenkollegan Oskarshamn.

– Vi har några minuter där i andra vi i princip tappar matchen, vi vinner inga lösa puckar, förlorar närkamperna framför mål… summa summarum så som det inte ska det se ut i en sån här match, jag är jävligt besviken just nu, sa Max Lindroth efter matchen.

Känner man av den här extra pressen som kommer i sådana här matcher?

– Jo, men absolut. Det är väl inget lag som vill gå ut och förlora. Det är viktiga poäng på spel och det vet båda lagen när matchen startar. Från mitt egna perspektiv lägger inte jag någon större vikt på vad det är för match, jag försöker bara fokusera på att göra mitt egna och försöka göra en så bra match som möjligt oavsett vad det är för motstånd som är där ute.

Oskarshamn föll mot Malmö – vann mot Linköping

Oskarshamns lagkapten Jonas Engström är inne på samma sak.

– Innan matcherna vet man vad som står på spel och vet vilka lag man har på andra sidan och vad de har för gubbar att tillgå, men annars när de släpper pucken är det på ett annat sätt. Då krigar man bara för att vinna matchen, säger han.

Efter segern klättrade Oskarshamn upp på 49 poäng och en ja, slutspelsplats... men med tre poäng ner till jumboplatsen.

Jämnt, med andra ord.

– Varenda match nu är oerhört viktig nu, varenda poäng… oavsett om det är OT eller straffar. Det är de här matcherna man vill spela, det är jättekul, säger Engström.

Oskarshamn har förstärkt rejält innan fönstret stängde.

Målvakten Alexander Sudnitsin och forwarden JC Lipon har ännu inte debuterat.

Men Andrew O'Brien, Lance Bouma, Robert Sabolic och Max Veronneau har tagit stora roller i Smålandslaget.

Kanadensaren Max Veronneau har stått för 10 poäng på 15 matcher.

– Det har varit väldigt roligt. Jag är ett stort fan av att den stora isen, jag gillar att åka skridskor och det har varit väldigt kul. Jag håller på att vänja mig vid mina kedjekamrater också, så förhoppningsvis kan vi fortsätta bygga på det och vinna, säger han.

Hur är det att komma in i ett lag som kämpar för sin överlevnad?

– Det är givetvis lite tufft, men en rolig utmaning att ta sig an, bara att spela för varje poäng. I Nordamerika är det inget negativt kval när man hamnar i botten, men här är det kul att vara en del i viktiga matcher och varje match spelar stor roll. Det är kul.

Även Jonas Engström hyllar de som kommit in i laget.

– Jag skulle nog säga att på det sättet gubbarna har kommit in nu, vi har fått upp en konkurrensfördelning i laget. vi har steppat upp individuellt på många sätt. Det drivet framåt talar för oss, vi har en jättebra målvakt i Joe, nu får vi in en ny målvakt till, Tex har varit fantastisk också. Vi har det stabilt baktill också.

De har varit välkomna tillskott?

– Verkligen, det tycker också att det blir lite vad man gör det till gruppmässigt och dynamikmässigt, vi är en stark stomme sedan tidigare. Vi vet hur vi vill spela hockey, vad vi har för värderingar sedan innan och alla som har kommit hit har köpt allt som man ska göra och gör det på ett fantastiskt sätt. Det är jättekul att det har blivit den utvecklingen på allt.

Linköpings långa skadelista: ”Kan inte tänka på”

Linköping har en tuff skadelista. Innan deadline hämtade de in David Rautio och Tyler Morley plockades från Skellefteå.

Och Josh Ho-Sang, som kommer spela till veckan.

– Man kan inte gå runt och tänka på vilka som är med och spelar och vilka som inte är det. Man får köra med det laget vi har, vi har ett bra lag även utan de som är skadade. Det är inget vi lägger någon vikt vid, men vi hoppas att de kommer tillbaka så snart som möjligt. 

Vad talar för Linköpings del i slutrushen?

– Vi är ett bra lag, försvarsmässigt, vanligtvis. Idag har vi några riktigt taskiga studsar mot oss i andra perioden, som blir lite en gamechanger. Sånt får man räkna med, vi har inte riktigt de studsarna med oss och när vi spelar bra kanske vi får med oss de studsarna.

Max Lindroth avslutar med en positiv känsla:

– Det är jämnt, absolut. Det är inte kört på något sätt. Solen går upp i morgon också, vi får ladda om. Vi har en viktig vecka nu, då är det Skellefteå, Örebro och Växjö som står på spel och förhoppningsvis kan vi plocka lite poäng där.


Gävlelaget vann i övertid på hemmais