Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅNFoto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN
 Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN
Stefan Enbom Foto: STIG KENNE / FOTOKENNE GRATISBILDStefan Enbom Foto: STIG KENNE / FOTOKENNE GRATISBILD
Stefan Enbom Foto: STIG KENNE / FOTOKENNE GRATISBILD

"Blir jätteledsna – gör allt för att stoppa det"

Publicerad

Blufföretag drar nytta av Luleå Hockey och andra SHL-klubbar.

Bluffmakarna försöker via Facebook sälja supporterprylar med klubbarnas loggor på.

Nu rasar Luleås vd Stefan Enbom, i en intervju med Norrländska Socialdemokraten, mot företagen.

– Vi försöker göra allt för att stoppa det och blir jätteledsna när våra vänner blir lurade. 

Med ett så kallat "sponsrat inlägg" har ett blufföretag med namnet Luleå HF Fans under juni månad nått ut till många Luleå-supportrar med erbjudanden om att köpa supporterprylar. 

Sidan säljer bland annat T-shirtar med diverse tryck där klubbens logga finns med.

– Vi är minst sagt ledsna och irriterade att det finns ett antal såna här företag som gör intrång på vårt varumärke och gör sig pengar på det. De lurar våra vänner att tro att att de köper något som är äkta och som stöttar Luleå Hockey – men det är bara bluff, säger Enbom till Norrländska Socialdemokraten.

 

LÄS ÄVEN: SANNY LINDSTRÖM: Radarpartern till SHL? 

Minst nio lag drabbade

SportExpressen har sökt igenom Facebook och där hittat att blufföretagen har startat liknande sidor för åtta andra SHL-lag (Skellefteå AIK, Växjö Lakers, Djurgården IF, Frölunda HC, Färjestad BK, Linköping HC, Malmö Redhawks, Rögle BK). 

– Det som de här sidorna säljer är av väldigt, väldigt, dålig kvalitet. Dessutom har de stulit vårt varumärke så det är vi som får skit när det är dålig kvalitet. Vi försöker göra allt för att stoppa det och blir jätteledsna när våra vänner blir lurade.

Enbom: "Jättesvårt att komma åt dem"

Enligt NSD så jobbar SHL och de drabbade lagen tillsammans för att få stopp på dessa företag som bluffar supportrarna, men så här långt har de lyckats komma undan.

– Det är jättesvårt att komma åt dem. De byter företagsnamn och håller på. Man ska aldrig köpa något som ligger ute, om det inte är officiellt från Luleå Hockey.

Luleå Hockey har polisanmält ärendet. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag