Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Blir första kvinnliga agenten i hockeyn

Nina Wennerström. Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas Leprince
Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Olle Wande

Hon har kallats för en kvinnlig motsvarighet till "Jerry McGuire".

Nu bryter Nina Wennerström nya barriärer och blir Sveriges första kvinnliga hockeyagent.

– Jag är väldigt glad och stolt, säger hon.

Gå igenom listan över de 44 certifierade hockeyagenterna i Sverige och ett faktum står klart.

Det är idel män.

Men nu bryter Nina Wennerström, 37, barriären och blir den första kvinnan i branschen. I måndags klarade agenten inträdesprovet och presenteras i dag som certifierad spelaragent.

Även internationellt sett sticker Wennerström ut i sammanhanget: av de omkring 400 agenterna som är verksamma i hockeybranschen är endast två stycken kvinnor. Där blir Nina Wennerström den första kvinnan som driver sitt eget agentföretag.

– Det känns jättekul. Jag har jobbat stenhårt för det här. Men när jag ger mig in i något så brukar det gå vägen. Jag hoppas så klart också att kunna inspirera flera kvinnor till att ge sig in i branschen, säger hon.

"Bestämde mig i höstas"

Hon har elva års erfarenhet av internationell agentverksamhet och bland annat representerat några av de främsta tennisspelarna i världen och är därtill turneringschef för Swedish Open (numera: Ericsson Open). Sedan ett och ett halvt år driver hon sitt egna företag Wesport.

– Jag bestämde mig för att ge mig in i hockeyn i höstas. Förutom att klara provet har jag försökt lära mig branschen på alla plan – såväl hur klubbarna som ligorna fungerar. Jag tror att det finns många väldigt positiva "crossover-effekter" mellan tennis och hockey där elitidrottare kan lära och inspireras av varandra, säger hon. I slutändan handlar det om samma sak; att vara redo fysiskt och mentalt, hålla sig skadefri, klara hantera pressen, leverera resultat och samtidigt dra nytta av sina kommersiella möjligheter.

Hur lyckas man i den här branschen?

– Jag har etablerat globala samarbeten inom branschen, samt jobbar redan med de bästa sportjuristerna. Därtill jobbar vi nära näringslivet och med flera intressanta varumärken som våra klienter får tillgång till. En ishockeyspelares karriär är relativt kort, så det handlar om att maximera marknadsmöjligheterna. Sedan tror jag att de vill ha någon som jobbar lika hårt som de själva gör. Jag har enorm respekt för deras liv och utmaningar och inspireras själv av elitidrottare; deras drömmar, målmedvetenhet, hårda arbete och fighting spirit.

Hur tänker du kring att det är en så pass mansdominerad bransch?

– Jag är faktiskt inte oroad. Jag har inte fokuserat på mycket på det tidigare i min karriär och har inte heller känt mig diskriminerad någon gång. Det har snarare varit tvärtom, att branschen tycker det är positivt med nya perspektiv. Jag ser absolut inga hinder och sedan dagen jag bestämde mig för att anta denna utmaning har jag fått support från flera olika aktörer i branschen vilket jag uppskattat mycket.

"Nu börjar resan"

Hon är certifierad av SICO – svensk ishockeys centralorganisation – som välkomnar Wennerström in i branschen.

– Vi välkomnar alla som vill bli certifierade agenter men det är verkligen på tiden att första kvinnan gör entré. Som i samhället i övrigt är det viktigt med jämställdhet och att det finns både kvinnor och män i företag på samma positioner, säger generalsekreteraren Erik Zachrisson.

Vad väntar nu?

– Ett hårt jobb med väldigt stor konkurrens i branschen. Precis som med våra övriga andra nyligen certifierade agenter blir det spännande att följa henne. Vi verkar på en ganska liten marknad i Sverige men arbetar väldigt seriöst och professionellt.

Först nu, efter certifieringen, har Wennerström möjlighet att börja signera klienter i hockeybranschen.

– Nu börjar resan. Det ska bli väldigt kul, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!