”Jag är besviken - var en av ledarna i laget”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDY DEVLIN / BILDBYRÅN
Foto: ANDY DEVLIN / BILDBYRÅN

LOS ANGELES. Kvar i JVM-bubblan i Edmonton i fyra dagar efter det att Sverige åkte ut mot Finland i lördags.

Men under onsdagen fick Tobias Björnfot flyga till Los Angeles, där han i slutet av veckan ska ansluta till NHL-laget Kings träningsläger.

– Nu är jag trött på hotellivet, man blir lätt less av att sitta på rummet och döda tiden med tv-spel, säger Tobias.

En ljusglimt är att han slipper sitta i karantän igen i Los Angeles.

Tillsammans med ytterligare några unga talanger från andra lag i junior-VM flögs Björnfot till Kalifornien ombord på en privatjet.

Också några spelare på väg till Anaheim Ducks camp fanns med på resan. 

Allt för att killarna inte skulle missa en vecka av träningslägret på grund av behovet av att sitta i karantän efter ankomsten till Kalifornien.

– Jag fick order att stanna kvar i bubblan i Edmonton och inte röra mig utanför hotellet eller hockeyarenan, berättar Tobias.

Efter att Sverige åkte ut mot Finland i lördags kunde han göra något besök till Rogers Place och titta på de andra slutspelsmatcherna, men finalen mellan Kanada och USA följde Tobias på tv:n på hotellrummet.

– Om jag är förvånad över USA:s seger? Nej, egentligen inte., De hade ett bra lag och gjorde en bra finalmatch.

Ansluter till Kings

Om Björnfot testar negativt två dagar i rad nu i Los Angeles kan han ansluta till Kings träningsläger på fredag.

Tobias säger sig inte ha fått någon vink om vilka tankar Kings ledning har för hans spel i vinter.

– De har inte sagt något speciellt utan jag har åkt hit för att spela min bästa hockey och slåss om en plats. Sedan får vi se vad som händer.

Junior-VM blev en besvikelse för Juniorkronorna, då man åkte ut i kvartsfinalen och inte fick chansen att spela om medaljerna.

– Ja, inte hade vi tänkt åka ut i kvartsfinalen, så visst är jag besviken. Inte minst med tanke på den roll jag hade som en av ledarna i laget.

Hyrt ett hus i Manhattan Beach

Vad säger du om din egen insats?

– Jag tycker att jag gjorde en helt okej turnering med tanke på den roll jag hade. Jag fick spela mycket i boxplay, men eftersom det här var mitt sista år som junior så är det en stor besvikelse att vi inte gick längre i slutspelet.

Och tiden i SHL med Djurgården i höstas?

– Jag hade en bra försäsong och kom bra förberedd till seriespelet. Men så fick jag en avstängning och det var lite fram och tillbaka med formen efter det. Och den där väntan på när NHL skulle köra igång och när man skulle åka över gjorde det inte lättare.

 Hur kommer du att bo i Los Angeles nu?

– Samuel Fagermo och Johan Södergran har hyrt ett hus i Manhattan Beach, så jag kommer att bo med dem där när min två dagar långa karantän här på hotellet är över.

Ordet ”karantän” klingar inget vidare i Tobias Björnfots öron numera.

– Nej, först hade vi en veckas karantän i Sundsvall under lägret i Sverige för jul, sedan blev det ytterligare sex dagar efter ankomsten till Edmonton. Först de obligatoriska fyra dagarna och när vi hade drabbades av två positiva fall av covid i ledarstaben fick vi två dagar till i karantän och missade de träningsmatcher vi skulle ha spelat före JVM-premiären.