Foto: Michael Berggren
 Foto: Michael Berggren

Beslutet kan ha räddat hans liv: "Det är sjukt"

Publicerad

HV 71-forwarden Oscar Sundh justerade hakremmen till sin hjälm för första gången på länge. Det kan ha räddat hans liv kvällen den 9 oktober i Luleå då han råkade ut för säsongens skräcksmäll.

– Ena sekunden backcheckar man i full hockeyutrustning. I nästa vaknar man upp i bara "kallingar" på sjukhus och har syrgasmask, dropp och en massa sladdar och elektroder kopplade till kroppen, säger Sundh till HVTV.

Det var smällen som skakade om hela elitserien.

Den 9 oktober i mötet mellan Luleå och HV 71 i Coop Arena föll HV-forwarden Oscar Sundh handlöst efter en närkamp med Luleåforwarden Toni Koivisto. Vänster tinning slog med våldsam kraft i isen och Sundh förlorade medvetandet i mer än 20 långa minuter.

Minneslucka på tre timmar

Bilderna från den direktsända elitseriematchen var otäcka. Han lämnade isen på bår och forslades fortfarande medvetslös till sjukhus där han låg kvar i mer än ett dygn.

Sundh är inte återställd, men berättar i en webb-tv-intervju på HV 71:s hemsida att han mår bra och att återhämtningen går framåt.

Trots en minneslucka på tre timmar direkt efter smällen har han ändå en klar bild av vad som hände.

– Jag minns ganska mycket. Jag minns första och andra perioden, jag minns att vi hade tre stycken utvisningar i början av tredje. Jag minns att jag jagade ikapp Koivisto och fick bort pucken lite i från honom. Men det är väl det sista jag kommer ihåg, säger Sundh till HVTV.

Hjälmen dämpade smällen mot isen. Och det var tur det. Just innan den här matchen hade han justerat hakremmen så att den skulle sitta ordentligt.

– Det kanske man justerar en gång per säsong, max. Det är ganska sjukt.

"Man kan hålla sig för skratt"

Oscar Sundh ser smällen som en ren olyckshändelse. Han har kollat på videoklippet många gånger i efterhand.

- Jag har sett något klipp där jag får de där krampanfallen också. Då kan man hålla sig för skratt. Men det är inte så att det är jobbigt att titta på det. Jag har funderat mycket på det. Just att jag var medvetslös så länge, att jag krampade och tuggade fradga på isen.

Oscar Sundh har fått massor av stöd från fans och de andra klubbarna i elitserien. Han har gått korta promenader och cyklat lite lätt.

Han har även fått ge sig ut på isen igen. Spelsuget börjar återvända. Han har missat nio matcher, men en comeback sker inte förrän efter nyår.

"En andra smäll kan vore farligt"

- När hjärnan får en så här hård smäll så det tar det tid innan den blir bra igen. Om man får en andra smäll tätt inpå den första så är det farligt. Hjärnan måste vila ordentligt så den kan stå pall för en ny smäll, säger Oscar Sundh.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag