Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Slutspelet i SHL blir uppskjutet

Expressens Tomas Pettersson om beskedet att SHL flyttar på SM-slutspelet. Senaste nytt om coronaläget – så påverkas sporten världen över.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

I går meddelade SHL att den sista omgången skulle spelas utan publik.

Nu kommer ligan med nya direktiv om det stundande slutspelet.

Åttondelsfinalerna skjuts upp till 24 mars samtidigt som matchserierna från kvartsfinalen och framåt kortas ned till fem matcher.

– Publiken är ju en stor del av hela grejen och en stor del i slutspelet så vi vill verkligen kunna spela inför publik och hoppas att det kan bli så., säger SHL:s vd, Michael Marchal.

Allt fler länder ställer in resterande del av hockeysäsongen men Sverige väljer att inte gå i de fotspåren utan har beslutat att försöka fullfölja slutspelet. 

Men det kommer att ske förändringar.

I ett pressmeddelande meddelar nämligen ligan att slutspelet till att börja med skjuts upp ett par veckor och åttondelsfinalerna kommer inte att spelas förrän om tolv dagar - precis som SportExpressen kunde avslöja i går så inleds slutspelet i stället tisdagen den 24 mars. 

För att ha tid för slutspelet innan man kommit för långt in i maj kommer dessutom samtliga matchserier från kvartsfinalerna och framåt att kortas ned. 

Slutspelet görs om - så blir det 

I stället för det klassiska upplägget med bäst av sju kommer lagen att göra upp i bäst av fem matcher.

– Nu när beslutet om att begränsa publika evenemang har tillkommit väljer vi i enighet med samtliga 14 klubbar och i samråd med hockeyförbundet att skjuta på slutspelet för att förhoppningsvis kunna spela med publik framöver, säger Michael Marchal, vd på SHL, i pressutskicket och fortsätter:

– Vi fortsätter lyssna på de sakkunniga och följer de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och regeringen tar fram men vi och klubbarna är överens om att hockey ska spelas med publik i största möjliga mån, därför väljer vi nu att skjuta på slutspelet.

”Vill spela inför publik”

När SportExpressen får tag i SHL:s vd Michael Marchal utvecklar han.

Vad händer om det råder samma restriktioner den 24 mars, ställer ni in säsongen då eller spelar ni utan publik?

– Vi förhåller oss till myndigheten. och följer deras direktiv Just nu står det här beslutet fast men det kan finnas ett annat beslut då, den 24. Hela grejen är att vi vill spela inför publik, det är hela skälet till att vi egentligen håller på. Mer än så kan jag inte säga.

Hur har ni förberett er för ett scenario där en spelare i ett lag blir sjuk i viruset. Då blir ju två lag i karantän?

– VI har en plan för det och det har funnits i tävlingsbestämmelserna sedan innan, men vi har så klart pratat om det scenariot nu också. Men vi väljer att hålla vad vi sagt där internt, men vi har koll på den frågan.

Har spelarnas säkerhet tagits med i besluten här? 

– Alla klubbar har ett ansvar i den frågan och hålla ständig koll på hälsostatusen i lagen och det är viktigt att alla följer det. Hälsan kommer ju först och just nu förhåller vi oss till det.

Har ni haft samtal med SICO och hur ser de på spelarnas säkerhet i frågan?

– VI har en pågående dialog hela tiden med dem och andra instanser, vi pratar kontinuerligt. Så vi har koll på varandra och vet var vi står i frågan.

Hur mycket tänker ni på publiken i frågan, för mig känns det som att publiken är en stor och vital del av ishockeyn?

– Ja, det är ju en unik situation. Publiken är ju en stor del av hela grejen och en stor del i slutspelet så vi vill verkligen kunna spela inför publik och hoppas att det kan bli så.

LÄS MER: Så påverkas idrotten av Corona-utbrottet.

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan! 

Idrottsminister Amanda Lind mötte Riksidrottsförbundet med anledning av coronaviruset. Flera evenemang tvingas hållas utan publik.