Beredda på spelarflykt vid en degradering

Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN

I dag står så mycket mer på spel för Leksand än en plats i SHL.

Om laget slåss ut riskerar inte bara klubben, men även hela regionen, att hamna i en tuff situation.

– Vi kommer självklart slåss med näbbar och klor för att vända det här, säger Leksands vd/klubbdirektör Christer Plars.

I dag spelar Leksands IF för sin överlevnad mot Mora IK. Vid förlust är laget återigen utslaget från SHL.

– Det är klart att det är en tuff situation som det ser ut just nu. Men vi kommer självklart slåss med näbbar och klor för att vända det här, säger klubbens vd/klubbdirektör, Christer Plars.

Kan påverka en hel region

Leksand IF är ett stort företag, med ansvar för ett betydande antal anställda, som är helt beroende av klubbens verksamhet. Den ekonomiska omställningen som en nedflyttning innebär, riskerar således inte bara påverka den sportsliga organisationen, utan hela staden. Men Christer Plars menar att klubben är väl rustad för en nedflyttning.

– Vi har i princip samma organisation som vi hade förra säsongen i hockeyallsvenskan. Vi har provat att gå upp och ner mellan de två olika serierna några gånger nu så vi vet vad som krävs för att överleva.

Riskerar tappa flera spelare

De mediala fördelarna är stora för SHL-lagen kontra de allsvenska. Varje SHL-klubb får mellan 25-30 miljoner kronor mer i pengar via tv-avtal än de allsvenska lagen, pengar som är vitala när personalkostnader ska betalas ut. När Modo degraderades i fjol tvingades klubben att ta bort 10,5 tjänster.


LÄS MER: Leksandsikonen: "Vad f-n händer? Vad är de rädda för?


– Vi kommer anpassa spelarbudgeten efter ett allsvenskt scenario. Det är kopplat med höga kostnader att spela SHL. I år har vi ökat omsättningen med 30 miljoner kronor så det är en stor skillnad från hockeyallsvenskan.

Så vi kan räkna med att spelare kommer lämna om ni åker ur? 

– Ja absolut, så är det.

Vill etablera sig i SHL till 2019

Leksands styrelse lade 2015 fram en strategi med namnet "Vision 2019". Visionen går ut på att uppfylla flera mål som klubben satt upp till sitt hundraårsjubileum. Ett av målen är att etablera sig i den hösta divisionen.

– Vi har jobbat utefter den sedan vi låg sist i hockeyallsvenskan för 1,5 år sedan, och visionen fortgår hela tiden. Från början var målet att vi skulle gå upp i SHL 2019, men efter avancemanget i fjol omformulerade vi det till att etablera oss i SHL 2019.

Trots att klubben befinner sig i en tuff situation och riskerar att återigen få börja om sitt lagbygge, finns det en pusselbit som Christer Plars tror kommer bära klubben genom kommande motgångar.

– Genom åren har passion oavsett division varit ett ledord hos klubben. Vi har ju inte så många medgångssupportrar. Det är mycket hjärta och mycket smärta.

LEKSANDS ÅR

Kvalificerar sig för SHL

Den sjunde och avgörande matchen mellan MODO och Leksand i Direktkvalet till SHL blev ett jättedrama. Leksand hämtade upp ett 1-3-underläge till 3-3 i den sista perioden, och avgjorde sedan i sudden.


Får en katastrofstart på säsongen.

Leksand var på förhand tippade att få en tuff säsong i högstaligan. Så blev det också. Leksand hade inför tappat flera tunga namn utan att lyckas ersätta luckorna. Noll poäng, minus tolv och sist i tabellen var nykomlingens facit efter fyra spelade omgångar.


Börjar ljusna

Leksand får genomgå en väldigt bra period och tar flera tunga segrar. En seger som sticker ut mest är den mot regerande mästarna Frölunda med 5-1 - på bortais. I och med segern lämnade Leksand för tillfället jumboplatsen.


Mattias Ritolas förbannelse (?)

Mattias Ritola nobbade storklubben Bern och en miljonlön för hemmaklubben Leksand. Nyförvärvet tas emot som en frälsare, men effekten blir tvärtom. I samband med att Ritola anländer klubben börjar laget förlora igen - ett sammanträffande?


Förlorar bottenmöte och blir klara för kvalserien.

Leksand förlorar det så tunga bottenmötet mot Rögle BK. Med tre omgångar kvar och nio poäng upp till Örebro står det klart att Leksand som första SHL-lag är klart för kvalspel. Leksand har svårt mot sina bottenrivaler och lyckas inte slå Örebro på hela säsongen.


Spelar avgörande kvalmatch mot största rivalen.

Leksand har kniven mot strupen. Det är tydlig fördel till största rivalen Mora efter 4 spelade matcher i direktkvalet till SHL. Mora leder med 3-1 i matcher och vid förlust är Leksand åter ett lag i hockeyallsvenskan.