Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bellemare: "Man ska aldrig säga aldrig..."

Pierre-Édouard Bellemare menar att det finns en liten chans att han återvänder till Leksand. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN
Pierre-Édouard Bellemare under World Cup. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

NHL-centern Pierre-Édouard Bellemare var med och stoppade Tre Kronor från en final mot Kanada i World Cup.

Hans hockeykarriär tog fart i Leksand och det finns en liten chans att han återvänder dit.

– Min fru är från Dalarna och Borlänge och Leksand är som sagt alltid Leksand för mig, säger Bellemare i en intervju med Dalarnas Tidningar.

För den franske Philadelphia-forwarden Pierre-Édouard Bellemare, 31, började resan till NHL på allvar när han flyttade från Rouen till Leksand i hockeyallsvenskan för tio år sedan. Och i egenskap av Flyers-center blev han uttagen till det Europalag som smått sensationellt besegrade Tre Kronor med 3-2 i sudden death i semifinalen i World Cup i Toronto.

Bellemare tacksam mot Leksand

När Bellemare ser tillbaka på sin karriär från den punkt han befinner sig i dag bubblar en stor tacksamhet i honom när Leksands IF kommer på tal. Under tre säsonger i Dalaklubben utvecklades han till en toppspelare som kunde ta klivet vidare till Skellefteå i SHL 2009.

Bellemare uttrycker tacksamhet mot alla de Leksandsfans som var med och bidrog till hans lön under hans tredje och sista säsong i Leksand.

– Det är svårt att inte minnas dem. De var först med att sjunga franska nationalsången för mig och första matchen min mamma var där. De sitter fortfarande kvar i mitt huvud och hjärta. Det enda jag gjorde egentligen var att tackla en kille hårt och plötsligt kom nationalsången. Det kändes som om jag kunde flyga resten av den matchen, säger Bellemare till Dalarnas Tidningar.

Leksand före Skellefteå?

Så vi kanske ska säga den tredje och – senaste – säsongen i LIF... Pierre-Édouard Bellemare, som är dubbel svensk mästare med Skellefteå efter gulden 2013 och 2014, har ett år kvar på sitt kontrakt med Philadelphia.

Återstår att se om han återvänder någon gång till Leksand.

– Man ska aldrig säga aldrig. Jag har bott så länge i Skellefteå och jag har hus där. Jag har alltid tänkt att om jag återvänder till Sverige blir det Skellefteå. Samtidigt, när du ställer frågan: Leksand är alltid Leksand, säger Bellemare vars hustru är från Borlänge, några mil från Leksand.