Nicklas Bäckström följer sin Washington Capitals-kompis Alexander Ovetjkin till Dynamo Moskva. Foto: Joel Marklund
Nicklas Bäckström följer sin Washington Capitals-kompis Alexander Ovetjkin till Dynamo Moskva. Foto: Joel Marklund

Bäckström: Klubbarna hemma är ju överens...

Publicerad

LOS ANGELES/STOCKHOLM. Nicklas Bäckström är klar för Dynamo Moskva.

Superstjärnan ville egentligen hem till Brynäs - men till SPORT-Expressen säger han att "överenskommelsen ­mellan klubbarna där hemma" stoppade honom.

Om en sådan överenskommelse finns är den olaglig och förenad med ett bötesbelopp på 20 miljoner kronor.

- Det är klart att vi följer situationen, säger konkurrens­verkets handläggare Erik Westerström.

- Det här är Brynäs beslut, säger klubbdirektören ­Hans-Göran Karlsson.

Erik Karlsson gick till finska Jokerit och Henrik Zetterberg valde schweiziska Zug.

Nu har elitserien missat ännu en stor NHL-stjärna.

Nicklas Bäckström är klar för Dynamo Moskva i KHL - där han får spela ihop med kompisen Alexander Ovetjkin.

- Det ska verkligen bli kul, säger Bäckström, som dock helst hade spelat inför hockeyfansen hemma i Sverige.

- Självklart var Brynäs mitt förstaval, men nu har de gjort den där överenskommelsen ­mellan klubbarna där hemma så då går det ju inte. Klart att jag är besviken, men det är som det är. Det är bara att gilla läget.

Överenskommelsen som Bäckström pratar om skapades i Hockey­ligan. Inga korttids­kontrakt med NHL-spelare tilläts.

Konkurrensverket (KKV) klev då in och slog fast att överenskommelsen kunde liknas vid en kartell, att den var olaglig och måste upphöra direkt. Om KKV:s beslut inte följs är det ­förenat med vite på 20 miljoner kronor.

"Det är Brynäs beslut"

När SPORT-Expressen når Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson hävdar han direkt att det inte alls finns någon överenskommelse.

- Det finns naturligtvist ingen överenskommelse. Det här är Brynäs beslut, säger Karlsson.

Vad har ni gett för förklaring till "Bäckis"?

- Vi som klubb har tyckt att det här med korttidskontrakt inte har varit ett alternativ. Det bestämde vi oss för ganska tidigt.

KKV håller situationen under uppsyn.

- Det är klart att vi följer situationen, det gör vi. Men jag kan inte uttala mig i vilken utsträckning vi har fått indikationer (på att överenskommelsen finns kvar) eller inte, säger handläggaren Erik Westerström.

"Vill agera politiskt korrekt"

Frölunda och Modo har redan tagit in NHL-spelare - något som väckt heta känslor i ligan.

Senaste exemplet kom i går kväll.

Sebastian Collberg, 18, fick bara göra ett enda byte i Frölunda. Då högg Linköpings klubbdirektör Mike Helber mot lag­ledningen, som i stället satsade på NHL-stjärnan Matt Duchene.

- Vilket lag Frölunda nu tar ut får de bestämma själva. Men jag kan säga så här: Matt Duchene är en väldigt skicklig spelare, men han ser inte speciellt intresserad ut av att vara här och spela den här kvällen.

- Vi tio klubbar som inte tagit in lockoutspelare har gjort rätt. Det är långsiktigt fel att ta in de lockoutade spelarna. Varje lag fattar beslut för sig själva, men jag tycker att Brynäs tar rätt beslut som inte tar in ­Bäckström, säger Helber.

Bäckströms agent Gunnar Svensson förklarar att situationen är oklar.

- Jag vet inte själv om vi har ett "gentlemens-agreement" ­mellan åtta eller tio klubbar i Sverige just nu, säger Svensson.

- Alla vill agera politiskt korrekt. Just nu finns det inget lag som är konkret intresserade av en lockout-spelare, ingen klubb säger att "ja, vi kan skriva i morgon" utan det är helt tiden ett avvaktande läge.

"Bäckis" vill bara spela

Nicklas Bäckström vill nu bara spela matcher igen.

- Ja, jag ser fram emot att spela. Jag har kört på is här i USA, men saknar nog matchformen. Vi får se var jag står, säger "Bäckis".

Är du sugen på VM-spel med Tre Kronor i Globen till våren?

- Självklart. Bara jag är frisk och hel är det en ära att spela i landslaget, som jag alltid sagt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag