Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Backen missar SHL-premiären

Ilari Melart i landslagströjan.
Foto: IVAN SEKRETAREV / AP
Ilari Melart i finska landslagströjan.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP

Han värvades till Färjestad från serierivalen Luleå som en tilltänkt toppback.

Men när SHL drar i gång den 16 september så finns Ilari Melart inte med Färjestads matchtrupp.

Detta på grund av backens tidigare artistkontrakt med Luleå HF.

– Det är fortfarande lite oklart exakt vilket datum han kan komma, säger klubbens sportchef Peter Jakobsson till Värmlands Folkblad. 

Ilari Melart växte i fjol ut till en toppback med SHL-mått mätt när han i Luleå fortsatte att vara en defensivt stabil pjäs - och samtidigt visade en stor utveckling i sitt offensiva spel.

Efter säsongen var intresset för den finska backen stort, och framför allt den stora rivalen Skellefteå AIK uppgavs då visa stort intresse för att signera ett kontrakt med backbjässen.

Men västerbottningarna gick bet, och Melart valde i stället att krita på för två år i de värmländska skogarna där Färjestad BK blev presenterad som hans nya klubb den 2 maj tidigare i år. 

I dag har Färjestad återsamling inför säsongen, men där kommer deras nya stjärnback inte att finnas med. Melart är fortfarande kvar i Finland, och kommer där att vara kvar i nästan ytterligare två månader på grund av hans tidigare kontrakt med Luleå HF. 

– Han hade ett artistkontrakt med dom vilket gör att han måste vara ute ur Sverige i sex månader, säger Jakobsson till Värmlands Folkblad. 

Ilari Melart missar SHL-premiären

Melart kommer att missa i stort sett hela Färjestads försäsong - när laget åker utomlands för träningsmatcher kan han spela eftersom kontraktet bara hindrar honom från att korsa Sveriges gränser. 

Att han missar seriepremiären mot Linköping den 16 september står också klart, och även ett par matcher efter det ligger i farozonen för backen.

– Eventuellt kommer han missa två matcher till. Det är fortfarande lite oklart exakt vilket datum han kan komma.