Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avslöjar själv – vill inte vända hem till Sverige

Foto: Adam Johansson
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: Just Pictures / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Just Pictures / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Just Pictures / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

DAVOS. Djurgårdens supportrar hoppas han vänder hem, men Daniel Brodin har andra tankar. 

Helst vill 31-åringen fortsätta spela i Schweiz.

– Det är det jag jobbar för varje dag, säger han till SportExpressen.

Fribourg-Gottéron, den klubb Daniel Brodin representerat sedan 2019, är precis som ifjol ett topplag i den schweiziska högstaligan.

Den här kvällen, när SportExpressen är på besök i vintervackra Davos, vinner Fribourg mot sin toppkonkurrent med 0-2. 

Det betyder serieledning för Brodins gäng.

– Säsongen har varit jättebra. Vi har från start spelat som vi vill och följt de regler vi satt upp tillsammans. Ett bra bevis på att vi lyckats med det är att vi är i topp av ligan, tycker Brodin när SportExpressen träffar honom i de spartanska och gråa korridorerna i en av världens mest klassiska arenor, Vaillant Arena. 

Stockholmaren har själv studsat tillbaka efter ett tufft fjolår.

– Första säsongen gick det jättebra, förra året spelade jag inte speciellt mycket. Vi hade fem importer och jag var ofta den femte, därför blev det bara runt tio matcher. Jag tycker att jag, precis som laget, spelat bra nu. Under de första matcherna kändes det att jag inte hade spelat speciellt mycket förra året, men jag kommer in i det mer och mer. Ju mer vi vinner desto mer självförtroende får man. 

Brodin-jubel.
Foto: Just Pictures / TT NYHETSBYRÅN

”Jag tror inte att Brodin kommer bli kvar”

Hockeysäsongen är inte bara inne i sin serielunk för tillfället, den är lika mycket framme vid tidpunkten då sportchefer och klubbledningar börjar planera för nästkommande vinter. 

Kontrakt ska förhandlas, trupper behöver uppdateras och en del spelare kommer få se sig om efter nya arbetsgivare. 

Den här tiden, och de månader som följer, är därav något av en nyckelperiod för Daniel Brodin, som sitter på ett utgående avtal. 

Under toppmötet Fribourg–Davos springer SportExpressens utsände på en lokaltidningsreporter som bevakar Brodins lag på nära håll. Han är skeptisk till att klubben kommer vilja förlänga med den 31-årige svensken. 

– Jag tror inte att Brodin kommer bli kvar i Fribourg. Han hade en tuff fjolårssäsong när han knappt spelade och i år får han visserligen chansen, men jag tror inte att det räcker för att han ska få ett nytt kontrakt, säger Pierre Schouwey, som jobbar för tidningen La Liberté.

Brodin hoppas på det motsatta.

Han stannar allra helst i föreningen efter den här säsongen. 

– Jag spelar för att få ett nytt kontrakt. Jag gör så gott jag kan och spelar i den rollen jag har här. Jag försöker göra min grej. 

Spela för ett nytt kontrakt i Schweiz, eller... var då någonstans?

– Hehe, jag spelar för att vara kvar här. Det är det jag vill, och det är det jag jobbar för varje dag. Det är mitt mål. 

Han ser flera fördelar med att spela i Schweiz kontra Sverige.

– Det är en jäkligt kul liga. Fartfylld. Den innehåller mycket duktiga spelare också. Sedan är det bra för familjen. De trivs jättebra. Det är väldigt proffsigt i Fribourg och vi har bra förutsättningar för att lyckas, det är kul. 

Även om Brodins framtid i Fribourg-Gottéron är osäker behöver det inte betyda att han lämnar schweizisk ishockey nästa år. 

Han kan mycket väl plockas upp av ett annat lag.

Särskilt då ligan utökar sin utlänningskvot till nästa säsong vilket betyder att varje lag kommer få spela fem eller sex importer per match. 

Pierre Schouwey från La Liberté igen:

– Det är inte omöjligt att Brodin får ett kontraktsförslag från en annan schweizisk klubb nu när ligan ska utöka sin utlänningskvot. Det kan jag se hända.

Brodin (h) är en av Fribourgs importspelare den här säsongen.
Foto: Just Pictures / TT NYHETSBYRÅN

Har kontakt med Djurgården

Kopplingen till Djurgården är ändå stark för Daniel Brodin, som i flera vändor ryktats vara på väg hem till Stockholmsklubben. 

Sportchefen Joakim Eriksson har inte heller lindat in att Dif gärna ser Brodin och ett annat Schweiz-proffs – Marcus Krüger – i föreningen igen. 

Och en kontakt finns sedan tidigare.

– Det är väl ingen större hemlighet att han (Eriksson) hört av sig till mig och några till, det ingår i hans jobb, att hålla koll på spelare. Det är inte mer än det. 

Vad tycker du om Djurgårdens säsong?

– Jag har följt dem och jag har även sett skadelistan. Den är jäkligt tung, men gubbarna verkar komma tillbaka och man får ge det några matcher. Jag tror på dem, avslutar Daniel Brodin.

Lyssna på Hockeypuls SpotifyiPhoneAcast

https://embed.acast.com/hockeypuls/bd50205ce9c271628f71e1b7f3868570