Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De kom hem till mig vid halv åtta i morse”

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Magnus Sundquist tvingas lämna Brynäs.

Nu ger den sparkade tränaren sin syn på situationen.

– Med facit i hand kanske man skulle kört lite mer på det som man står för själv, säger han till SportExpressen.

Under söndagskvällen kom uppgifter att Brynäs gör förändringar i tränarstaben. Och under måndagen kom beskedet att huvudtränaren Magnus Sundquist tvingas lämna klubben

– När resultaten inte blir som man hoppats är det tränaren som står där, och så ska det vara. Nu har resultaten svajat och vi har förlorat de sista fyra, så för mig är det ingen överraskning alls. Jag var förberedd på att det här kommer nog hända, säger han.

Brynäs har förlorat fyra raka matcher efter jul och har nu nio poäng upp till slutspelsstrecket.

– Jag har haft en jättebra arbetsvardag och de får hitta på nånting. Det är ett ansvar de har. Dackell (strategisk rådgivare) och Sundlöv (herransvarig) kom hem till mig vid halv åtta i morse, och jag sa att jag bara har väntat på det här. Jag hade fått telefonsamtal och det har ju inte gått som vi har önskat oss. Då förstår man som huvudtränare att det kan hända, säger Magnus Sundqvist.

– Det som jag påverka tar jag till mig och är ansvarig för till 110 procent, absolut. Jag evaluerar mig själv varje kväll, varje match, varje träning. Är det något man kan göra annorlunda eller bättre? Samtidigt är det väl inte bara Magnus Sundquist som styr Brynäs IF ishockey. 

Sundquist: ”Man är flera om det”

Magnus Sundquist fortsätter:

– Jag har haft en jättebra vardag här i Brynäs. Det är ingen som haft åsikter eller synpunkter på hur vardagen drivs. Nu har de kommit till ett vägskäl där man måste gå höger eller vänster, och nu har de valt den här vägen. 

Hur ser du på det? Att det inte funnits några synpunkter fram till det plötsligt tar slut.

– Resultaten har inte gått vägen och de har provat för att se om det finns något att göra. Så för mig kommer inte som någon överraskning alls. Det gör det inte. 

Det finns ingen bitterhet mellan…

– Nej, nej. Det finns ingenting sånt där. Sen förväntar jag mig, likaväl som jag evaluerar och rannsakar mig själv och tar ansvar för mitt, att mina kollegor och alla andra runt Brynäs också sätter sig ned och frågar: ”hade vi också kunnat göra något annorlunda?” 

– Det är ju inte bara jag som styr den här båten. Jag tar min del, herregud, det gör jag, säger Sundquist.

– Sen är man flera om det. Var och en kan ju sätta sig och utveckla sig själv. Kunde man gjort något annorlunda? Jag gör det, och förväntar mig också att andra gör det. För man vill ju Brynäs bästa.

”Gått ifrån lite av min princip”

Magnus Sundquist säger även att det finns vissa saker som han tänker att att han kunde ha gjort annorlunda.

– Jag känner själv redan nu, att jag gått ifrån lite av min princip i hur jag vill spela och agera vissa gånger. Samtidigt är det en större klubb. Det är mycket åsikter om Brynäs. Medialt och generellt, säger han.

– Samtidigt, man får hänga med på en linje om klubben vill det. Det har jag sagt ja till. Med facit i hand kanske man skulle kört lite mer på det som man står för själv. Men det är en erfarenhet man får ta med sig vidare. 

Har du upplevt att du haft spelarnas förtroende? 

– Ja, det har jag absolut känt. När det sen går emot kommer alla frågor fram. Det finns absolut de som inte varit nöjda, som tyckt att de fått för lite istid. Det får man förstå i det här. Samtidigt, alla beslut som jag har tagit har jag gjort för att jag menat att de varit bäst. De frågorna kommer alltid. 

Brynäs har sparkat tränare tre säsonger i följd. Vad säger det dig? 

– Arbetsvardagen här i Brynäs, med Sundlöv, Dackell, Molin, Holmquist, mina kolleger, den har varit fantastisk och vi har jobbat stenhårt. Man kanske ska stanna upp litegrann. Var är vi nånstans? Hur kommer man vidare? Jag tycker att Brynäs har en jättebra vision men man måste komma ihåg att det finns tolv lag till med säkert samma mål och vision. Då kanske man måste titta, om vi ska ha chans att nå vårt mål, vad måste vi göra då? För att kunna konkurrera om samma mål som tolv andra klubbar, säger Sundquist.

– Jag tror stenhårt på den vision Brynäs har framöver, med den plan de har med Michael Campese (klubbdirektör) i spetsen. Sen måste man också se att det finns konkurrenter som sitter och planerar likadant. Hur ska vi klara det nålsögat? 

”Ett litet slag i ansiktet”

Magnus Sundquists plan är nu att låta beskedet sjunka in och även rannsaka sig själv.

– Det finns inga bitterheter. Ledsen är jag, och lite rörd. Det var ett litet slag i ansiktet ändå och det tär lite på självförtroendet. Lika många som skrikit på att vi måste byta tränare, lika många har skrivit och ringt nu, folk jag inte känner till, och tycker det är tråkigt. Jag får ta till mig det. Jag har jobbat stenhårt och det här är branschen. Det finns inga bitterheter på något sätt.

Vad händer nu? Ska du söka jobb? 

– Det är en intressant bransch det här. Redan i går kväll innan det här var bekräftad kom frågor på telefonen vad planen är framöver. I morgon ska jag träffa klubben och gå igenom en avslutning pappersmässigt sätt. Jag har ju ett avtal som sträcker sig till maj 2021. Vi ska titta på det och se vad som gäller framöver. 

– Efter det ska jag spendera mer tid med familjen, låta det här sjunka in och som jag gör, rannsaka mig själv. Och det förväntar jag mig att de jag arbetar med också gör. För att inte hamna i en sån här situation framöver. 

Assisterande tränarna Ove Molin och Mikael Holmqvist ersätter Sundquist i Brynäs tills vidare samtidigt som klubben påbörjar processen för att hitta en permanent lösning. 

LÄS MER: JOHAN SVENSSON: Här är drömnamnet nu

LÄS MER: SANNY LINDSTRÖM: Lätt att hitta en syndabock