Dan Tangnes. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅNDan Tangnes. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Dan Tangnes. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Förra säsongen åkte Linköping ut i kvartsfinal. Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅNFörra säsongen åkte Linköping ut i kvartsfinal. Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Förra säsongen åkte Linköping ut i kvartsfinal. Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

"Är en tankevurpa att vi ska göra så"

Publicerad

Linköping har haft stora problem när grundserien blivit till slutspel.

De senaste två åren har laget åkt ur redan i kvartsfinalen trots hemmaplansfördel.

Nu har man ändrat sin strategi, och laddar för att ta klubbens första SM-guld någonsin.

– Vi kommer få in mycket vinnarmentalitet från Tony Mårtensson och ”Monstret” som har vunnit saker tidigare och kommer hem för att vinna igen, säger Linköpings tränare Dan Tangnes.

I slutet av 00-talet nådde Linköping HC SM-final två vårar i följd (07 och 08). 

Sedan dess har Cluben haft svårt att nå framgångar i slutspelen, och de senaste två åren har man slagits ut redan i kvartsfinalen trots att man båda gångerna haft hemmaplansfördel. 

Hur jobbar ni för att vara som bäst när det gäller?

– Alla lag jobbar med det hela tiden, det är väldigt små marginaler. Dels kan man inte stå och falla på några individer, man måste ha doldisar som kliver fram. När man tittar på vilka som var hjältar i HV 71 och Brynäs som var i final så var det inte de som fick de största rubrikerna under grundserien som klev fram, säger Tangnes.

– Vi kommer få in mycket vinnarmentalitet från Tony Mårtensson och ”Monstret” som har vunnit saker tidigare och kommer hem för att vinna igen.

Ni har tappat flera poängstarka spelare, där framför allt Broc Little känns som ett tungt tapp. Hur kommer det märkas, och vem ska fylla hans skridskor?

– Vi har ju sagt i två års tid nu att vi försöker skapa en större bredd och fördela ut poängen, inte bara ha en eller två som levererar. Det är en tankevurpa att vi ska ersätta Broc Little med en ny Broc Little. Vi har flera spelare som är goda för att göra många poäng. Bröderna Olimb kommer starta på en mycket bättre plattform i år då de fått vara skadefria.

Ni gick starkt i fjol, och var med i kampen om seriesegern till det absoluta slutet. Vad tar ni med er från det?

– Det var en svajig säsong, vi låg ju helt i botten efter 10-15 omgångar. Men vi hade en stark avslutning på säsongen. Det vi tar med oss är att vi har ett grundspel som visat sig funka i långa loppet, sen måste man varje dag utveckla sitt grundspel för att bli ännu bättre. En sak kommer vara att vi har lite bättre kontinuitet på backsidan, en annan sak är att vi kommer ha en bredare forwardsuppsättning. Vi kommer ha 14 forwards från start vilket kommer innebära att vi kommer ha en bättre konkurrenssituation och mindre skadekänsliga. 

Tangnes: "Bra kontinuitet på backsidan"

Linköping har under Silly Season hämtat in tre hemvändare i Tony Mårtensson, Chad Billins och Nick Sörensen. Dessutom har General Managern Fredrik Emvall värvat Fredrik Karlström, Jimmy Andersson, Mark Zengerle, Daniel Olsson-Trkulja och stormålvakten Jonas "Monstret" Gustavsson.

Hur ser du på årets Linköping HC? 

– Vi känner oss väldigt trygga med vad vi fått in så här långt. Vi har haft en bra kontinuitet på backsidan och fått in Chad Billins som spelat här förut och kan vårt sätt att spela på ett bra sätt. Det känns tryggt, sen ska vi ha ytterligare en back som vi kan luta oss lite mot som kan hjälpa de här unga killarna Anton Björkman och Adam Ginning. På forwardsidan har vi ju fått in framför allt Tony Mårtensson som kommer med fina ledaregenskaper och skickligheten. Även om han kommit upp i en respektabel ålder så kommer han göra stor nytta för oss. Nick Sörensen tror vi fortfarande har en stor utvecklingspotential och jag hoppas att han ska bli en riktigt bidragande spelare hos oss. 

Vilka ser du just nu som favoriter den kommande säsongen?

– Frölunda ser väldigt bra ut, Malmö ser spännande ut och Växjö ser spännande ut. De tre tycker jag sticker ut lite extra just nu i alla fall.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag