Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Är en tankevurpa att vi ska göra så"

Dan Tangnes.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Förra säsongen åkte Linköping ut i kvartsfinal.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

Linköping har haft stora problem när grundserien blivit till slutspel.

De senaste två åren har laget åkt ur redan i kvartsfinalen trots hemmaplansfördel.

Nu har man ändrat sin strategi, och laddar för att ta klubbens första SM-guld någonsin.

– Vi kommer få in mycket vinnarmentalitet från Tony Mårtensson och ”Monstret” som har vunnit saker tidigare och kommer hem för att vinna igen, säger Linköpings tränare Dan Tangnes.

I slutet av 00-talet nådde Linköping HC SM-final två vårar i följd (07 och 08). 

Sedan dess har Cluben haft svårt att nå framgångar i slutspelen, och de senaste två åren har man slagits ut redan i kvartsfinalen trots att man båda gångerna haft hemmaplansfördel. 

Hur jobbar ni för att vara som bäst när det gäller?

– Alla lag jobbar med det hela tiden, det är väldigt små marginaler. Dels kan man inte stå och falla på några individer, man måste ha doldisar som kliver fram. När man tittar på vilka som var hjältar i HV 71 och Brynäs som var i final så var det inte de som fick de största rubrikerna under grundserien som klev fram, säger Tangnes.

– Vi kommer få in mycket vinnarmentalitet från Tony Mårtensson och ”Monstret” som har vunnit saker tidigare och kommer hem för att vinna igen.

Ni har tappat flera poängstarka spelare, där framför allt Broc Little känns som ett tungt tapp. Hur kommer det märkas, och vem ska fylla hans skridskor?

– Vi har ju sagt i två års tid nu att vi försöker skapa en större bredd och fördela ut poängen, inte bara ha en eller två som levererar. Det är en tankevurpa att vi ska ersätta Broc Little med en ny Broc Little. Vi har flera spelare som är goda för att göra många poäng. Bröderna Olimb kommer starta på en mycket bättre plattform i år då de fått vara skadefria.

Ni gick starkt i fjol, och var med i kampen om seriesegern till det absoluta slutet. Vad tar ni med er från det?

– Det var en svajig säsong, vi låg ju helt i botten efter 10-15 omgångar. Men vi hade en stark avslutning på säsongen. Det vi tar med oss är att vi har ett grundspel som visat sig funka i långa loppet, sen måste man varje dag utveckla sitt grundspel för att bli ännu bättre. En sak kommer vara att vi har lite bättre kontinuitet på backsidan, en annan sak är att vi kommer ha en bredare forwardsuppsättning. Vi kommer ha 14 forwards från start vilket kommer innebära att vi kommer ha en bättre konkurrenssituation och mindre skadekänsliga. 

Tangnes: "Bra kontinuitet på backsidan"

Linköping har under Silly Season hämtat in tre hemvändare i Tony Mårtensson, Chad Billins och Nick Sörensen. Dessutom har General Managern Fredrik Emvall värvat Fredrik Karlström, Jimmy Andersson, Mark Zengerle, Daniel Olsson-Trkulja och stormålvakten Jonas "Monstret" Gustavsson.

Hur ser du på årets Linköping HC? 

– Vi känner oss väldigt trygga med vad vi fått in så här långt. Vi har haft en bra kontinuitet på backsidan och fått in Chad Billins som spelat här förut och kan vårt sätt att spela på ett bra sätt. Det känns tryggt, sen ska vi ha ytterligare en back som vi kan luta oss lite mot som kan hjälpa de här unga killarna Anton Björkman och Adam Ginning. På forwardsidan har vi ju fått in framför allt Tony Mårtensson som kommer med fina ledaregenskaper och skickligheten. Även om han kommit upp i en respektabel ålder så kommer han göra stor nytta för oss. Nick Sörensen tror vi fortfarande har en stor utvecklingspotential och jag hoppas att han ska bli en riktigt bidragande spelare hos oss. 

Vilka ser du just nu som favoriter den kommande säsongen?

– Frölunda ser väldigt bra ut, Malmö ser spännande ut och Växjö ser spännande ut. De tre tycker jag sticker ut lite extra just nu i alla fall.