Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är en människa – känner inte mig behandlad som en”

Jake Newton fick sparken av Oskarshamn efter bara två veckor.Foto: PELLE BÖRJESSON / BILDBYRÅN
Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Jake Newton fick sparken av Oskarshamn. 

Nu är han klar för den norska klubben Storhammar efter att ha gått klubblös i två månader.

– Jag är en människa, men känner mig inte behandlad som en, säger Newton till Barometern.

Oskarshamn valde att sparka sina båda importer Jake Newton och David Goodwin efter spel i ett par träningsmatcher och två veckor i laget.

– De var inte tillräckligt bra, sett till vad vi förväntade oss, och passade inte in i vårt sätt att spela. Då vill vi vara ärliga med det, sa sportchefen Daniel Stolt till SportExpressen då. 

Spelarna stod då fortfarande under kontrakt men var fria att leta efter nya klubbar.

– Vi har ett fortsatt ansvar för spelarna så länge de har kontrakt med IK Oskarshamn, sa sportchefen Daniel Stolt och huvudtränaren Håkan Åhlund i ett gemensamt uttalande som klubben skickade ut.

”Känner att jag inte fick chansen”

Nu har Jake Newton berättat om hur hans tillvaro i Sverige var efter att han inte fick fortsätta i Oskarshamn. 31-åringens siktade på att bli en ledande spelare i laget efter åren i Finland. Hans förhoppningar grusades snabbt.

– Jag spelade två matcher och fick knappt chansen att visa vad jag gick för. Mot Växjö gjorde jag det matchavgörande målet och mot Malmö var jag extraspelare. Jag känner att jag inte ens fick chansen. Jag tror fortfarande att jag kan tillföra saker för Oskarshamn, säger Newton till Barometern.

Han tycker att han blivit straffad av Oskarhamn trots att han inte gjort något fel. Till en början kunde han träna med Västervik i tre veckor men vet inte varför han inte fick fortsätta med det.

– Det är en fråga som jag inte kan svara på. Jag vill bara att det här ska bli rätt. Jag skrev ett kontrakt i maj och hade andra möjligheter då. Men jag valde Oskarshamn och de valde mig. Att jag får lämna efter två veckor… det har jag aldrig varit med om förut. Jag vill ha kompensation, något som känns rättvist, sedan drar jag. Jag är en människa, men känner mig inte behandlad som en.

”Vad gör jag egentligen här?”

I stället för att spela i SHL ägnade Newton sin tid åt att träna med juniorlaget och prata i telefon med sin flickvän och sina barn i USA. Han brukade åka ut till havet och sätta sig där.

– Jag är tusentals mil från mina barn. Jag vill inget hellre än att vara hemma med dem för att få en ny chans någonstans. Jag vill inte vara här längre, jag är inte en del av laget, jag är inte del av staden. Vad gör jag egentligen här?

Nu är Newton alltså klar för spel i det guldjagande norska laget Storhammar under resten av säsongen

– Vi är nöjda med att ha gjort klart med Jake Newton och gläder oss över att se honom i gult och blått. Det kommer bli spännande att se konkurrensen om platserna och följa utvecklingen framöver på isen. Jake kommer att bidra med sina spetskvaliteter offensivt, säger klubbens sportsligt ansvarige Carl Oscar Bö Andersen till klubbens hemsida.