Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnan anmäler den egna klubben

Djurgårdens Linus Videll.
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Sportchefen Joakim Eriksson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYR¿N

Officiellt har Linus Videll varit sjuk och inte kommit till spel.

Men bakom kulisserna pågår helt andra saker.

Stjärnförvärvet inför säsongen har anmält sportchefen Joakim Eriksson samt den tidigare tränaren Barry Smith till vd:n Thomas Kraft och styrelsen för kränkande särbehandling, enligt uppgifter till SportExpressen.

Djurgården bekräftar att en anmälan från en spelare har kommit in och har inlett en intern utredning.

– Just nu är det bäst att jag inte säger någonting, säger Linus Videll.

Den 19 oktober valde Djurgården Hockey att byta lagkapten.

Linus Videll, som fått efterträda skadade Jacob Josefson, ifråntogs C:et och man bestämde sig för att ha en rotation. Marcus Sörensen utsågs till ny lagkapten under de kommande tio matcherna.

Det ska enligt SportExpressens källor ha att göra med att den tidigare tränaren Barry Smith utlovat det uppdraget till Sörensen när han kom hem i september. Djurgården Hockey har nu också bekräftat på sin hemsida att anmälan handlar om hur bemötandet och kommunikationen kring kaptenskapet har skötts.

Men eftersom Videll redan fått ta över C:et när Sörensen blev klar verkställdes detta först i oktober, enligt en ny modell då fem spelare skulle dela på uppdraget.

Videll under de första elva matcherna, sedan Marcus Sörensen och därefter är tanken att Tom Nilsson, Sebastian Strandberg och Rhett Rakhshani ska vara lagkaptener. Sörensen har nu varit lagkapten i nio matcher. 

Det blev enligt SportExpressens uppgifter droppen för Linus Videll, som av olika uttalanden från Barry Smith och sportchefen Joakim Eriksson ska ha känt sig utpekad.

Har inte spelat på nio matcher

För 13 dagar sedan ska Videll ha gått till vd:n Thomas Kraft för att situationen och arbetsmiljön varit så pass dålig. I samband med detta valde Videll, trots en mångårig relation med Joakim Eriksson som han även har spelat med, att göra en anmälan till Thomas Kraft och Djurgårdens styrelse för kränkande särbehandling, enligt uppgifter till SportExpressen.

– Just nu är det bäst att jag inte säger någonting, säger Linus Videll.

Utåt sett har det kommunicerats flera olika anledningar till att Linus Videll inte varit med i laget sedan den 16 oktober.

De senaste nio matcherna har Videll inte varit med, och han kommer av allt att döma inte heller vara med i matchen mot Skellefteå på torsdag.

På onsdagen var han dock tillbaka med laget för första gången sedan anmälan kom in, och enligt SportExpressens källor höll man innan träningen ett möte med spelarna i truppen, där man informerade om situationen.

– Han är med här nu och tränade för första gången på ett antal dagar. Han har varit borta ett tag och ett steg är att börja träna för att komma in i träningstempo, säger tränaren Nichlas Falk.

Varken tränaren eller sportchefen Joakim Eriksson vill kommentera uppgifterna om anmälan och det som har hänt, utan hänvisar till Thomas Kraft. 

– Jag har inget svar just nu. Inget jag kan dela med mig av, säger Joakim Eriksson.

Djurgårdens vd: Utredning har inletts

Vd:n Thomas Kraft bekräftar att det har kommit in en arbetsrelaterad anmälan till styrelsen. Han bekräftar också att anmälan rör en spelare i herrtruppen, men av sekretesskäl kan han inte gå in på vilken spelare det handlar om.

– Personligen har jag följt och varit väldigt nära den processen. Ur föreningens perspektiv är jag väldigt trygg i att vi som arbetsgivare har hanterat den på bästa sätt i själva processen för hur den här typen av personalärenden ska hanteras. 

En intern utredning har inletts, där Djurgården har tagit hjälp av två externa konsulter.

– De ska hjälpa oss göra en objektiv och intern utredning som enligt lag ska genomföras, säger Thomas Kraft.

Vad jag förstår är anmälan riktad mot två personer, Barry Smith och Joakim Eriksson. Vad kan du säga om det?

– Jag kan inte kommentera detaljerna i vad anmälan innehåller, men anmälningen är mot föreningen. Det är så den typen av anmälningar görs, sedan får utredningen visa detaljerna och man måste höra alla sidor. Där känner vi oss också säkra att vi har tagit in två oberoende experter som inte har koppling till Djurgården. Efter utredningen tittar vi internt på vilka eventuella konsekvenser och handlingar det innebär för oss som klubb.