Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ångest man går runt med just nu”

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX / / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL BERGGREN / MICHAEL BERGGREN EXPRESSEN

HV71 är två förluster från ett historiskt fiasko: En degradering till allsvenskan. 

HV-ikonen Per Gustafsson menar dock att HV71 har alla möjligheter att lösa situationen – och att en nedflyttning hade inneburit en katastrof för hela staden. 

– Vi måste ha ett lag i SHL, och det måste vara HV71. Det är en ångest man går runt med just nu, säger den fyrfaldige SM-guldvinnaren. 

Med två uddamålsvinster har Brynäs kopplat greppet om en SHL-plats till nästa säsong. HV71 har råd att förlora en match till – men inte flera. 

Per ”Pelle” Gustafsson spelade i klubben från sent 80-tal till karriärens slut 2010 med några få undantag. Som alla HV-supportrar är han bekymrad över situationen klubben har satt sig i. 

– Jag har en olycklig känsla och lider med hela organisationen. Det är ett jobbigt läge. Det är ingen som mår bra i Jönköping av den här situationen, säger Gustafsson. 

HV-ikonen har tagit fyra guld med klubben har fått sin tröja hissad i taket i Husqvarna Garden som nu riskerar att bli en allsvensk arena. 

”Håller det för mig själv”

– Jag har ingen kontakt med dem i dag. Jag låter de sköta sitt, säger han och fortsätter: 

– Jag har sett de två sista matcherna och tycker att försvarsspelet ser bra ut. De släpper inte till mycket målchanser. Sen är det ju slutspelshockey, då blir det mycket tillfälligheter. Men jag tror de fortfarande grejar detta. 

Utöver guldet 2017 har HV71 haft det tufft resultatmässigt sedan Gustafsson slutade 2010. 

– Jag vet inte vad som har hänt. Jag är för dåligt insatt. Sen har ju jag mina tankar, men de håller jag för mig själv. Men alla har ju sina teorier, det blir bara dumt om man ska uttala sig då. 

Per Gustafssons tröja hänger i taket i Husqvarna Garden.
Foto: STEFAN PERSSON / BILDBYRÅN

Thörnberg tvingades lämna

Per Gustafsson är i dag tränare för hockeyettan-laget Dalen som nyligen missade kvalificering till allsvenskan. I klubben har han Martin Thörnberg som tvingades lämna HV71 inför säsongen under kontroversiella förhållanden. 

– Jag är jätteglad att vi har Martin. Han kommer spela med oss nästa säsong också. Sen är det svårt att sia om hur mycket HV saknar honom. De kanske hade behövt en Martin... 

Gjorde de rätt som gjorde sig av med honom? 

– Jag kan inte uttala mig om det. Men han håller SHL-nivå, när han är hel och kan träna för fullt. 

Oavsett om HV71 klarar sig i SHL eller inte väntar förmodligen stora omstruktureringar i Jönköpingsklubben inför nästa säsong. Per Gustafsson har dock inte fått någon förfrågan om en roll i klubben än så länge, men ställer sig inte helt främmande till chansen om han skulle få frågan. 

– Det skulle varit roligt att ha en roll, men då är det mycket som ska klaffa. Det måste kännas helt rätt i så fall, och just nu trivs jag väldigt bra i Dalen.