Anders Nilsson ratar återkomst till Luleå

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Olle Wande

PRAG. Luleås drömvärvning spricker.

VM-målvakten Anders Nilsson, 25, nobbar en återkomst till Norrbotten och SHL.

– Det hade känts fel att flytta hem. Luleå finns kvar på något sätt, säger Nilsson till SportExpressen.

Luleå får vänta på stjärnmålvakten Anders Nilsson ytterligare minst en säsong. Efter en grym säsong i KHL med Ak Bars Kazan, som tog sig hela vägen till final i Gagarin cup, är siktet åter inställt på NHL.

Nilsson hoppas kunna spela till sig ett kontrakt med NHL-klubben Chicago Blackhawks, som äger rätten till honom.

"En dröm fortfarande"

– Det är en dröm fortfarande att slå sig in i NHL, och att spela i NHL. Det är någonting jag är sugen på, säger Nilsson efter Tre Kronors andra isträning i Prag.

– Jag kan inte välja själv och ska jag åka till Nordamerika vill jag göra det under rätt förutsättningar, och inte gå dit på tvåvägskontrakt. Jag vill ha en ärlig chans, och får jag inte det då stannar jag kvar i Ryssland.

Har du haft en kontakt med Chicago?

– Nej, ganska lite. De har kollat på lite matcher och jag har träffat några av deras scouter både i Ryssland och på någon av landslagsturneringarna, säger Nilsson.

Hård konkurrens i Chicago

– Nu ser det ganska tufft ut. Scott Darling spelar jättebra och de har Corey Crawford på långtidskontrakt så det är ingen lätt klubb att bara gå in och få en gratis tröja. De har inte sagt något än och de är mitt uppe i slutspelet så det är en lite annan tidsram. De tycker de har hela sommaren på sig medan lagen i Europa vill göra klart nu. En halvknivig situation.

Luleå har kontrakt med Joel Lassinantti och Daniel Larsson, men har ändå närmat sig Anders Nilsson med ett erbjudande.

– De hörde av sig tidigare under säsongen och frågade om mitt intresse och sa att de var intresserade till nästa år, men jag pratade med min agent och vi kom fram ganska snabbt att det inte var något alternativ att komma hem, säger Nilsson.

Antingen NHL eller KHL

– För min utveckling vill jag helst till NHL, och slå mig in där, och skulle det inte bli det så vill jag nog tillbaka till KHL för att fortsätta spela på en så hög nivå som möjligt för att fortsätta utvecklas. I Kazan har jag haft så bra stöd av en finsk målvaktstränare (Ari Moisanen) och vi kommer jättebra överens.

– Det var över förväntan i Kazan och jag trivdes väldigt bra och kan tänka mig ett år till där, säger Nilsson som hade en räddningsprocent på över 93 i både grundserien och slutspelet.

Var klubben nöjd med er säsong?

– Förra säsongen hade de det tuffare och åkte ut redan i åttondelen. De var väl nöjda med att komma tillbaka i år och gå hela vägen till finalen, sedan är Kazan en sådan klubb som alltid vill vinna. De vill alltid vara med i toppen. Det är klart att de är besvikna, men kände väl också att St Petersburg var bättre. Det måste man vara ärlig att säga.