Foto: Michael Berggren
 Foto: Michael Berggren

Alsenfelts tunga tid - sitter fast på läktaren

Publicerad

Oscar Alsenfelt är hänvisad till läktaren för andra matchen i rad.

Modos målvakt är petad och kämpar i uppförsbacke. Nu berättar han för SportExpressen.se om sin tunga höst.

– Det har hänt mycket under resans gång och jag har varit med om saker som jag inte varit med om förut, säger Alsenfelt.

Det skulle bli ett lyft för skåningen Oscar Alsenfelt, 25, att lämna reservrollen i Växjö Lakers och flytta norrut till Örnsköldsvik och Modo.

Gick snett direkt

Och han vann tränaren Ulf Samuelssons förtroende och vaktade Modos mål i elitseriepremiären borta mot Skellefteå. Där gick det snett direkt. Fyra insläppta mål i första perioden gjorde att han blev utbytt.

Sedan dess har självförtroendet varit stukat.

Oscar Alsenfelt har inte vunnit någon av de sex matcher han spelat från start. Räddningsprocenten är knappa 87. Och inför bortamatchen mot Växjö var han petad.

Samma sak inför kvällens match mot Skellefteå.

– Det har, eller det är, en helt ny upplevelse. En upplevelse och en erfarenhet som antagligen kommer att göra mig mycket bättre i framtiden, säger Alsenfelt.

Juniormålvakten Linus Ullmark är reserv till Bernhard Starkbaum, som hittills vunnit målvaktsmatchen.

Har kontrakt till 2014

– Jag vet inte om man kan säga att jag är utanför laget. Jag fick inte följa med till Växjö, eller fick och fick, jag var inte på bänken. Det beror på hur man ser på det. Jag är med och tränar med laget varje dag, säger Alsenfelt.

Han har kontrakt med Modo till 2014 och är fast besluten om att jobba sig ur svackan.

– Det har varit en stor utmaning och det är det fortfarande. Men nu har jag lämnat det bakom mig för att fokusera på processen i sig. Bara tänka framåt.

Är det här din största motgång som målvakt?

– Det tycker jag inte, men det är första gången någonsin som jag inte fått vara på bänken ens. Jag har inte ens tänkt på att det är en motgång för jag är så fullt uppe i att bli så bra jag kan bli. Jag vet inte vad jag ska svara på det faktiskt.

Vad tycker du har gått snett under hösten?

– Nu när jag tänker på det vet jag knappt vad som hänt. När jag säger att jag har lagt det bakom mig så har jag verkligen gjort det.

Alsenfelt blir tyst i några sekunder.

– Jag har satt hög press på mig själv. Jag ville ta ett större ansvar i ett lag än vad jag hade förra året och kanske ha något liknande som jag hade i slutet på tiden i allsvenskan med Växjö. För jag gillar det och det är där man ville vara. Det vill väl alla som håller på med det här.

Alsenfelt var stor kvalhjälte för Växjö våren 2011 vid avancemanget till elitserien.

– Många yttre omständigheter har gjort att det inte har blivit bra, tillsammans med att jag själv inte presterat exakt i de situationer där man måste göra det. Det är väldigt små marginaler.

"Har aldrig gått så här innan"

– Kurvan har inte pekat så högt som jag vill än. Jag är så ovan vid det. Det har aldrig gått så här för mig innan. Det är väl det jag kan säga.

Oscar Alsenfelt stöttas av målvaktstränaren Maciej Szwoch som han känner väl från tiden tillsammans i Växjö.

– Vi har satt oss ner och jobbar enligt en plan. Det är hårt jobb. Jag har bra förtroende från "Masken" (Szwoch) och vi följer det här för vi vet att det kommer att generera bra saker framöver.

Hur upplever du trycket utifrån från fans och media?

– Jag tycker själv att jag varit duktig på att inte ta in så mycket av vad andra tycker. Det är klart man gör det också, man är ju bara människa, men den största pressen är från mig själv. Det kanske låter klyschigt, men så är det i mitt fall.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag