Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alla fall - och beslut av disciplinnämnden

Leksands Leif Strömberg sa några mindre väl valda ord och fick böta 10 000 kronor. Foto: Ronny Johannesson

ANMÄLD: MIKAEL GATH, RÖGLE

När? 3 oktober 2009
Anmälare: Niklas Lovefall
Varför? Fick matchstraff efter tackling i ryggen på Linköpings Erik Andersson.
Nämndens beslut: Mikael Gath döms till 2 matchers avstängning
Motivering: "Nämnden finner det av anmälan och videosekvensen utrett att Mikael Gath gjort sig skyldig till en tackling i ryggen på Erik Andersson. Förseelsen föranleder en avstängning som, mot bakgrund av att Erik Andersson inte förberett sig på tacklingen, bör stanna vid två matcher.r:

ANMÄLD: LEIF STRÖMBERG. LEKSAND (tränare)

När? 18 oktober 2009
Av vem? Thomas Forsström
Varför? Leif Strömberg ska enligt anmälaren under matchen mot AIK ha sagt till linjemannen Fredrik Altberg: "Ni har rövknullat oss hela matchen." Leif Strömberg nekar till anklagelserna.
Nämndens beslut:
Leif Strömberg döms till 10 000 kronor i böter
Motivering: "Leif Strömbergs agerande har innefattat ett otillbörligt uppträdande som ska medföra bestraffning. Nämnden beaktar särskilt att tränare och andra ledare har ett särskilt ansvar att uppträda korrekt och professionellt i förhållande till domare.":

ANMÄLD: SIMON BERTILSSON, BRYNÄS

När? 22 oktober 2009
Av vem? Ulf Rådbjer
Varför? Fick matchstraff efter en knätackling på Rögles Andrée Brendheden. Rögleforwarden fick föras ut på bår och var borta från spel i nästan två månader.
Nämndens beslut: Simon Bertilsson döms till två matchers avstängning och 2 500 kronor i böter.
Motivering: "Nämnden har tagit del av anmälan, filmsekvenser från händelsen och ett yttrande från Simon Bertilsson. Nämnden finner att det av filmsekvenserna framgår att Simon Bertilsson utför en otillåten tackling knä mot knä, vilken träffar olyckligt. Tacklingar av detta slag är generellt farliga och ska leda till bestraffning.":

ANMÄLD: FREDRIK CARLSSON, AIK

När? 11 november 2009
Av vem? Olof Lindqvist
Varför? Slagsmål med Leksands Jean-Luc Grand-Pierre.
Nämndens beslut: Fredrik Carlsson döms till två matchers avstängning och 2 500 kronor i böter.
Motivering: "Nämnden konstaterar att slagsmålet har innefattat slagväxling från både Fredrik Carlsson och Jean-Luc Grand-Pierre. Av filmsekvenserna framgår att Fredrik Carlsson går in i händelsen som tredje man och att han är först att kasta handskarna. Jean-Luc Grand-Pierre är dock den mest aktive i slagsmålet. Mot denna bakgrund bedömer nämnden att Fredrik Carlsson och Jean-Luc Grand-Pierre bör ha lika bestraffning.":

ANMÄLD: JEAN-LUC GRAND-PIERRE, LEKSAND

När? 11 november 2009
Av vem? Olof Lindqvist
Varför? Slagsmål med AIK:s Fredrik Carlsson.
Nämndens beslut: Jean-Luc Grand-Pierre döms till två matchers avstängning och 11 000 kronor i böter.
Motivering: "Nämnden konstaterar att slagsmålet har innefattat slagväxling från både Fredrik Carlsson och Jean-Luc Grand-Pierre. Av filmsekvenserna framgår att Fredrik Carlsson går in i händelsen som tredje man och att han är först att kasta handskarna. Jean-Luc Grand-Pierre är dock den mest aktive i slagsmålet. Mot denna bakgrund bedömer nämnden att Fredrik Carlsson och Jean-Luc Grand-Pierre bör ha lika bestraffning.":

ANMÄLD: MARCO TUOKKO, MODO

När? 28 november 2009
Av vem? Per Sondell
Varför? Ska enligt anmälaren ha skallat en Röglespelare.
Nämndens beslut: Marco Tuokko döms till två matchers avstängning.
Motivering: "Vid skallning döms avstängning regelmässigt ut. I förevarande fall har skallningsrörelsen inte utdelats med kraft och den kan därför anses vara av relativt lindrig art.":

ANMÄLD: SIMON HJALMARSSON, RöGLE

När? 7 december 2009
Av vem? Lars G. Karlsson, tävlingschef Svenska Ishockeyförbundet
Varför? Knätacklade Brynäs Petri Kokko - som blir borta säsongen ut.
Nämndens beslut: Simon Hjalmarsson döms till två matchers avstängning.
Motivering: "Granskningen av filmsekvensen visar att Simon Hjalmarsson bentacklar en Brynäs-spelare. I motsats till Simon Hjalmarsson finner nämnden inte att tacklingen är en följd av att Brynässpelaren plötsligt byter riktning. Bentacklingar är generellt farliga och de ska enligt praxis leda till avstängning." :

ANMÄLD: PER LEDIN, HV 71

När? 26 december 2009
Av vem? Marcus Vinnerborg
Varför? Ledin fick matchstraff efter ett jätteslagsmål i matchen mellan HV 71 och Luleå. Ledin pekades ut som den som startat slagsmålet - efter att en Luleåspelare skickat iväg ett skott mot HV:s målvakt efter slutsignalen.
Nämndens beslut: Ingen ytterligare match avstängning för Per Ledin utöver den automatiska.
Motivering: "Av utredningen framgår att Per Ledin, efter det att en Luleå spelare efter slutsignalen skickar iväg ett skott mot HV-målvakten, inleder ett slagsmål som senare slutar i ett tumult där ett stort antal spelare deltar. Mot bakgrund av att Per Ledin därefter inte deltar aktivt i slagsmålet bör denne inte ådömas någon ytterligare avstängning utöver den automatiska avstängningen."

ANMÄLD: MARCO TUOKKO, MODO

När? 3 januari 2010.
Anmälare: Lars G Karlsson, Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef.
Varför? Tacklade Brynäs Mads Hansen i ryggen men slapp utvisning för incidenten. Hansen fick lämna matchen blödande från ansiktet och fördes till sjukhus. Händelsen videogranskades och anmäldes till disciplinnämnden i efterhand.
Nämndens beslut: Avstängd i en match.
Motivering: "Granskningen av filmsekvensen visar att Marco Toukko utdelar en vårdslös tackling i ryggen på en Brynässpelare. Tacklingen sker dock inte med skridskorna över isen eller med höjd klubba och det är olyckliga omständigheter som gör att motspelaren åsamkas relativt allvarliga skador. Sammantaget finner nämnden att Marco Toukko ska ådömas en kortare avstängning."

ANMÄLD: JOHAN ANDERSSON, FÄRJESTAD

När?14 januari 2010
Av vem?Christer Lärking
Varför? Tilldelades match penalty efter ett slagsmål med Brynäs Stephen Dixon.
Nämndens beslut: Fick inget - utöver den automatiske avstängningen - inget vidare straff.
Motivering: "Av utredningen framgår att Stephen Dixon i inledningen av matchen söker upp och tacklar Johan Andersson och att de därefter börjar slåss. Stephen Dixon är enligt nämndens bedömning den mest aggressive under slagsmålet. Båda spelarna utdelar slag mot huvudet på sin motspelare. Disciplinnämnden finner att Stephen Dixons agerande ska bedömas något allvarligare än Johan Anderssons och att Johan Anderssons bestraffning kan stanna vid den automatiska avstängning som redan dömts ut. ":

ANMÄLD: STEPHEN DIXON, BRYNÄS

När? 14 januari 2010
Av vem? Christer Lärking
Varför? Tilldelades match penalty efter ett slagsmål med Färjestads Johan Andersson.
Nämndens beslut: 2 matchers avstängning (inklusive den automatiska avstängningen).
Motivering:  Av utredningen framgår att Stephen Dixon i inledningen av matchen söker upp och tacklar Johan Andersson och att de därefter börjar slåss. Stephen Dixon är enligt nämndens bedömning den mest aggressive under slagsmålet. Båda spelarna utdelar slag mot huvudet på sin motspelare. Disciplinnämnden finner att Stephen Dixons agerande ska bedömas något allvarligare än Johan Anderssons och att Stephen Dixon ska ådömas en kortare avstängning.

ANMÄLD: HENRIK TÖMMERNES, BORÅS HC

När? 14 januari 2010
Av vem? Mikael Noord (domare)
Varför? Spelaren ska enligt anmälan efter avslutat match vänt sig mot domarteamet, dragit sin tröja över huvudet och använt sin klubba som en blindkäpp. Spelaren anmäls för olämpligt uppträdande.
Nämndens beslut: 2 matchers avstängning (inklusive den automatiska avstängningen) samt böter motsvarande 1 match.
Motivering: Disciplinnämnden har tagit del av anmälan och ett yttrande från Henrik Tömmernes. Nämnden konstaterar att Henrik Tömmernes agerande är oacceptabelt och ska leda till bestraffning. Förseelsen ska leda till avstängning i kombination med ett bötesstraff.

ANMÄLD:PETER ANDERSSON, ÖREBRO HK (TRÄNARE)

När? 10 januari 2010
Av vem? Tobias Björk (domare)
Varför? Av utredningen framgår att Peter Andersson uttryckt sitt missnöje med att Almtuna gjort mål på övertid genom att kasta in en vattenflaska på isen med sådan kraft att den gått sönder och därefter träffat linjedomaren Johan Sandström på skridskon eller benet.
Nämndens beslut: Böter, 7500 kronor.
Motivering: "Agerandet är, oavsett om det inte funnits någon avsikt att träffa domaren, klandervärd. Disciplinnämnden finner att Peter Anderssons agerande har innefattat ett otillbörligt uppträdande som ska medföra bestraffning. Nämnden beaktar särskilt att tränare och andra ledare har ett särskilt ansvar att uppträda korrekt och professionellt i förhållande till domare och anser att en lämplig påföljd för den aktuella förseelsen är böter.":

ANMÄLD: ROBIN ALVAREZ, MALMÖ REDHAWKS

När? 19 januari 2010.
Av vem? Mikael Lundström, Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef.
Varför? Tacklade Leksands Johan Hägglund, som fick föras ut på bår och till sjukhus med hjärnskakning.
Nämndens beslut: Avstängning i en match.
Motivering: "Granskningen av filmsekvensen visar att Robin Alvarez utdelar en tackling mot huvudet på en Leksandsspelare. Tackling mot huvudet utgör en förseelse som ska leda till bestraffning. Mot bakgrund av att Leksandsspelaren inte är uppmärksam på tacklingen och att tacklingen därför får olyckliga konsekvenser och då Alvarez inte hoppar, tar extra skär eller använder sig av händer eller klubba vid tacklingen ska bestraffningen stanna vid en match avstängning."

ANMÄLD: NICHLAS TORP, HV 71

När? 19 januari 2010
Av vem? Mikael Lundström, Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef.
Varför? Fick matchstraff efter en knätackling på Skellefteås Pierre-Edouard Bellemare. Skellefteåspelaren tvingades lämna matchen, och blir borta till OS-uppehållet efter tacklingen.
Nämndens beslut: avstängning i två matcher.
Motivering: "Granskningen av filmsekvensen visar att Nichlas Torp knätacklar en Skellefteå-spelare varvid skada uppstår. Bentacklingar är generellt farliga och de ska enligt praxis leda till avstängning. Sammantaget finner nämnden att Nichlas Torp ska ådömas avstängning motsvarande totalt två matcher."

ANMÄLD: EMIL AXELSSON, ÖREBRO HK

När? 25 januari 2010
Av vem? Wolmer Edqvist (domare)
Varför? Match penalty efter slagsmål med Alexander Ribbenstrand, Västerås IK.
Nämndens beslut: Inget straff (utöver den automatiska avstängningen).
Motivering: "Av de filmsekvenser som Disciplinnämnden granskat framgår att Alexander Ribbenstrand startar ett slagsmål med Emil Axelsson genom att utdela slag i bröstet på denne. Därefter utbryter ett slagsmål där båda spelarna utdelar slag mot huvudet på varandra. Under den senare delen av slagsmålet slåss spelarna utan handskar. Spelarna avslutar slagsmålet omedelbart när domaren går in och bryter detsamma. Mot bakgrund av att Alexander Ribbenstrand är initiativtagare till slagsmålet finner Disciplinnämnden att dennes agerande ska bedömas något allvarligare än Emil Axelssons. Emil Axelssons bestraffning kan stanna vid den automatiska avstängning som redan dömts ut. "

ANMÄLD:  ALEXANDER RIBBENSTRAND, VÄSTERÅS IK

När? 25 januari 2010
Av vem? Wolmer Edqvist (domare)
Varför? Match penalty efter slagsmål med Emil Axelsson, Örebro HK.
Nämndens beslut: Avstängning i totalt 2 matcher (inklusive den automatiska avstängningen).
Motivering: "Av de filmsekvenser som Disciplinnämnden granskat framgår att Alexander Ribbenstrand startar ett slagsmål med Emil Axelsson genom att utdela slag i bröstet på denne. Därefter utbryter ett slagsmål där båda spelarna utdelar slag mot huvudet på varandra. Under den senare delen av slagsmålet slåss spelarna utan handskar. Spelarna avslutar slagsmålet omedelbart när domaren går in och bryter detsamma. Mot bakgrund av att Alexander Ribbenstrand är initiativtagare till slagsmålet finner Disciplinnämnden att dennes agerande ska bedömas något allvarligare än Emil Axelssons och att Alexander Ribbenstrand ska ådömas en kortare avstängning.".

ANMÄLD: KRISTOPHER BEECH, HV 71

När? 27 januari 2010
Anmälare: Mikael Lundström
Varför? Ska ha utdelat en avsiktlig  armbågstackling mot huvudet på Rögles Tommy Enström.
Nämndens beslut: Kristopher Beech döms till 2 matchers avstängning
Motivering: "Granskningen av filmsekvensen visar att Kristopher Beech utdelar en avsiktlig armbågstackling mot huvudet på en Röglespelare. Tacklingen utdelas under en avblåst situation då motspelaren är helt oförberedd på den, vilket medför särskild risk för att skada uppstår."

ANMÄLD: ALBIN LORENTZON, ÖREBRO HK

När? 1 februari 2010
Anmälare: Martin Brolin
Varför? Fick match penalty efter ett slagsmål i matchen mot Malmö Redhwks.
Nämndens beslut: Ingen ytterligare avstängning.
Motivering: "Av filmsekvenser från händelsen och yttrandet från Albin Lorentzon framgår att Albin Lorentzon inte inleder slagsmålet utan får ta emot ett antal slag från motspelaren innan han själv utdelar ett antal slag mot denne. Med hänsyn tagen till detta finner Disciplinnämnden att bestraffningen för den aktuella förseelsen kan stanna vid den automatiska avstängningen som har dömts ut."

SAMMANSTÄLLNING:
PÄR ANDERSSON och KARIN SKOGH
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!