Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya HV71-tränaren Tomas Montén om Särkijärvi: ”Aldrig slutat ha kontakt”

Tomas Montén är ny tränare i HV71.
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN
I sommar ställs han mot gamla parhästen Hans Särkijärvi.
Foto: Adam Johansson

Han förknippar sig fortsatt med Djurgården och har varit assisterande till Hans ”Säcken” Särkijärvi. 

I sommar får HV71:s nya tränare Tomas Montén återse både Dif och sin läromästare när Svenska Spel Trophy går av stapeln i Visby.

– Gotland är ingen tråkig plats att vara på i augusti. Jag hoppas vi får tid att vara i solen, säger Montén.


Expressen sänder samtliga matcher från försäsongsturneringen på Gotland – streama här  

Efter sex år som förbundskapten för Juniorkronorna hoppade Tomas Montén in som interrimlösning på assisterande tränarposten i LHC mitt under den gångna säsongen.

Nu har han landat huvudansvaret för HV71 och längtan efter klubblagshockeyn var stor.

– Det känns jättebra att vara här. En häftig utmaning och jag har verkligen saknat att träna ett klubblag. Jag hade en fantastisk tid i landslaget men det kan dröja sex veckor mellan gångerna som det är skarpt läge. I ett klubblag kommer ny match hela tiden och det är matcherna som är höjdpunkten, säger Montén. 

I augusti kommer hans mannar att matchas flitigt – och det på Gotland. Expressen sänder samtliga matcher från Svenska Spel Trophy där HV71 ställs mot Frölunda, Djurgården och Visby Roma. 

– En riktigt bra turnering och värdemätare för oss – och sedan är Gotland heller ingen tråkig plats att vara på i augusti. Jag hoppas vi får tid att vara i solen och komma bort från hallen en del också när vi är där, konstaterar Montén och skrattar. 

”Lider med Djurgården – förtjänade det” 

För 45-åringen blir det kärt återseende två gånger om. Mellan 2005 och 2012 jobbade han i Djurgårdens organisation. Bland annat var han assisterande till Hans ”Säcken” Särkijärvi, som nu tränar just Visby Roma.

– Jag och Hasse har aldrig slutat ha kontakt och jag vet att det blir jobbigt för oss att möta Visby. Det är en sån prägel som Hasse sätter på sina lag, att de ska vara jobbiga att möta. Hans lag jobbar alltid stenhårt, säger Montén och fortsätter: 

– Det blir också kul att möta Djurgården för det är en klubb som jag fortsatt att följa trots att det var längesedan som jag var där nu. Jag lider med dem att de inte gick upp i SHL, för de förtjänade likt Modo att göra det. Jag känner både Garpen och Ragge (Djurgårdens tränare Johan Garpenlöv och Marcus Ragnarsson) från tiden i landslaget så det ska bli roligt att träffa dem också. 

Bryr du dig om resultatet i sådana försäsongsmatcher eller är det prestationen som du är ute efter?

– Så är det ju, men samtidigt vet jag om att såväl Hasse, Garpen som Ragge är otroliga vinnarskallar. De vill alltid vinna och det vill jag förstås också. Jag är ny i HV71 och vi har i mångt och mycket en ny stab och det har även varit en del ruljans i spelartruppen, så för oss är det viktigt att sätta och utveckla ett grundspel inför SHL. 

HV71 var i fjol nykomling i högstaligan. Den anrika klubben klarade sig kvar i återkomsten med en en elfteplats. Montén vill skynda försiktigt med målsättningarna för kommande säsong. 

– Den här klubben är en av landets mest framgångsrika rent historiskt, men vi är i en etableringsfas där vi bygger om. Målet i fjol var att hänga kvar och det lyckades laget med. Jag tror att vi kommer få kriga hela vägen in även nu, men om vi kan ta oss ett pinnhål högre upp i tabellen den här säsongen så är det förstås bra.

Svenska Spel Trophy 2023 sänds på Expressen – så här ser tablån ut 

19:00 Tisdag 22 augusti Visby Roma vs Frölunda

19:00 Onsdag 23 augusti Djurgården vs HV71

19:00 Torsdag 24 augusti Frölunda vs HV71

19:00 Fredag 25 augusti Visby Roma vs Djurgården

11:00 Lördag 26 augusti Visby Roma vs HV71

15:00 Lördag 26 augusti Djurgården vs Frölunda