Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Agerar mot de uppenbart dumma tacklingarna nu”

”Jag kan inte åka runt och tänka på om jag ska åka på en late hit”, säger Emil Sylvegård.Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN
Tomas Thorsbrink, domarchef i SHL. Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Nu vidtas åtgärder mot sena tacklingar i SHL.

”Late hit” blev den stora regelsnackisen i samband med upptaktsträffen.

– Nu agerar vi mot de uppenbart dumma tacklingarna, säger domarchefen Tomas Thorsbrink.

– Det kan bli en svår bedömning både för domarna och för oss, säger Malmö Redhawks Emil Sylvegård.

Upptaktsträffen inför SHL bjöd som vanligt på en uppdatering från domarhåll.

Den mest uppmärksammade regeländringen inför säsongen 2019/2020 blir det så kallade ”late hit”. För att skydda spelare som är i obalans införs ett förbud mot att sätta in tacklingar på motståndare lång tid efter att de släppt ifrån sig pucken. Late hit kan bestraffas med tvåminutersutvisning eller mer om förseelsen anses grövre.

Domarchefen Tomas Thorsbrink var den som presenterade de nya reglerna på upptaktsträffen.

– Det kan tyckas som mycket nytt men vi uppdaterar reglerna årligen och nu agerar vi mot de uppenbart dumma tacklingarna, säger Thorsbrink.

Han förtydligar att det inte handlar om att ta bort den fysiska aspekten av sporten.

– Det handlar om att visa respekt och inte sätta motståndare i taskiga situationer, vi ska avsluta anfall och inte karriärer i förväg. 

Thorsbrink tror inte det kommer bli svårt för domarna att avgöra när det är dags att blåsa för late hit.

– Jag tror att det kommer vara tydligt när det handlar om en late hit. Om domaren tänker ”det där är kanske en late hit” så är det inte det. Det kommer vara tydliga situationer för publiken också. 

”Kan inte åka runt och tänka på det”

En som inte borde gilla hårdare bedömningar är Malmös tuffing Emil Sylvegård men han oroar sig inte över att åka på några late hits.

– Jag kan tänka mig att det blir som det brukar med nya regler. Det blir mycket i början och sedan lugnar det sig när domarna hittar en bra nivå, säger Sylvegård.

Sylvegård tycker att det i vissa fall blir värre om en spelare håller tillbaka en tackling.

– Ibland är det jättesvårt att hålla tillbaka en tackling och så klipper man ett knä i stället när man försöker. Det kan bli en svår bedömning både för domarna och för oss.

Han kommer fortsätta spela sitt spel.

– Jag kan inte åka runt och tänka på om jag ska åka på en late hit eller inte. Gör jag det kommer det bara gå fel.

”Slipper folk som smäller dem hela tiden”

Färjestads forwardsvärvning Victor Ejdsell tror att de nya reglerna kommit som ett resultat av diskussionerna i slutspelet förra säsongen där domarna inte alltid var konsekventa. Han är rädd att den late hit-regeln kan bli tvetydig.

– Det är viktigt att det blir tydligt men jag tror det kan vara svårt att bedöma. Jag tycker man ska visas ut varje gång om man kommer från blind side och tacklar men om man forecheckar och sätter en tackling två sekunder efter att en back passar i väg pucken brukar de flesta vara beredda och det är inte fult tycker jag.  

Vilka kommer tjäna på regeln?

– Det blir nog lite mer bekvämt för backarna när de slipper folk som smäller dem hela tiden.

Ytterligare uppdateringar

Domarbasen Tomas Thorsbrink upplyste även om ett par andra regler under upptaktsträffen.

En nyhet är att försvarare som trycker bort icke puckförande spelare med sin klubba samtidigt som de har ryggen mot spelet ska visas ut. En annan är att incidenter där spelare har felaktig utrustning, som till exempel att de saknar halsskydd, inte bestraffas med utvisning utan i stället rapporteras i efterhand.